Lietuvā notiek referendums par dubultpilsonību

Pasaule
LETA 14:51, 12.05.2024 0

Lietuvā svētdien notiek referendums par dubultpilsonības atļaušanu. Referendums norisinās vienlaikus ar valsts prezidenta vēlēšanām.

 

Juridiski saistošais referendums ir par konstitūcijas normu, kas reglamentē pilsonības iegūšanas kārtību.

Pašlaik konstitūcijas 12.pants ir šāds: "Lietuvas Republikas pilsonību var iegūt no dzimšanas vai ar citu pamatojumu, kas paredzēts likumā. Izņemot likumā noteiktos gadījumus, neviens nevar būt vienlaikus Lietuvas Republikas un citas valsts pilsonis. Lietuvas Republikas pilsonības iegūšanas vai zaudēšanas procedūra tiek noteikta ar likumu."

Savukārt referendumā tiek balsots par šo pantu šādā redakcijā: "Lietuvas Republikas pilsonību var iegūt no dzimšanas vai ar citu pamatojumu un kārtībā, kas noteikta konstitucionālajā likumā. Konstitucionālais likums nosaka arī pamatojumu un kārtību Lietuvas Republikas pilsonības zaudēšanai."

Ja šāda redakcija tiks pieņemta referendumā, no Lietuvas pamatlikuma tiktu svītrots dubultpilsonības aizliegums.

Precīzākus nosacījumus, procesu un citus jautājumus saistībā ar dubultpilsonības iegūšanu iecerēts noteikt konstitucionālajā likumā. Tāds likumprojekts jau ir iesniegts Seimā.

Referendums par dubultpilsonības piešķiršanas iespēju paplašināšanu Lietuvā tika rīkots jau 2019.gada maijā kopā ar prezidenta vēlēšanām, bet atbalsts šai iecerei izrādījās nepietiekams.

Lietuvas konstitūcijas 12.pantam, kas reglamentē pilsonības iegūšanas kārtību, noteikta stingra aizsardzība un to var mainīt vienīgi tad, ja par to referendumā nobalso vairāk nekā puse balsstiesīgo Lietuvas pilsoņu.

Lai gan dubultpilsonību referendumā atbalstīja vairāk nekā 900 000 vēlētāju jeb 73% no visiem balsojušajiem, konstitūcijas grozījumu pieņemšanai pietrūka aptuveni 300 000 balsu.

Pašlaik neviens, kas emigrējis no Lietuvas pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas 1990.gada 11.martā, nevar būt vienlaikus Lietuvas Republikas un citas valsts pilsonis, izņemot atsevišķus likumā paredzētus gadījumus.

Balsstiesības ir apmēram 2,4 miljoniem Lietuvas pilsoņu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Jāturpina stingri ieviest esošās sankcijas un jāizskauž "ēnu flote"

Ārlietu ministre Baiba Braže tikās ar ES īpašo sūtni sankciju jautājumos Deividu O'Salivanu.

Pasaule Herisa: Mana prezidentūra nebūs Baidena prezidentūras turpinājums

ASV demokrātu prezidenta amata kandidāte Kamala Herisa trešdien sniedza pirmo interviju konservatīvajam telekanālam "Fox News", Herisai cita starpā norādot, ka viņas prezidentūra, gadījumā ja uzvarēs vēlēšanās, nebūs Džo Baidena prezidentūras turpinājums.

Pasaule Ziemeļkorejas konstitūcijā Dienvidkoreja pasludināta par «naidīgu» valsti

Ziemeļkoreja ceturtdien paziņoja, ka tās konstitūcijā Dienvidkoreja tagad ir raksturota kā "naidīga" valsts.

Pasaule Nīderlandes valdība apsver patvēruma meklētāju sūtīšanu uz Ugandu

Nīderlandes valdība apsver plānu deportēt patvēruma meklētājus, kuru patvēruma lūgumi ir noraidīti, uz Ugandu, trešdien telekanālam NOS paziņoja Nīderlandes ārējās tirdzniecības ministre Reinete Klēvere.

Lasiet arī

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Pasaule Krievijas pusē karojošam Lietuvas pilsonim atņems pilsonību

Lietuvas pilsonim Ķēstutim Kvetkum, kurš Krievijas armijas rindās karo Ukrainā, tiks atņemta Lietuvas pilsonība, otrdien apstiprināja Lietuvas Migrācijas departaments.

Ekonomika Lietuvas kompānija atlikusi skaidu plātņu rūpnīcas būvniecību Jēkabpilī

Lietuvas kokapstrādes un mēbeļu ražošanas grupa VMG, kas pirms trim gadiem plānoja būvēt 190 miljonus eiro vērtu skaidu plātņu rūpnīcu Jēkabpilī, atlikusi šī projekta īstenošanu uz nenoteiktu laiku, trešdien vēsta Lietuvas biznesa ziņu portāls "Verslo žinios".

Kriminālziņas Apšaudē Polijā nogalināts Lietuvas pilsonis

Apšaudē Polijā nogalināts Lietuvas pilsonis, apstiprinājusi Lietuvas Ārlietu ministrija.