No siltuma cenām paliek karsti: Rīgas radiators ir kļuvis vairākas reizes dārgāk

Sabiedrība
VS.LV 20:34, 07.10.2019 0

Latvijas galvaspilsētas iedzīvotājiem pakāpeniski sāka pieslēgt siltumu. Šosezon tā cena ir ievērojami pieaugusi. Ja ieskatās attālākā pagātnē, redzēsim, ka tarifi ir kāpuši vēl būtiskāk.

 

Kur ir visdārgāk?

Neskatoties uz neseno siltuma cenu paaugstinājumu Rīgā, pašlaik tas nepavisam nav visdārgākais Latvijā. Bet nav arī vislētākais.

Starp valsts lielākajām pilsētām augstākais apkures tarifs ir Siguldā un zemākais – Daugavpilī, kā liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) dati.

Kaut gan Daugavpilī bija vismazākais siltuma tarifs, tas palika spēkā tikai līdz 30. septembrim, bet sākot ar 1. oktobri tas būs 48,44 eiro par megavatstundu (MWh).

Siguldā, kur apkuri nodrošina uzņēmums "Wesemann-Sigulda", tarifs ir 60,92 eiro/MWh. Otrajā vietā ir Cēsis – "Cēsu siltumtīklu" cena ir 60,58 eiro/MWh. Valmierā apkuri nodrošina "Valmieras ūdens" par 58,06 eiro/MWh.Talsos tarifs ir 57,09 eiro/MWh, Saldū – 56,86, Salaspilī – 55,24, Liepājā – 54,95, Ventspilī – 54,90, Jūrmalā – 54,61, Jelgavā – 54,28, Jēkabpilī – 54,22, Bauskā – 53,22, Rēzeknē – 52,14 eiro/MWh.

Savukārt Rīgā apkures tarifs ir 51,9 eiro par megavatstundu, Tukumā – 51,37, Kuldīgā – 49,80, Olainē – 46,45 un Dobelē – 45,01 eiro/MWh.

Pēc SPRK informācijas, apkures tarifi šogad biežāk ir pazeminājušies nekā pieauguši, kas ir saistīts ar šķeldu un dabasgāzes cenu samazināšanos.

Tarifu palielināšana, kas notika Rīgā, Jelgavā un Ķekavā, ir saistīta ar iepriekš uzkrātajām neparedzētajām izmaksām šķeldu un dabasgāzes netipiski augsto cenu dēļ 2018. gadā.

Arvien augstāk un augstāk

Pēdējo 20 gadu laikā siltuma cena Latvijā pieaugusi gandrīz 2,5 reizes. Tas izriet no Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem.

Sākot ar 2000. gadu, siltums kļuva dārgāks pakāpeniski, 1-2 % gadā. Straujais tarifu kāpums sācies 2005. gadā. Rezultātā līdz 2008. gadam siltums kļuva dārgāks divas reizes salīdzinājumā ar 2000. gadu, bet līdz 2009. gada sākumam – trīs reizes! Tad gan valstī plosījās inflācija, jo šis ir bijis pirmskrīzes laiks.

Pēc tam tarifi uz neilgu laiku samazinājās (sākusies krīze, un cilvēkiem vienkārši nebija ar ko maksāt), lai atkal uzņemtu augstumu līdz 2012. gadam. Pēc tam siltums pakāpeniski kļuva lētāks, ko var saistīt ar energonesēju cenu samazināšanos pasaules līmenī.

Taču pēdējo pāris gadu laikā siltumenerģijas cena atkal pieaug, tiesa gan, ar zināmām svārstībām un ne tik ātri.Saskaņā ar pēdējiem CSP rīcībā esošajiem datiem par 2019. gada augustu, siltuma cena Latvijā, salīdzinot ar 2000. gadu, ir palielinājusies 2,47 reizes.

Gribētos bez ekscesiem

Atliek cerēt, ka siltuma pieslēgšana Rīgas mājām šoreiz notiks bez ekscesiem. Pērn, kā mēs atceramies, ar to bija pamatīgas problēmas.

Precīzi zināms ir tas, ka pilsētas vara joprojām nav atrisinājusi parādnieku problēmas. Nesen izskanēja informācija, ka 72 dzīvokļu māja saņēma paziņojumu – tai netiks pieslēgta apkure. Parādi ir tikai astoņiem dzīvokļiem. Mazi bērni sals un slimos tāpēc vien, ka kādi onkuļi un tantes negrib vai nevar apmaksāt rēķinus. Vai patiešām nav nekādu iespēju nesodīt par svešiem grēkiem cilvēkus, kas nav vainīgi?!

Skaitlis

2,47 reizes dārgāks kļuva siltums Latvijā salīdzinājumā ar 2000. gadu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Alkohola iegādes vecuma palielināšanu varētu neattiecināt uz alu, sidru un vīnu

Atsevišķi deputāti varētu rosināt nemainīt pašlaik noteikto 18 gadu vecumu attiecībā uz alus, sidra un vīna iegādi, tādējādi plānoto 20 gadu ierobežojumu attiecinot tikai uz stiprākiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas no valsts pamatbudžeta, paredz ministrijas izstrādātie priekšlikumi, kurus otrdien, 7.maijā, skatīs valdība.

Lasiet arī

Sports Ostapenko WTA rangā saglabā desmito pozīciju

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko jaunākajā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā saglabāja desmito vietu, bet Darja Semeņistaja par deviņām vietām atkāpās uz 122.pozīciju.

Sabiedrība Saeimas komisijā vērtēs vēl vienu iniciatīvu par iecerēto skolu reformu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā trešdien, 8.maijā, vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu.

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.