ECB pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem

Pasaule
LETA 14:06, 03.01.2024 0

Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien paziņoja, ka šogad pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem, un šie būs pirmie šāda veida tā dēvētie banku stresa testi eirozonā.

 

Šajā pārbaudē tiks pieņemts, ka banku skāris sekmīgs kiberuzbrukums, kas ietekmē tās ikdienas darbību, norāda ECB.

Tiks pārbaudīta ECB tieši pārraudzīto 109 banku spēja reaģēt un atgūties no kiberuzbrukuma, nevis to spēja šādu uzbrukumu novērst, skaidro ECB.

Ar šiem testiem tiks pārbaudīta finanšu institūciju ārkārtējās procedūras un plāni atjaunot darbību pēc šāda veida uzbrukuma.

Savukārt 28 bankas no visas eirozonas tiks pakļautas stingrākām pārbaudēm, kurās tiks padziļināti izvērtēti riski, kas saistīti ar kiberuzbrukuma radītās ietekmes izplatīšanos citās nozarēs.

Šo testu rezultāti neietekmēs banku pienākumus palielināt kapitāla rezerves nodrošinājumam pret finanšu riskiem, vēstī ECB.

Par nepieciešamību veikt kiberuzbrukumu stresa testus tika paziņots pērn, jo tika uzskatīts, ka pēc koronavīrusa pandēmijas un Krievijas atkārtota iebrukuma Ukrainā palielinājies šādu uzbrukumu risks.

"Kiberuzbrukumu skaits ir lielāks nekā pirms pandēmijas," pērn intervijā vācu laikrakstam "Boersen Zeitung" sacīja ECB padomes locekle Anneli Tuominena.

Visstraujāk palielinājies pakalpojumu atteikuma uzbrukumu skaits, kuros ļaundari pārtrauc banku pakalpojumu sniegšanu, pārplūdinot un pārslogojot banku serverus ar viltus pieprasījumiem, viņa norādīja. Tāpat palielinājies izspiedējvīrusu uzbrukumu skaits, kad bankām tiek pieprasīta nauda, lai atgūtu piekļuvi saviem datiem.

ECB katru gadu veic tās uzraudzīto banku stresa testus, lai novērtētu to gatavību rīkoties nelabvēlīgos apstākļos. Lai gan lielākoties testos galvenā uzmanība pievērsta nelabvēlīgiem ekonomiskajiem un finanšu scenārijiem, ECB veikusi arī banku klimata stresa testus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Eksperts: Uzbrūkot Harkivas apgabalam, Krievija pārbauda Ukrainas spēkus

Uzbrūkot Harkivas apgabalam, Krievija pārbauda Ukrainas spēkus, aģentūrai LETA pauda Ģeopolitikas pētījumu centra direktors un Hārvarda Universitātes viespētnieks Māris Andžāns.

Pasaule Lietuvā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas

Lietuvā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas. 1895 iecirkņi durvis vērs plkst.7 un tiks slēgti plkst.20.

Pasaule Francisks izsludina 2025.gadu par svēto gadu

Pāvests Francisks izsludinājis 2025.gadu par svēto gadu, kas Romai nozīmē miljoniem svētceļnieku uzņemšanu.

Pasaule Pistoriuss: Vācija ir gatava uzņemties vadošo lomu drošības politikā Eiropā

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss ceturtdien apliecinājis Vašingtonai, ka Berlīne ir gatava uzņemties vadošo lomu drošības politikā Eiropā un nodrošinās militārās spējas, lai to paveiktu.

Lasiet arī

Pasaule VDD: arī Ķīnas kibervienības ir sākušas izrādīt interesi par Latviju

Visaugstāko apdraudējumu Latvijas kiberfrontē rada Krievijas specdienestu vadītās kibergrupas, tomēr arī Ķīnas kibervienības ir sākušas izrādīt manāmu interesi par Latviju, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.

Pasaule Igaunijas valsts iestādes piedzīvojušas līdz šim lielāko kiberuzbrukumu

Nedēļas nogalē daudzu Igaunijas valsts iestāžu tīmekļa vietnes skāra līdz šim lielākais piekļuves atteices (DDoS) uzbrukumu vilnis, taču, pateicoties veiktajiem pasākumiem, to ietekme nebija liela, vēsta laikraksts "Postimees".

Ekonomika Privātie uzņēmēji Latvijā saņems finansējumu dalībai kiberdrošībā (+VIDEO)

Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.

Sabiedrība Pret hibrīdo agresiju: jaunieši tiek iesaukti kiberkaraspēkā (+VIDEO)

Izaicinājumā var piedalīties ikviens Latvijas Republikas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem.