Krimas platformas samita dalībnieki aicina palielināt atbalstu Ukrainai

Pasaule
VS.LV 17:34, 24.10.2024 0

Starptautiskās Krimas platformas parlamentārā samita dalībnieki ceturtdien apstiprināja kopīgu paziņojumu, kurā aicina palielināt atbalstu Ukrainai.

 
Foto: LETA

Samita dalībnieki pieņēma kopīgu paziņojumu, kurā pausta apņēmība sniegt Ukrainai nepieciešamo politisko, finansiālo, militāro un diplomātisko palīdzību, lai tiktu atjaunota tās suverenitāte un teritoriālā integritāte starptautiski atzītajās robežās, kas ietver arī Krimu. Samits Rīgā šajās dienās Ukrainas atbalstam pulcējis parlamentāriešus no aptuveni 50 pasaules valstīm.

Paziņojumā pausts atbalsts "Ukrainas neatņemamajām tiesībām uz pašaizsardzību un to savu teritoriju atbrīvošanu, kuras Krievija pagaidām ir okupējusi neprovocētās, nepamatotās un nelikumīgās pret Ukrainu vērstās pilna mēroga militārās agresijas gaitā".

Parlamentārieši paziņojumā "godina okupēto Ukrainas teritoriju iedzīvotājus par drosmi, ko tie apliecina ar savu nelokāmo pretošanos agresoram par spīti okupācijas varas praktizētajai iebiedēšanai un draudiem".

Tāpat paziņojumā atzīmēts, ka Krievijas bruņotā agresija pret Ukrainu ir kļuvusi par cēloni neskaitāmiem starptautisko tiesību, tostarp cilvēktiesību un starptautisko humanitāro tiesību, normu un principu pārkāpumiem.

Parlamentārieši uzsver, ka visa Krievijas karaspēka izvešana no Ukrainas teritorijas un pagaidām okupēto teritoriju, tostarp Krimas un Sevastopoles, deokupācija un atdošana Ukrainas kontrolē ir būtisks priekšnoteikums tam, lai Krievijas karš pret Ukrainu tiktu izbeigts un reģionā tiktu iedibināts taisnīgs un ilgstošs miers.

Samita dalībnieki nosoda Krievijas nelikumīgo, neprovocēto un nepamatoto agresiju pret Ukrainu, Krievijas raķešu un dronu uzbrukumus Ukrainas iedzīvotājiem, civilajai infrastruktūrai un visām Ukrainas pilsētām.

Tāpat nosodīta jebkādu tā saukto referendumu un vēlēšanu rīkošana un parlamentāro struktūru izveide pagaidām okupētajās Ukrainas teritorijās, kā arī cilvēktiesību pārkāpumi, Ukrainas iedzīvotāju, tai skaitā, bērnu, piespiedu pārvietošana un deportācija uz Krievijas teritoriju, ukraiņu un vietējo Krimas tatāru vajāšana un diskriminācija.

Pausts nosodījums arī Krievijas īstenotajai Krimas pussalas militarizācijai, kas apdraud Melnās jūras un Azovas jūras reģiona drošību un stabilitāti, negatīvi ietekmē kuģošanas brīvību un globālo pārtikas nodrošinājumu.

Samita dalībnieki sola, ka "atbalstīs un īstenos Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska Miera formulu kā vienīgo efektīvo miera panākšanas plānu Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanai un visaptveroša, taisnīga un ilgstoša miera garantēšanai Ukrainā un reģionā".

Tāpat paziņojumā parlamentārieši apņemas sniegt visaptverošu atbalstu starptautiskajai izmeklēšanai saistībā ar kara noziegumiem, cilvēktiesību pārkāpumiem un noziegumiem pret cilvēci, ko Krievijas okupācijas struktūras pastrādājušas pagaidām okupētajās Ukrainas teritorijās, tostarp Krimā un Sevastopolē.

"Krievijai ir jāsamaksā par tās nodarīto kaitējumu un postu. Mēs esam apņēmušies panākt vainīgo saukšanu pie pilnas atbildības un palīdzēt Ukrainai saņemt kompensāciju par zaudējumiem, bojājumiem un kaitējumu, kas tai nodarīti Krievijas agresijas gaitā, un atbalstīt visus saskaņotos starptautiskos centienus šajā jomā, jo īpaši attiecībā uz Ukrainai nodarīto zaudējumu reģistru," pauž samita dalībnieki.

Tāpat valstis apņemas atbalstīt sankciju ieviešanu un turpmāku pastiprināšanu pret Krieviju, pēc iespējas veicināt politieslodzīto un citu pret Ukrainu vērstās Krievijas agresijas kontekstā ieslodzīto civilpersonu atbrīvošanu, kā arī aicina starptautiskās uzraudzības institūcijas darīt visu iespējamo, lai turpinātu uzraudzīt cilvēktiesību situāciju pagaidām okupētajās Ukrainas teritorijās, tostarp Krimā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Turcija dod triecienus Sīrijā un Irākā pēc uzbrukuma aviācijas uzņēmumam

Turcija ir veikusi gaisa triecienus mērķiem Sīrijas un Irākas ziemeļos pēc trešdien notikušā uzbrukuma Turcijas aviācijas uzņēmumam, kurā nogalināti vismaz pieci cilvēki, vēstīja valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

Pasaule Baltkrievijā 26.janvārī notiks prezidenta vēlēšanas

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas tiks rīkotas nākamā gada 26.janvārī, trešdien paziņojusi vēlēšanu komisija.

Pasaule Zelenskis gatavo vēl vienu uzvaras plānu pašai Ukrainai

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis gatavo vēl vienu plānu papildus "uzvaras plānam", kuru viņš prezentējis Rietumu partneriem, un šoreiz tas paredzēts pašas Ukrainas darbībām kara apstākļos.

Pasaule Blinkens: Izraēlai nav plānu okupēt Gazas joslu

Izraēlai nav plānu par Gazas joslas ziemeļdaļas pastāvīgu okupāciju, trešdien žurnālistiem Telavivā sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Lasiet arī

Pasaule Krievija ir un paliks nozīmīgākais un tiešākais drauds sabiedroto drošībai

NATO Austrumu flanga valstu (B9) samitā apstiprināts priekšsēdētāju - Latvijas, Polijas un Rumānijas prezidentu - paziņojums.

Pasaule Ukrainas miera samitu Šveicē apmeklēs aptuveni 40 pasaules līderi

Ukrainas miera samitu Šveicē apmeklēs aptuveni 40 pasaules līderi, pirmdien paziņojusi Šveices valdība.

Pasaule Mēs visi saprotam, ka Ukrainai ir jāuzvar un Krievijai ir jāzaudē», - Levits Var

NATO Austrumu flanga valstu vadītāji uzskata Krieviju par nozīmīgāko un tiešāko draudu sabiedroto drošībai.