Latvija pievienosies ES līgumam ar Āfriku, Klusā okeāna un Karību valstim

Pasaule
VS.LV 10:04, 29.08.2023 0

Valdība ir gatava uzņemties nopietnas saistības, taču nav tām rezervējusi līdzekļus.

 

Jau pavisam drīz Latvija pievienosies kārtējam globālam starptautiskajam līgumam, kas uzliek nopietnas saistības mūsu valstij kā līdzekļu devējai mazattīstītajiem pasaules reģioniem.

Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Padomes 2023. gada 19. jūlija paziņojums Eiropas Savienības dalībvalstīm, ar ko tās tika informētas, ka ir jānodrošina nepieciešamās pilnvaras savas valsts pārstāvim parakstīt Partnerības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu organizācijas (turpmāk - OACPS) dalībvalstīm, no otras puses jeb “post-Kotonū” nolīgums.Likumprojekts izstrādāts ar mērķi apstiprināt Partnerības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu organizācijas dalībvalstīm, no otras puses.

"Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kas saistās ar Krievijas agresiju pret Ukrainu un tās radītajām globālajām sekām, kā arī centieniem apšaubīt pašreizējo starptautisko kārtību, ES un tās dalībvalstis apzinās nepieciešamību veidot ciešākus kontaktus ar OACPS dalībvalstīm", - ziņo Latvijas Ārlietu ministrija. "Jaunais nolīgums veidotu partnerību starp vairāk kā 100 valstīm ar 1,5 miljardiem iedzīvotāju, kas atrodas četros kontinentos".

Nolīgumā paredzēta sadarbība sešās galvenās stratēģiskās prioritātēs: cilvēktiesības, demokrātija un pārvaldība uz cilvēkiem orientētas un tiesības balstītas sabiedrības; miers un drošība; humānā un sociālā attīstība; iekļaujoša ilgtspējīga ekonomikas izaugsme un attīstība; vidiskā ilgtspēja un klimata pārmaiņas; migrācija un mobilitāte.

Tiek plānots, ka ES dalībvalstu pārstāvjiem Nolīgums būs atvērts parakstīšanai tuvākajā laikā. Sakarā ar to ir nepieciešams pilnvarot Latvijas Republikas Pastāvīgo pārstāvi Eiropas Savienībā, ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Leldi Līci-Līcīti Latvijas Republikas vārdā to parakstīt.

Valdības tiesību aktu portālā pieejamajā līguma tekstā latviešu valodā cita starpā teikts, ka ES palīdzēs mazattīstītām valstīm mājokļu jautājumā:

"Puses atzīst, ka adekvāti, droši un cenas ziņā pieejami mājokļi var pārveidot neaizsargātas un sociāli atstumtas kopienas un ka tie būtiski ietekmē cilvēku veselību un to kopienu sociālekonomisko attīstību. Puses strādā pie tā, lai visiem nodrošinātu piekļuvi atbilstošiem, drošiem un cenas ziņā pieejamiem mājokļiem, izstrādājot politiku, stratēģijas, plānošanas un būvniecības kodeksus un sakārtojot graustu rajonus".

Voldemārs Burkevics

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Par jauno Ukrainas ārlietu ministru kļuvis Andrijs Sibiha

Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprinājis ārlietu ministra amatā Andriju Sibihu.

Pasaule Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas droni «Shahed»

Naktī uz ceturtdienu Baltkrievijā ielidojuši divi Krievijas trieciendroni "Shahed", kas bija palaisti pret mērķiem Ukrainā, un tie notriekti, ziņo aktīvistu organizācija "Belaruski Hajun", kas novēro Krievijas un Baltkrievijas armijas aktivitātes.

Pasaule ASV apšaudē vidusskolā nogalināti četri cilvēki un 30 ievainoti

ASV apšaudē vidusskolā Vinderā, Džordžijas štatā, nogalināti vismaz četri cilvēki un vēl aptuveni 30 guvuši ievainojumus, ziņo avoti tiesībsargājošajās iestādēs.

Pasaule Lukašenko apžēlojis 30 saistībā ar protestiem notiesātus cilvēkus

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apžēlojis 30 ieslodzītos, kas bija notiesāti par protestiem pret valdību, trešdien paziņojis Lukašenko birojs.

Lasiet arī

Pasaule Apgāžoties laivai, Mozambikā vairāk nekā 90 bojāgājušo

Apgāžoties laivai, Mozambikas ziemeļu piekrastē svētdien gājuši bojā vairāk nekā 90 cilvēku, paziņoja vietējās varas iestādes.

Pasaule Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbībai ar Āfrikas reģiona parlamentiem

Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Āfrikas reģiona parlamentiem, un par tās vadītāju ievēlēta deputāte Ingrīda Circene (JV).

Pasaule Francija pabeigusi karaspēka izvešanu no Nigēras

Francija piektdien paziņoja, ka pabeigusi karaspēka izvešanu no Nigēras un slēgusi vēstniecību.

Pasaule Mali divos džihādistu uzbrukumos nogalināti 64 cilvēki

Mali ziemeļos ceturtdien notika divi džihādistu uzbrukumi, kuros nogalināti 64 cilvēki, paziņoja Mali amatpersona.