Konferencē Rīgā sāks darbu pie kopīgas Baltijas jūras reģiona Inovāciju platformas izstrādes

Sabiedrība
LETA 03:47, 24.02.2020 0

Rīga, 24.febr., LETA. No šodienas līdz 26.februārim Latvijas Universitātes Zinātņu mājā notiks konference "Inovācija - 21.gadsimta spēks", kurā sāks darbu pie kopīgas Baltijas jūras reģiona Inovāciju platformas izstrādes...


Rīga, 24.febr., LETA. No šodienas līdz 26.februārim Latvijas Universitātes Zinātņu mājā notiks konference "Inovācija - 21.gadsimta spēks", kurā sāks darbu pie kopīgas Baltijas jūras reģiona Inovāciju platformas izstrādes, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji. Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis uzsvēra, ka Latvijas zinātnieki kopā ar kolēģiem no citām Baltijas jūras reģiona valstīm - Zviedrijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Lietuvas, Polijas, Krievijas - gatavojas stiprināt sadarbību. Spārītis atklāja, ka konferencē, kas ilgs trīs dienas, diskusiju forumos un starptautiskā projekta "Smart-up Baltic Sea Region" radošajā inovāciju nometnē zinātnieki diskutēs par Baltijas jūras reģiona valstu viedās specializācijas stratēģijas attīstību un specializāciju, Eiropas Savienības mērķiem pētniecības un inovāciju jomā un valstu sadarbību pētniecībā, tehnoloģiju attīstībā un inovāciju ieviešanā, reģiona lielākajiem izaicinājumiem un kopīgi risināmajiem jautājumiem. Pasākuma noslēgumā paredzēts parakstīt nodomu protokolu starp Ziemeļu un Baltijas valstu zinātņu akadēmijām. Savukārt konferences patronese, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga norādīja, ka Latvijā atbalsts zinātnei un pētniecībai ir niecīgs un nepietiekams. "Te mēs skaidri redzam, ka ieguldījums šajā laukā, kādu, piemēram, ir veikuši mūsu kaimiņi igauņi, ir atmaksājies. Viņi iegulda divas līdz trīs reizes vairāk nekā mēs, un dažu gadu desmitu laikā ir skaidri redzami ekonomiskie rezultāti," teica Freiberga. "Kā Latvijas politiķi var būt tik tuvredzīgi un nesaskatīt šo elementāro sasaisti starp ieguldījumiem un atdevi?" vaicāja eksprezidente. Spārītis norādīja, ka turpmāk plānots izveidot tādu kā konsorciju, kas ciešāk koordinētu reģiona valstu zinātnieku sadarbību dzīvības zinātnēs, cirkulārajā ekonomikā, kā arī loģistikā un enerģētikā, lai kopīgi radītu inovācijas, kas nepieciešamas ekonomikas attīstībai un sabiedrības labklājībai, kā arī no dažādiem avotiem piesaistītu pētniecībai nepieciešamo finansējumu. Zinātnieku sadarbības mērķis ir panākt maksimālu pētniecisko sinerģiju, īstenojot starptautiskas un kopīgas pētnieciskās aktivitātes un starptautiskus starpinstitūciju projektus. Konferenci "Inovācija - 21. gadsimta spēks" organizē Latvijas Zinātņu akadēmija un Latvijas Universitāte ar Izglītības un zinātnes un Ekonomikas ministriju atbalstu. Pasākuma rīkotāji atklāja, ka tajā piedalīsies ievērojami Latvijas un partnervalstu zinātnieki, Eiropas Investīciju bankas, Eiropas Komisijas Kopīgā pētniecības centra un citu institūciju eksperti.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ukrainas pilsoņiem piešķirtas četras stipendijas

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) aprīlī piešķīris četras stipendijas radošo stipendiju programmā Ukrainas pilsoņiem 7200 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Ilona Skuja.

Sabiedrība Alkohola iegādes vecuma palielināšanu varētu neattiecināt uz alu, sidru un vīnu

Atsevišķi deputāti varētu rosināt nemainīt pašlaik noteikto 18 gadu vecumu attiecībā uz alus, sidra un vīna iegādi, tādējādi plānoto 20 gadu ierobežojumu attiecinot tikai uz stiprākiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Lasiet arī

Pasaule Džons Svinijs ievēlēts par jauno Skotijas SNP līderi

Skotijas politikas veterāns Džons Svinijs pirmdien tika ievēlēts par Skotu Nacionālās partijas (SNP) līderi un kļūs par nākamo Skotijas premjerministru.

Sports Ostapenko WTA rangā saglabā desmito pozīciju

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko jaunākajā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā saglabāja desmito vietu, bet Darja Semeņistaja par deviņām vietām atkāpās uz 122.pozīciju.

Sabiedrība Saeimas komisijā vērtēs vēl vienu iniciatīvu par iecerēto skolu reformu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā trešdien, 8.maijā, vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu.

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.