Avena advokāts par sankciju atcelšanu: «Spriedums ir pilnīgi iznīcinošs»

Pasaule
LETA 22:36, 12.05.2024 0

Lai arī Latvija iesniegusi lūgumu Eiropas Savienības (ES) Juridiskajam dienestam iesniegt apelāciju par ES sankciju atcelšanu miljardieriem Pjotram Avenam un Mihailam Fridmanam, Avena pārstāvis advokāts Jānis Kārkliņš uzskata, ka apelācijas nebūs.

 
Foto: LETA

"Spriedums ir absolūti juridiski korekts un pilnīgi iznīcinošs," norādīja advokāts.

Viņš uzskata, ka, prasot apelācijas iesniegšanu, Latvijas rīkojusies emociju iespaidā, neizvērtējot spriedumu.

Ja Eiropas Savienības Tiesas (EST) Vispārējās tiesas spriedums stāsies spēkā un paliks secinājums, ka ES Padome nepamatoti pakļāvusi personu sankcijām, tad skaidri un nepārprotami būs noteikts, ka Avens sankcijās bijis nepamatoti, norādīja advokāts. Tas, viņaprāt, nozīmēs, ka šī rīcība bijusi prettiesiska un ES jāatlīdzina nodarītie zaudējumi.

Advokāts atzina, ka sankciju noteikšana kara sākumā bija politiska rīcība, un tām vajadzēja būt.

"Tas parādīja, ka mēs nosodām šo karu. Ja kāda valsts apdraud rietumu civilizācijas vērtības, tā reaģē un saka – mēs šo valsti vai konkrētos indivīdus sankcionēsim," skaidroja advokāts.

Tomēr, viņaprāt, sankciju politika ir jāpilnveido, lai tā būtu efektīvāka un mērķtiecīgāka.

Viņš uzsvēra, ka ir jāvērtē, vai tas, ka uzņēmums, kurā Avens ir mazākuma dalībnieks, Krievijā maksā nodokļus, nozīmē, ka viņš atbalsta karu.

"Ja tā, tad arī visi tie Rietumu uzņēmumi, kuri strādā Krievijā, atbalsta Krimas aneksiju un Ukrainas destabilizāciju," pauž advokāts.

EST atcēla ES Padomes lēmumu par miljardieriem Avenam un Fridmanam 2022.gada 28.februārī noteiktajām sankcijām, bet Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) informēja, ka Latvija aicinās ES Padomi iesniegt apelācijas sūdzību. EST Vispārējās tiesas lēmumu var pārsūdzēt EST Augstākajā palātā.

ĀM akcentē, ka Latvija ir iestājusies abās tiesas lietās, atbalstot ES Padomes nostāju par konkrēto sankciju nepieciešamību. Latvija lietā sniegusi argumentētu nostāju par sankciju pamatotību, tāpēc aicinās ES Padomi iesniegt apelācijas sūdzību par spriedumu.

ĀM arī informēja, ka tiesību akti, ar kuriem sankcijas tika pagarinātas, aizvien ir spēkā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Fridmans un Avens savas investīcijas Rietumos nodēvējuši par kļūdu

Krievijas miljardieri Mihails Fridmans un Pjotrs Avens, kuri pēc pakļaušanas sankcijām pameta Lielbritāniju, savas investīcijas Rietumos nodēvējuši par kļūdu, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Sabiedrība Nevienai personai LR pilsonība par atbalstu agresorvalstij nav atņemta. Pagaidām

Kopš Saeima pieņēma attiecīgus grozījumus likumā, nevienai personai Latvijas pilsonība par atbalstu agresorvalstij vēl nav atņemta, aģentūra LETA uzzināja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Interesanti fakti Opā! Krievu miljardieris Pjotrs Avens jau teju gadu dzīvo Madonā

Okupācijas muzeja apmeklētāji bija patiesi pārsteigti, kad viņi muzejā pamanīja sankcionēto krievu miljardieri Pjotru Avenu, rakstīja žurnāls "Privātā Dzīve".

Sabiedrība NA deputāti Kiršteins un Kols saķeras par sankcijām pakļauto Pjotru Avenu

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputātiem Aleksandram Kiršteinam un Rihardam Kolam iezīmējušies pretēji viedokļi par sankcijām pakļauto, Krievijas diktatoram Putinam pietuvināto oligarhu Pjotru Avenu.