Ukraina un Rietumi spriež par modeli «teritorijas apmaiņā pret dalību NATO»

Pasaule
VS.LV 17:12, 05.10.2024 0

Ukraina un tās Rietumu sabiedrotie apspriež iespējamu kompromisu, kas paredz, ka Kijiva varētu iegūt dalību NATO apmaiņā pret diplomātisku risinājumu Krievijas okupēto teritoriju jautājumam nākotnē, vēsta britu laikraksts "Financial Times".

 
Foto: LETA

Rietumu diplomāti un arvien vairāk Ukrainas amatpersonu sliecas par labu idejai, ka nozīmīgas drošības garantijas varētu būt pamats sarunu ceļā panāktam risinājumam, kurā Krievija "de facto", bet ne "de iure", kontrolētu visu to Ukrainas teritoriju vai tās daļu, ko tā tagad okupē.

Nedz Kijiva, nedz tās atbalstītāji nepiedāvā atzīt Krievijas suverenitāti pār piektdaļu Ukrainas teritorijas, ko tā nelikumīgi okupējusi.

Šī fakta atzīšana veicinātu turpmāku Krievijas agresiju un nopietni iedragātu starptautisko tiesisko kārtību. Tā vietā esot paredzēts panākt klusu vienošanos, ka šīs zemes nākotnē diplomātiskā ceļā būtu jāatdod atpakaļ.ASV baidās pārņemt Ukrainu zem NATO līguma 5.panta "jumta", kamēr karš nav beidzies.

Tomēr daži Ukrainas sabiedrotie norāda, ka šāda iespēja joprojām varētu būt reāla.

Bijušais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs nule intervijā "Financial Times" atgādināja, ka drošības garantijas, ko ASV sniedz Japānai, neattiecas uz Kuriļu salām, no kurām četras Japāna uzskata par savām, bet kuras kontrolē Krievija.

Viņš arī minēja Vācijas piemēru, kas 1955.gadā pievienojās NATO, lai gan valsts bija sadalīta. NATO aizsardzībā atradās tikai Rietumvācija.

Laikraksts vēsta, ka Rietumvācijas modelis Ukrainai ārpolitikas aprindās tiek apspriests jau vairāk nekā 18 mēnešus. Tagad šī ideja kļūst arvien aktuālāka arī oficiālajās aprindās.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Argentīnas tiesa atļauj pārvest Maradonas mirstīgās atliekas uz mauzoleju

Tiesa Argentīnā otrdien atļāva pārvest leģendārā futbolista Djego Maradonas mirstīgās atliekas no kapsētas uz mauzoleju, kuru viņam paredzēts uzcelt Buenosairesas centrā.

Pasaule Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Pasaule Irāna uz Izraēlu raidījusi 200 raķetes

Irāna iepriekšējās dienas vakarā izšāvusi uz Izraēlu 200 raķetes, trešdien pavēstījusi teokrātiskā režīma kontrolētā valsts televīzija.

Pasaule Laikraksts: Šolcs vēlas telefoniski sazināties ar Putinu

Vācijas kanclers Olafs Šolcs vēlas telefoniski sazināties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta vācu laikraksts "Die Zeit", atsaucoties uz avotiem valdības aprindās.

Lasiet arī

Pasaule The Guardian: Krievijas armija zinājusi par Ukrainas plāniem Kurskas apgabalā

Krievijas armijas vadība iepriekš zināja par lielu varbūtību, ka Ukrainas Bruņotie spēki var iebrukt Kurskas apgabalā, piektdien ziņoja britu laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz Ukrainas karavīru sagrābtiem Krievijas Iekšlietu ministrijas, Federālā drošības dienesta (FSB) un armijas dokumentiem.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Krievijā drona triecienā aizdegusies munīcijas noliktava Toropecā

Tveras apgabalā naktī uz trešdienu drona trieciena rezultātā izcēlies ugunsgrēks munīcijas noliktavā Toropecā, ziņo amatpersonas.

Pasaule Sibiha: Ukraina netirgosies ar savām teritorijām

Ukraina negrasās tirgoties ar savām teritorijām, apmeklējot armijas vienības Sumu apgabalā, sacīja ārlietu ministrs Andrijs Sibiha.