Lietuvas prezidenta vēlēšanās ar 74% balsu uzvarējis Nausēda

Pasaule
LETA 08:04, 27.05.2024 0

Lietuvā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ar 74,43% balsu uzvarējis pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas pirmdien publiskotie galīgie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas visos iecirkņos.

 

Viņa sāncense premjerministre Ingrīda Šimonīte no konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" ieguvusi 24,06% balsu.

Nausēda uzvarējis visās Lietuvas pašvaldībās.

Vēlētāju aktivitāte bija 49,61%.

Jau ziņots, ka 12.maijā notikušajā pirmajā kārtā, kurā bija astoņi kandidāti, Nausēda ieguva 43,95% balsu, bet Šimonīte - 20,05% balsu. Aktivitāte pirmajā kārtā bija 59,95%.

Arī pirms pieciem gadiem prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentās Nausēda un Šimonīte, kas bija tolaik opozīcijā esošo konservatīvo kandidāte, un neatkarīgais kandidāts ekonomists Nausēda uzvarēja ar 66,53% balsu, bet Šimonīte saņēma 33,47% balsu. Pēc konservatīvo uzvaras 2020.gada parlamenta vēlēšanās Šimonīte kļuva par premjerministri.

Lietuvas prezidents tiek ievēlēts uz piecu gadu termiņu un amatu var ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Nausēdas inaugurācija uz otro prezidenta amata termiņu paredzēta 12.jūlijā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Aptauja: atbalsts Herisai un Trampam teju vienāds

Amerikāņu vidū, kas sliecas balsot gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, 48% atbalsta demokrātu kandidāti Kamalu Herisu, bet 47% republikāni Donaldu Trampu, konstatēts telekanāla CNN un pētījumu centra SSRS aptaujā.

Pasaule Mediji: Krievija sistemātiski nodarbojas ar spiegošanu Baltijas jūrā

Krievija sistemātiski vāc informāciju par gāzes cauruļvadiem, datu kabeļiem, vēja ģeneratoru parkiem un militāro infrastruktūru Baltijas jūrā, vēsta Vācijas mediji.

Pasaule ANO: 15 miljoniem ukraiņu nepieciešama humānā palīdzība

Ukrainā humānā palīdzība ir nepieciešama 15 miljoniem cilvēku, no kuriem vairāk nekā puse ir sievietes un bērni, uzrunā ANO Drošības padomes sanāksmē Ņujorkā paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Pasaule Izraēla turpina veikt gaisa triecienus Libānā

Izraēlas Gaisa spēki otrdien turpina triecienus Libānā, pavēstījusi Izraēlas armija.

Lasiet arī

Pasaule Maskavā ar sarkanu krāsu apķēpātas Lietuvas vēstniecības durvis

Maskavā ar sarkanu krāsu apķēpātas Lietuvas vēstniecības durvis, un uz izkārtne blakus durvīm atstāti sarkani plaukstu nospiedumi.

Pasaule Izlūkdienests: Baltkrievijas režīms ķēries pie Lietuvas pilsoņu nolaupīšanas

Baltkrievijas režīms ir ķēries pie Lietuvas pilsoņu nolaupīšanas, paziņoja Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) vadītājs Darjus Jaunišķis.

Pasaule Lietuvā izvietos Nīderlandes pretgaisa aizsardzības sistēmu «Patriot»

Nīderlande šomēnes uz militārajām mācībām Lietuvā nogādās tālas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot", paziņoja Lietuvas Bruņotie spēki.

Pasaule Ukrainā Krievijas raķešu triecienā cietuši pieci lietuvieši

Ukrainā pirmdienas rītā notikušajā raķešu uzbrukumā tika ievainoti pieci vīrieši no Lietuvas, kuri nogādāja militāro palīdzību Ukrainas karavīriem, vēsta ziņu portāls "15min.lt".