Laikraksts: Ķīnas vēstnieci varētu atsaukt no Igaunijas

Pasaule
LETA 16:36, 07.11.2023 0

Ķīnas vēstniece Igaunijā Guo Sjaomei brīdinājusi, ka Taivānas pārstāvniecības atvēršana Igaunijā arī ar Taibejas nosaukumu var nozīmēt viņas atsaukšanu, vēsta laikraksts "Postimees".

 

Vēstniece bija ierosinājusi tikšanos ar Rīgikogu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu vadītāju Tomasu Kivimegi, un tikšanās laikā viņa izteica bažas par trešdien gaidāmo Taivānas ārlietu ministra vizīti Tallinā un Igaunijas valdības lēmumu atļaut Taibejas pārstāvniecības atvēršanu valstī.

Pēc tikšanās Kivimegi sacīja, ka Taivānas ārlietu ministra Džozefa Vu vizīte "nav iemesls pārmērīgam satraukumam", jo Igaunijai kā demokrātiskai valstij nevajadzētu regulēt, kas ierodas vizītēs. Savukārt iespējamo pārstāvniecības atvēršanu viņš raksturoja kā "ļoti nopietnu problēmu", jo Guo atklāti paudusi, ka tas var nozīmēt viņas aizbraukšanu no Igaunijas.

Kā teica Rīgikogu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu vadītājs, viņš izprot attiecību ar Taivānu nozīmi, tomēr riski tāda veida attiecībām vienai pusei ir daudz lielāki nekā otrai pusei.

"Nenoliedzu, ka savas bažas izteicu arī Ķīnas vēstniecei. Manuprāt, vēstnieces aizbraukšana Igaunijai būtu ļoti liela problēma," atzina Kivimegi.

Viņš norādīja, ka neuzskata sevi par ekspertu Ķīnas jautājumos, tomēr, viņaprāt, Igaunijas rīcībā esot pretrunas, jo no vienas puses, Igaunija nešaubīgi atbalsta tā dēvēto vienas Ķīnas politiku, bet, no otras puses, "nesenā rīcība Taivānas jautājumā, manuprāt, īsti neatbilst Igaunijas apstiprinātajam principam".

Lai gan ceturtdien Igaunijas valdība nolēma atļaut Taivānas pārstāvniecības ar Taibejas nosaukumu atvēršanu, kas potenciāli varētu saniknot Pekinu, Ķīnas vēstnieces ierosinātā tikšanās ar Igaunijas parlamenta grupas vadītāju varētu būt arī iepazīšanās tikšanās, jo Guo darbu Igaunijā sāka tikai oktobrī. Piemēram, 27.oktobrī viņa tikās ar Tallinas mēru Mihailu Kelvartu.

Kivimegi ar vēstnieci runāja arī par Krievijas iebrukumu Ukrainā, aicinot Ķīnu vairāk iesaistīties, lai izbeigtu karu. "Vairākkārt ir teikts, ka pat Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nevar pavēlēt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam kaut ko darīt. Patiesībā, manuprāt, iespējams, ka Ķīnas līderis ir vienīgais, kurā Putins vispār ieklausās," paziņoja Igaunijas politiķis.

Pēc Kivimegi teiktā, viņš plānojis ar Guo runāt arī par Igauniju un Somiju savienojošā gāzesvada "Balticconnector" bojājumu Baltijas jūrā, kuru varētu būt izraisījis Honkongā reģistrētais kravas kuģis "Newnew Polar Bear", tomēr šim jautājumam tikšanās gaitā neesot pieticis laika.

Trešdien Igauniju apmeklēs Taivānas ārlietu ministrs, bet Igaunijas valdības ministri ar viņu netiksies. Vu piedalīsies Starptautiskā Aizsardzības un drošības centra organizētā diskusijā Tallinā.

Igaunijas Ārlietu ministrijā norādīja, ka Vu apmeklējums nav pēc Igaunijas valdības vai ārlietu ministra ielūguma, tādēļ, ievērojot tā dēvēto vienas Ķīnas politiku, viņam nav paredzēta tikšanās ar Igaunijas valdības locekļiem

Lietuva 2021.gadā atļāva Taibejai atvērt Taivānas pārstāvniecību Viļņā, izmantojot Taivānas nosaukumu, nevis Taibejas, kā ierasts starptautiskajā praksē. Tas saniknoja Ķīnu, kura ierobežoja attiecības ar Viļņu un radīja būtiskus šķēršļus abu valstu savstarpējā tirdzniecībā..

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Daukšts: Krievija ir gatava pārkārtot ekonomiku uz kara sliedēm

Krievijas diktatora Vladimira Putina lēmums izvirzīt aizsardzības ministra amatam Andreju Belousovu parāda, ka Krievija ir gatava straujākiem tempiem pārkārtot valsts ekonomiku uz kara sliedēm, uz militārās ekonomikas pusi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs un vēsturnieks Kārlis Daukšts.

Pasaule Zelenskis tikšanās laikā ar Blinkenu mudina ASV piegādāt PAS

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, otrdien Kijivā sākot tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, mudināja Savienotās Valstis piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas (PAS).

Pasaule Jaunkaledonijā pēc nekārtībām izsludina komandantstundu

Jaunkaledonijas varasiestādes otrdien izsludināja nakts komandantstundu, pēc tam kad protesti pret rosināto vēlēšanu sistēmas reformu bija pārauguši nekārtībās un grautiņos.

Pasaule Zemessardzes komandieris nosauc Krievijas galveno stratēģisko mērķi Ukrainā

Atsākot uzbrukumus pie Harkivas, Krievijas galvenais stratēģiskais mērķis tomēr arvien varētu būt pilnībā okupēt četrus citus Ukrainas reģionus, otrdien intervijā TV3 pieļāva Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Lasiet arī

Pasaule Rīgikogu pasludina Maskavas patriarhātu par agresiju atbalstošu institūciju

Igaunijas parlaments pirmdien pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Krievu pareizticīgo baznīcas Maskavas patriarhātu par Krievijas agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un atbalstīšanu, kā arī pasludina Maskavas patriarhātu par institūciju, kas atbalsta Krievijas militāro agresiju.

Pasaule Igaunija neplāno repatriēt valstī likumīgi dzīvojošus ukraiņu vīriešus

Igaunijas Iekšlietu ministrija neplāno repatriēt uz Ukrainu iesaucamā vecuma Ukrainas pilsoņus, kuri Igaunijā ieradušies likumīgi, paziņoja ministrijas pilsonības un migrācijas politikas nodaļas padomniece Anneli Viksa.

Pasaule Uz Irānas sagrābta kuģa Hormuzā atrodas Igaunijas iedzīvotājs

Igaunijas Ārlietu ministrija svētdien apstiprināja, ka uz kuģa, kuru Irānas gvarde sestdien sagrābusi Hormuza jūras šaurumā, atrodas Igaunijas iedzīvotājs.

Kriminālziņas Igaunijā kiberuzbrukumā «Apotheka» nozagti simtiem tūkstošu klientu datu

Aptieku tīkls "Apotheka" Igaunijā februārī piedzīvoja kiberuzbrukumu, kurā nelikumīgi lejupielādēti vairāki simti tūkstošu aptiekas klienta kartes īpašnieku datu, ceturtdien paziņoja Igaunijas Centrālā kriminālpolicija, ģenerālprokuratūra, Datu aizsardzības inspekcija un Valsts informācijas sistēmu departaments, apliecinot, ka datu noplūšana ir apturēta.