Daukšts: Krievija ir gatava pārkārtot ekonomiku uz kara sliedēm

Pasaule
VS.LV 19:01, 14.05.2024 0

Krievijas diktatora Vladimira Putina lēmums izvirzīt aizsardzības ministra amatam Andreju Belousovu parāda, ka Krievija ir gatava straujākiem tempiem pārkārtot valsts ekonomiku uz kara sliedēm, uz militārās ekonomikas pusi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs un vēsturnieks Kārlis Daukšts.

 

Taujāts, kāpēc Putinam bija vajadzīga amatu pārdale, kur, piemēram, līdzšinējais aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu iecelts par Drošības padomes sekretāru, bet jaunais aizsardzības ministrs būs Belousovs, Daukšts sacīja, ka patlaban ir grūti atbildēt, kāpēc režīma līderim tas ir vajadzīgs un ko viņš domā, jo "ar trakajiem tikai pa labam".

Politologa ieskatā, tas ir signāls gan Ukrainai, gan arī pārējai pasaulei, ka pie varas nāk cilvēks - Belousovs, kurš ir absolūti pārliecināts, ka Krievijai apkārt ir tikai un vienīgi ienaidnieki. Pēc Daukšta paustā, Belousovs ir pārliecināts, ka valsts "stāv pāri visam". Viņš nav korporāciju piekritējs, bet gan valstiskuma.

"Krievu valodā to sauc par "gosudarstveņņik". Tas pat nav tulkojams. Belousovs savā ziņā ir diktatora Benito Musolīni sekotājs. Tāpēc uz šo situāciju ir jāskatās ļoti uzmanīgi. Iespējams, jāpiekrīt tiem, kuri domā, ka Krievija gatavojas ilgstoši, saspringti, ekonomiski sarežģīti turpināt savu uzbrūkošo stratēģiju, nepakļaujoties nekādām sankcijām," sacīja Daukšts.

Viņš akcentēja, ka tās ir samērā sliktas ziņas Ukrainai un visai pasaulei, kas cerēja, ka izdosies Krieviju, ja ne nomierināt, tad vismaz atrast kaut kādu "modus vivendi" ar Krieviju. Daukšta ieskatā šie amatu pārkārtojumi var radīt nepareizus secinājumus, tomēr pirmie iespaidi liek runāt par to, ka Krievija grib turpināt šo karu, neskatoties uz upuriem un ekonomiskajām problēmām. Turklāt pie varas esošie cenšas pārvērst Krieviju par kaut kādu jaunu civilizāciju, vai viņu iedomās esošu kaut kādu jaunu valsti.

Jautāts, vai Krievijas ekonomikas nolikšana uz kara sliedēm var nozīmēt, ka karš Ukrainā varētu ilgt vairākus gadus, gadu desmitus, politologs pieļāva, ka kaut kādam lūzuma punktam jāpienāk, kas varētu piespiest Krieviju nomierināties, pieņemt kaut kādus mērus, lai saspringto situāciju atslābinātu.

"Diemžēl Krievijas tauta ir kļuvusi totāli naidīgi noskaņota pret apkārtējo pasauli. Tas ir viens no galvenajiem jautājumiem, jo runa nav tikai par eliti, bet plašām masām, kurām televizors ir daudz svarīgāks nekā ledusskapis," secināja Daukšts.

LETA jau rakstīja, ka Putins svētdien iecēla līdzšinējo aizsardzības ministru Sergeju Šoigu par Drošības padomes sekretāru, savukārt aizsardzības ministra amatam izvirzīja līdzšinējo pirmo vicepremjeru Andreju Belousovu.

65 gadus vecais Belousovs, kurš pēc izglītības ir ekonomists, bija pirmais vicepremjers kopš 2020.gada. Viņa pārziņā bija ekonomikas jautājumi. 2012.-2013.gadā viņš bija ekonomikas attīstības ministrs, bet no 2013. līdz 2020.gadam - prezidenta padomnieks ekonomikas jautājumos.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule ISW: Kremļa manipulācijas ar informāciju mazina krievu nogurumu no kara

Ukrainas spēku operācija Kurskas apgabalā ir satrauksi krievus, taču Kremļa informācijas operācijas mazina nogurumu no kara un ļauj Krievijai izvēlēties ilgstoša novājināšanas kara stratēģiju, secinājusi ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW).

Pasaule Krievija ziņo par 158 ukraiņu dronu notriekšanu

Krievija svētdien paziņojusi, ka tai naktī izdevies notriekt 158 ukraiņu dronus virs 15 apgabaliem, tai skaitā divus virs Maskavas un deviņus virs Maskavas apgabala.

Pasaule Ukraina iesniegusi ASV sarakstu ar ATACMS mērķiem Krievijā

Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs intervijā telekanālam CNN apstiprināja, ka piektdien Vašingtonā augstām ASV amatpersonām nodevis sarakstu ar mērķiem Krievijas teritorijā, kam Kijiva vēlas veikt triecienus ar ASV tāla darbības rādiusa raķetēm ATACMS.

Pasaule Ukraiņi notriekuši krievu pikējošo bumbvedēju Su-25

Ukrainas zenītartilēristi virs Doneckas apgabala Kramatorskas virzienā notriekuši krievu pikējošo bumbvedēju Su-25, kas mēģinājis apšaudīt ukraiņu pozīcijas, ziņo Ukrainas armijas operatīvi stratēģiskais grupējums "Horticja".