Gobzems Latvijas himnu salīdzina ar Bēru simfoniju un rosina to mainīt (+VIDEO)

Sabiedrība
13:39, 25.02.2020 21

"Vēlos uzsākt ļoti sensitīvu un nepopulāru, bet, manuprāt, vajadzīgu diskusiju. Par Latvijas valsts himnu," sociālajā tīklā Facebook raksta Saeimas deputāts Aldis Gobzems.

 
Foto: LETA

"Lai nebūtu pārpratumu, uzreiz pateikšu, ka es cienu mūsu valsts himnu, pieceļos kājās to dziedot. Taču man vienmēr manās sajūtās ir bijis viens jautājums. Kāpēc, nodziedot himnu, man gribas apsēsties, nevis atrotīt piedurknes un pretiniekam vai konkurentam iedot, atvainojos, “bietē”. Tās ir tikai manas personiskas un subjektīvas sajūtas.

Himna ir ne tikai simbols, bet arī kods. Dziļš kods, ko uzsūcam kā tauta bez maz vai līdz ar mātes pienu. Himna veido mūsu domāšanu, spēku, veido to, vai pakļausimies vai pakļausim, vai laimē diesim pie kārtējā OIK, “strukturālo reformu veiksmes stāsta” un tā tālāk.

Un tad es sāku meklēt atbildi uz manu sajūtu pretrunīgo un diskomfortablo jautājumu.Un sev atbildi es atradu brazīļu komponista Hosē Mauricio Nunesa Garsijas (1767 – 1830) skaņdarba - Bēru simfonija - pirmajās taktīs.

Mūzikas pazinēji šo skaņdarbu ļoti labi zina.

Varbūt, ka tā ir atbilde, kāpēc mēs kā tauta esam tik pakļāvīgi, varbūt tāpēc mēs pieciešam un paciešam “strukturālās reformas”, OIK, “kapitālos remontus”, ko neatradīsiet citur? Varbūt tāpēc mēs gribam apsēsties dīvānā un gaidīt Laimes lāci vai nevainīgo jaunavu armiju, kas mūs izglābs, nevis paši esam gatavi atrotīt piedurknes, celties, iet, darīt un nolikt pie vietas visus, kuri mūs grib pakļaut, visus, kuri mūs čakarē. Varbūt tāpēc mēs priecājamies par skaistiem zaudējumiem, bet dažreiz mums pietrūkst dukas līdz nesmukām uzvarām? Un varbūt mēs to varam mainīt? Jo es zinu, ka mēs varam! Jo tad, kad mēs pieceļamies, mūs apstādināt nevar nekas.

Veidojot Latviju, par valsts himnu bija arī ideja apstiprināt Jurjānu Andreja dziesmu ar Jura Alunāna vārdiem “Nevis slinkojot un pūstot”.

Pamēģiniet nodziedāt abas. Salīdziniet. Un atbildiet uz jautājumu sev, kurā gadījumā Jums vairāk uzsit asini cīnīties. Par savu valsti, ģimeni, labklājību. Par jebko.

Mana subjektīvā sajūta saka, ka te ir viss - par spēku, izglītību, darba tikumu, veselību, gribu un cieņu pret valsti. Un tā, manuprāt, ir arī Dievam tīkama nostāja."

Jāpiebilst, ka rosinājumi mainīt Latvijas himnu arī iepriekš izskanējuši vairākkārt. Savulaik pat tika vākti paraksti, lai pašreizējo himnu aizstātu ar Mārtiņa Brauna dziesmu "Saule, Pērkons, Daugava". "Pašreizējā valsts himna "Dievs, svētī Latviju" jau ir "novecojusi", un to nepieciešams mainīt," toreiz skaidroja parakstu vākšanas iniciatīvas autori.

Baumaņu Kārļa "Dievs, svētī Latviju" pirmo reizi skanēja I Vispārējos latviešu dziesmu svētkos 1873.gada 26.jūnijā Rīgā. Ar laiku "Dievs, svētī Latviju" kļuva par visas latviešu tautas lūgšanu un nostiprinājās kā latviešu nacionālā himna. "Dievs, svētī Latviju" par Latvijas valsts himnu tika apstiprināta 1920.gada 7.jūnijā Latvijas Satversmes sapulces sēdē.

Pēc Latvijas iekļaušanas PSRS sastāvā to aizstāja ar Latvijas PSR himnu, taču 1991.gada 15.februārī LPSR Augstākā padome atjaunoja "Dievs, svētī Latviju!" par Latvijas himnu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (21)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Abu Meri: Latvijā ir svarīgi samazināt kopējo alkohola patēriņu

Latvijā ir svarīgi samazināt kopējo alkohola patēriņu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Būvdarbu dēļ ceļam no Ventspils līdz Liepenei jāplāno stunda

Būvdarbu dēļ ceļam no Ventspils līdz Liepenei jāplāno stunda, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Sabiedrība Pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem

Latvijā pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.

Lasiet arī

Kriminālziņas Ceļu satiksmes negadījumos cietuši 11 cilvēki

Ceļu satiksmes negadījumos pagājušajā diennaktī cietuši 11 cilvēki, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā.

Pasaule Virpuļviesuļos ASV pieci bojāgājušie

ASV Oklahomas un Aiovas štatos virpuļviesuļos zaudējuši dzīvību pieci un ievainoti apmēram 100 cilvēki, svētdien paziņoja varasiestādes.

Pasaule ASV amatpersona: Putins, visticamāk, nav pavēlējis nogalināt Navaļniju

ASV izlūkdienestu amatpersonas uzskata, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins, visticamāk, nav pavēlējis nogalināt ieslodzījumā turēto opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju, sacīja Savienoto Valstu amatpersona, kas ir pazīstama ar šo izvērtējumu.

Sabiedrība Izstrādās atbalsta sistēmu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Universitāti (LU) un Vidzemes augstskolu (ViA) veidos vienotu nacionālo lēmumu atbalsta instrumentu, kas politikas veidotājiem palīdzēs pieņemt datos balstītus lēmumus par efektīvākajām klimata politikām, aģentūru LETA informēja RTU.