Moldovā referendumā noraidīta eiropeiskā ceļa izvēle

Pasaule
LETA 07:04, 21.10.2024 0

Moldovas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, spriežot pēc sākotnējiem rezultātiem, uzvarējusi pašreizējā proeiropeiski noskaņotā prezidente Maija Sandu, taču referendumā vēlētāji noraidījuši eiropeiskā ceļa izvēli.

 

Sandu izcīnījusi 39% balsu, kas nozīmē vēlēšanu otro kārtu, kurā viņai būs jāsacenšas ar prokrieviski noskaņoto bijušo ģenerālprokuroru Aleksandru Stojanoglo, par kuru pirmajā kārtā nobalsojuši 28% vēlētāju, liecina rezultāti pēc aptuveni 90% balsu saskaitīšanas. Lai uzvarētu vēlēšanu pirmajā kārtā, kandidātam bija jāiegūst vismaz pusi balsu.

Referendumā, kurā vēlētājiem bija jāatbild uz jautājumu, vai konstitūcijā kā valsts stratēģisko mērķi fiksēt pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), 52% nobalsojuši pret, liecina rezultāti pēc 95% balsu saskaitīšanas. Taču ārzemēs dzīvojošo Moldovas pilsoņu balsu skaitīšana vēl turpinās, un šajā grupā vairums ir proeiropeiski noskaņoti.

Sandu, uzrunājot savus atbalstītājus, naktī uz pirmdienu apsūdzēja noziedzīgus grupējumus centienos ietekmēt vēlēšanu un referenduma iznākumu.

"Noziedzīgi grupējumi, kas darbojas kopā ar mūsu valsts interesēm naidīgiem ārvalstu spēkiem, uzbrukuši mūsu valstij ar desmitiem miljonu eiro, meliem un propagandu, izmantojot apkaunojošākos līdzekļus, lai noturētu mūsu pilsoņus un mūsu valsti neziņā un nestabilitātē," sacīja prezidente.

"Mūsu rīcībā ir skaidri pierādījumi, ka šo noziedzīgo grupējumu mērķis bija nopirkt 300 000 balsu, kas ir vēl nepieredzēta mēroga krāpšana," piebilda Sandu. "Viņu mērķis bija graut demokrātisko procesu," sacīja prezidente.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Moldovā notiek prezidenta vēlēšanas un referendums par pievienošanos ES

Moldovā šodien notiek prezidenta vēlēšanas un referendums, kurā vēlētājiem jāatbild uz jautājumu, vai konstitūcijā kā valsts stratēģisko mērķi fiksēt pievienošanos Eiropas Savienībai (ES).

Pasaule Francijas ārlietu ministrs: Krievijas uzvara radīs haosu pasaulē

Francijas ārlietu ministrs Žans Noels Baro sestdien Kijivā brīdinājis, ka Krievijas uzvara pret Ukrainu uzsāktajā karā radīs haosu starptautiskajā sistēmā.

Pasaule Ukraina un Krievija apmainās ar gūstekņiem

Ukraina un Krievija ir sarīkojušas vēl vienu gūstekņu apmaiņu, un mājās atgriezās 95 katras puses karavīri, naktī uz sestdienu paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule ASV amatpersona: Krievija ir iztērējusi savus nebalto dienu iekrājumus

Krievija ir iztērējusi savus nebalto dienu iekrājumus 650 miljardu ASV dolāru apmērā, tādas aplēses drošības un ārpolitiskas foruma "Rīgas konference" diskusijā pauda ASV valsts sekretāra vietnieks Eiropas un Eirāzijas lietās Džeimss O'Braiens.

Lasiet arī

Pasaule Kremlis varētu veikt hibrīdkara operāciju Moldovā - ISW

Kremlis rada informatīvus priekšnoteikumus, lai tuvākajā laikā varētu veikt hibrīdkara operāciju Moldovā, secinājis ASV Kara studiju institūts (ISW).

Pasaule Sandu paziņo par atkārtotu kandidēšanu uz Moldovas prezidenta amatu

Moldovas prezidente Maija Sandu svētdien paziņojusi, ka nākamgad paredzētajās vēlēšanās kandidēs uz otru pilnvaru termiņu.

Pasaule Moldovā notiek pašvaldību vēlēšanas; Krieviju apsūdz par iejaukšanos

Moldovā svētdien notiek pašvaldību vēlēšanas, pirms kurām Moldovas amatpersonas vainoja Krieviju par iejaukšanos nolūkā ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

Pasaule Moldovas prezidente: Krievija pērk vēlētāju balsis

Krievija pērk Moldovā nedēļas nogalē gaidāmo pašvaldības vēlēšanu vēlētāju balsis, virzot naudu promaskaviskajām partijām, intervijā telekanālam "Jurnal TV" sacīja Moldovas prezidente Maija Sandu.