Dānijas karaliene atteiksies no troņa

Pasaule
LETA 07:33, 01.01.2024 0

Dānijas karaliene Margrēte II svētdien paziņoja, ka 14.janvārī pēc 52 valdīšanas gadiem atteiksies no troņa par labu savam dēlam kroņprincim Frederikam.

 
Foto: Youtube

"Es atstāšu troni savam dēlam kroņprincim Frederikam," sacīja karaliene gadumijas uzrunā, kas tika pārraidīta Dānijas sabiedriskajā televīzijā.

83 gadus vecā karaliene norādīja, ka laiks dara savu un vairs neesot iespējams paveikt tik daudz, cik agrāk.

Margrēte II mantoja troni 1972.gada 14.janvārī pēc sava tēva karaļa Frederika IX nāves.

Viņa ir pasaulē otrais visilgāk valdījušais pie varas esošais monarhs pēc Brunejas sultāna Hasanala Bolkiaha, kurš ir pie varas kopš 1967.gada.

Iepriekš Margrēte II bija izteikusies, ka gatavojas valdīt līdz savai nāvei, tāpēc viņas paziņojums par atteikšanos no troņa ir pārsteigums.

Karaliene ir pazīstama arī kā grāmatu ilustratore, tostarp viņa ilustrējusi Dž.R.R. Tolkīna triloģijas "Gredzenu pavēlnieks" dāņu izdevumu, un tērpu dizainere. Viņa arī aizraujas ar arheoloģiju un ir piedalījusies arheoloģiskajās ekspedīcijās.

Pēc kāpšanas tronī viņas 55 gadus vecais dēls kļūs par karali Frederiku X.

Monarham Dānijā ir ceremoniālas funkcijas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Daukšts: Krievija ir gatava pārkārtot ekonomiku uz kara sliedēm

Krievijas diktatora Vladimira Putina lēmums izvirzīt aizsardzības ministra amatam Andreju Belousovu parāda, ka Krievija ir gatava straujākiem tempiem pārkārtot valsts ekonomiku uz kara sliedēm, uz militārās ekonomikas pusi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs un vēsturnieks Kārlis Daukšts.

Pasaule Zelenskis tikšanās laikā ar Blinkenu mudina ASV piegādāt PAS

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, otrdien Kijivā sākot tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, mudināja Savienotās Valstis piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas (PAS).

Pasaule Jaunkaledonijā pēc nekārtībām izsludina komandantstundu

Jaunkaledonijas varasiestādes otrdien izsludināja nakts komandantstundu, pēc tam kad protesti pret rosināto vēlēšanu sistēmas reformu bija pārauguši nekārtībās un grautiņos.

Pasaule Zemessardzes komandieris nosauc Krievijas galveno stratēģisko mērķi Ukrainā

Atsākot uzbrukumus pie Harkivas, Krievijas galvenais stratēģiskais mērķis tomēr arvien varētu būt pilnībā okupēt četrus citus Ukrainas reģionus, otrdien intervijā TV3 pieļāva Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Lasiet arī

Pasaule Dānijas parlaments aizliedz Korāna dedzināšanu

Dānijas parlaments ceturtdien pieņēmis likumu, ar ko par kriminālnoziegumu tiek atzīta nepiedienīga apiešanās ar reliģiskiem tekstiem, ar to faktiski aizliedzot Korāna dedzināšanu.

Pasaule Dānijas valdība apsver aizliegt protestus ar Korāna dedzināšanu

Dānijas valdība apsver aizliegt protestus ar Korāna un citu reliģisko tekstu dedzināšanu pie ārvalstu vēstniecībām, paziņojis Dānijas ārlietu ministrs Lars Leke Rasmusens.

Pasaule Dānija atcels gandrīz visus cīņā ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus

Dānijas valdība nolēmusi atcelt gandrīz visus ierobežojumus, kas noteikti cīņā ar Covid-19, un no piektdienas vairums iestāžu drīkstēs atsākt darbu.

Pasaule Dānijā mīkstinās pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus

Dānijas politiskās partijas otrdien vienojušās mīkstināt virkni ierobežojumu, kas noteikti jaunā koronavīrusa izplatības apturēšanai.