Islandē lava sasniegusi Grindavīku

Pasaule
LETA 08:00, 15.01.2024 0

Vulkāna izvirdumā Islandē lava svētdien sasniegusi Grindavīku, kuras 4000 iedzīvotāji pirms tam tika steidzami evakuēti.

 
Foto: twitter

Islandes sabiedriskās raidorganizācijas RUV no gaisa uzņemtajā video redzams, kā no lavas aizdegas ēkas Grindavīkā.

Šis Islandē ir piektais vulkāna izvirdums divu gadu laikā, un iepriekšējais notika 18.decembrī tajā pašā reģionā, kas atrodas uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas.

Jau ziņots, ka sestdien vulkāniskās aktivitātes dēļ Grindavīkas iedzīvotājiem tika dots rīkojums evakuēties līdz pirmdienas vakaram, taču, svētdien sākoties izvirdumam, tika veikta steidzama evakuācija.

Zemestrīču dēļ grindavīkieši iedzīvotāji tika evakuēti arī novembrī.

Islandē atrodas 33 aktīvas vulkānu sistēmas.

Islandes Civilās aizsardzības dienesta pārstāvis Vidirs Reinisons sacīja, ka svētdien notikušais izvirdums saglabāsies atmiņā ilgu laiku un, visticamāk, ir sākums šādu notikumu ķēdei.

Islandes prezidents Gudni Jouhannessons aicināja islandiešus atbalstīt Grindavīkas iedzīvotājus un nepadoties.

Vulkāna izvirdums sākās svētdien plkst.7.57 (plkst.9.57 pēc Latvijas laika), kad lava sāka izplūst no plaisas zemē pāris simts metrus no Grindavīkas. Pāris stundas vēlāk plaisas garums bija palielinājies līdz aptuveni kilometram un no tās plūda kvēlojošas oranžas lavas strūklas. Lava izplūda gan no plaisas, gan vulkāna.

Ap pusdienlaiku zeme atvērās arī Grindavīkas ziemeļu piepilsētā, un lavas plūsma sasniedza pilsētu, aizdedzinot vismaz divas ēkas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Izraēlas profesors: Šī kara rezultāts varētu būt Palestīnas valsts

Izraēla mainās pēc katra kara un šī kara aizsāktā procesa beigās mūs gaida vai nu Palestīnas valsts izveide, vai kaut kas daudz tuvāks Palestīnas valstij, intervijā aģentūrai LETA sacīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Baltkrievija vēršas pret opozīcijas aktīvistiem, konfiscējot viņu īpašumus

Baltkrievijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka veikušas reidus un konfiscējušas nekustamos īpašumus, kas pieder 104 opozīcijas aktīvistiem, kuri aizbēguši no valsts.

Pasaule Dronu uzbrukumi izraisa desmitiem sprādzienu Krimā un Novorosijskā

Krievijas okupētā Krimas pussala un Krasnodaras novada Novorosijskas pilsēta naktī uz piektdienu tika pakļautas bezpilota lidaparātu un jūras dronu uzbrukumiem, kas izraisīja desmitiem sprādzienu.

Pasaule Kijiva: Izjaukts krievu plāns maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskā

Ukrainas karavīri izjaukuši Krievijas karaspēka plānu Harkivas apgabalā maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskas pilsētas teritorijā un tur nostiprināties, aizstāvjiem turpinot pildīt kaujas uzdevumus pilsētas ziemeļu daļā un turot pretinieku uguns kontrolē, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Lasiet arī