Jaunkaledonijā pēc nekārtībām izsludina komandantstundu

Pasaule
LETA 10:19, 14.05.2024 0

Jaunkaledonijas varasiestādes otrdien izsludināja nakts komandantstundu, pēc tam kad protesti pret rosināto vēlēšanu sistēmas reformu bija pārauguši nekārtībās un grautiņos.

 
Foto: twitter

Nekārtību gaitā Francijas Klusā okeāna teritorijā izlaupīti veikali un dedzinātas automašīnas.

36 cilvēki aizturēti, ievainoti 30 policisti, pavēstīja varasiestādes.

Protesti izraisījās pēc tam, kad Francijas parlamentā Parīzē bija sākušās debates par vēlētāju loka paplašināšanu Jaunkaledonijas provinču vēlēšanās.

1998.gada Numeas vienošanās paredz, ka Francija pakāpeniski Jaunkaledonijai nodos lielāku politisko varu.

Atbilstoši vienošanās nosacījumiem Jaunkaledonijā notikuši trīs neatkarības referendumi, un tajos neatkarība noraidīta.

Jaunkaledonijas pamatiedzīvotāji kanaki, kas iestājas par neatkarību, 2021.gada decembrī notikušā referenduma rezultātus neatzīst. Covid-19 pandēmijas dēļ kanaki šo balsojumu boikotēja.

Numeas vienošanās vienošanās arī paredz, ka vēlētāju saraksti nav atjaunoti kopš 1998.gada, un tas nozīmē, ka cilvēki, kas Jaunkaledonijā ieradušies no Francijas pamatteritorijas vai citām valstīm pēdējo 25 gadu laikā, nevar balsot provinču vēlēšanās.

Situāciju, kad vēlēšanās nevar piedalīties katrs piektais iedzīvotājs, Francijas valdība nodēvējusi par absurdu, savukārt separātisti bažījas, ka no vēlētāju loka paplašināšanas labumu gūs profranciskie politiķi, bet pamatiedzīvotāju kanaku loma tiks padarīta vēl mazāka.

Pēc aizvadītās nakts nekārtībām Jaunkaledonijas augstā komisija paziņoja, ka tiek aizliegta publiska pulcēšanās un alkohola tirdzniecība, kā arī noteikta komandanta stunda no otrdienas plkst.18 līdz trešdienas plkst.6.

Skolas un koledžas ir slēgtas līdz turpmākajiem rīkojumiem, arī starptautiskā lidosta tiek slēgta.

"Augstais komisārs tuvāko stundu laikā aicina iedzīvotājus palikt mājās un ierobežot savus ceļojumus," teikts paziņojumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānija tur aizdomās Krieviju par spridzekļa ievietošanu lidmašīnā

Lielbritānijas pretterorisma policija izmeklē, vai spridzekli pakā, kas aizdegās noliktavā pēc izkraušanas no lidmašīnas, nav ievietojuši Krievijas aģenti.

Pasaule Zelenskis: Krievija gatavojas iesaistīt karā 10 000 Ziemeļkorejas karavīru

Krievija gatavojas iesaistīt karā pret Ukrainu 10 000 Ziemeļkorejas karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Microsoft: Ziemeļkorejas hakeri nozaguši trīs miljardus dolāru

Ziemeļkorejas hakeri kopš 2017.gada ir nozaguši kriptovalūtu aptuveni trīs miljardu dolāru vērtībā, un tā izmantota Phenjanas kodolprogrammas finansēšanai, teiks uzņēmuma "Microsoft" ziņojumā "Kiberdrošība 2024".

Pasaule Jāturpina stingri ieviest esošās sankcijas un jāizskauž "ēnu flote"

Ārlietu ministre Baiba Braže tikās ar ES īpašo sūtni sankciju jautājumos Deividu O'Salivanu.

Lasiet arī