Gutērrešs Putinam: Iebrukums Ukrainā ir starptautisko tiesību pārkāpums

Pasaule
LETA 07:04, 25.10.2024 0

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs BRICS samitā Krievijā pateicis tās diktatoram Vladimiram Putinam, ka iebrukums Ukrainā ir ANO Hartas un starptautisko tiesību pārkāpums, liecina viņu tikšanās atreferējums.

 
Foto: Youtube

Gutērrešs tikās ar Putinu BRICS samita Kazaņā ietvaros pēc runas, kurā Gutērrešs aicināja uz "taisnīgu mieru" Ukrainā.

Viņš "atkārtoja savu nostāju, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir noticis, pārkāpjot ANO Hartu un starptautiskās tiesības", ANO vadītāja preses sekretārs paziņoja pēc šīs tikšanās, kuru ir kritizējusi Kijiva.

Gutērrešs arī uzsvēra savu apņemšanos "panākt kuģošanas brīvību Melnajā jūrā", sakot, ka tas ir svarīgi gan Ukrainai, gan Krievijai, kā arī globālajai "pārtikas un enerģijas drošībai".

"Viņš pilnīgi atbalsta sarunu turpināšanu šajā jautājumā," teikts Gutērreša preses sekretāra paziņojumā, pieminot "dziļu atzinību" Turcijas starpniecības centieniem.

Melnā jūra ir svarīgs tirdzniecības ceļš Ukrainai, kas ir viena no lielākajām graudu eksportētājām pasaulē, bet tā izmantošana ir traucēta kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 2022.gada februārī.

ANO panākta vienošanās ļāva Ukrainai eksportēt lauksaimniecības produkciju pa Melno jūru, bet Maskava 2023.gadā izstājās no šīs vienošanās. Kijiva tomēr ir izveidojusi jūras koridoru, kas ļauj tai turpināt tirdzniecību..

Gutērrešs un Putins, kas iepriekšējo reizi bija tikušies 2022.gada aprīlī, arī apsprieda konfliktu Tuvajos Austrumos, "sevišķi absolūto nepieciešamību pēc pamiera Gazā un Libānā, kā arī nepieciešamību novērst tālāku reģionālu eskalāciju," teikts tikšanās atreferējumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krimas platformas samita dalībnieki aicina palielināt atbalstu Ukrainai

Starptautiskās Krimas platformas parlamentārā samita dalībnieki ceturtdien apstiprināja kopīgu paziņojumu, kurā aicina palielināt atbalstu Ukrainai.

Pasaule Igaunijā neplāno slēgt Barklaja de Tolli mauzoleju

Igaunija neplāno slēgt Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli mauzoleju, paziņojis Tervas pašvaldības padomes priekšsēdētājs un Igaunijas parlamenta deputāts Maido Rūsmans.

Pasaule Abu Meri: Vairs nekur Libānā nevar justies droši

Biežo un neprognozējamo Izraēlas militāro triecienu dēļ Libānā vairs nav tādu vietu, kur civiliedzīvotāji varētu justies droši, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Libānā dzimušais Latvijas veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), atsaucoties uz informāciju, ko ieguvis no saviem radiem un paziņām dzimtenē.

Pasaule ES īpašais sūtnis: Sankcijas liek Krievijai par karu maksāt ļoti dārgi

Rietumu ieviestās sankcijas pret Krieviju iecerēto rezultātu sasniedz, līdz ar to karš Krievijas ekonomikai izmaksā ļoti dārgi un Maskavai ir grūti tikt pie tehnoloģijām un ieņēmumiem, kas nepieciešami karam, drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference" laikā intervijā aģentūrai LETA vērtēja Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.

Lasiet arī

Pasaule Ukraina un Krievija apmainās ar gūstekņiem

Ukraina un Krievija ir sarīkojušas vēl vienu gūstekņu apmaiņu, un mājās atgriezās 95 katras puses karavīri, naktī uz sestdienu paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule ASV amatpersona: Krievija ir iztērējusi savus nebalto dienu iekrājumus

Krievija ir iztērējusi savus nebalto dienu iekrājumus 650 miljardu ASV dolāru apmērā, tādas aplēses drošības un ārpolitiskas foruma "Rīgas konference" diskusijā pauda ASV valsts sekretāra vietnieks Eiropas un Eirāzijas lietās Džeimss O'Braiens.

Pasaule ES īpašais sūtnis: Latvija var priecāties par ES vienotību atbalstā Ukrainai

Pret Krieviju īstenotās Eiropas Savienības (ES) sankcijas ir ļoti būtiska Ukrainas atbalsta politikas sastāvdaļa, un šo politiku ES valstis īsteno ļoti apņēmīgi un vienoti, neatkarīgi no tā, cik tuvu Krievijas robežām tās atrodas, aģentūrai LETA uzsvēra Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.

Pasaule Zelenskis: Krievija gatavojas iesaistīt karā 10 000 Ziemeļkorejas karavīru

Krievija gatavojas iesaistīt karā pret Ukrainu 10 000 Ziemeļkorejas karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.