Noskaidrots, cik liela Baltijas iedzīvotāju daļa atbalsta Rail Baltica projektu

Pasaule
LETA 09:03, 01.04.2023 0

Vidēji pozitīvu attieksmi pret "Rail Baltica" projektu pauž vidēji 61% aptaujāto Baltijas valstu iedzīvotāju, kas ir par 1% mazāk nekā 2021.gadā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.

 
Foto: LETA

Aptaujā secināts, ka Igaunijā 54% aptaujāto piekrīt, ka "Rail Baltica" īstenošana stiprinās Baltijas valstu militārās mobilitātes spējas. Savukārt Latvijā šim apgalvojumam piekrīt 51%, bet Lietuvā - 61% aptaujāto.

Vienlaikus Baltijā vidēji gandrīz 40% aptaujāto uzskata, ka projekta īstenošana veicinās drošību reģionā.

Savukārt pie projekta galvenajiem ieguvumiem aptaujātie visbiežāk minēja ātrāku satiksmi un plašākas ceļošanas un atpūtas iespējas. Uzņēmumā atzīmē, ka vairāk nekā puse aptaujāto katrā valstī kā svarīgu personīgo ieguvumu nosauca labākas ceļošanas izredzes.

Tāpat "RB Rail" pārstāvji skaidro, ka Igaunijā par vienu no būtiskākajiem ieguvumiem iedzīvotāji uzskata iespēju uzlabot satiksmes savienojumu ar Eiropu un Baltijas valstīm, Latvijā - jaunas darba vietas un augstāku nodarbinātību, bet Lietuvā - iespēju uzlabot sadarbību ar kaimiņvalstīm un Eiropas Savienību.

Aptaujas dati arī liecina, ka 41% Latvijas respondentu min labāku sadarbības veidošanu ar uzņēmējdarbības partneriem Baltijā kā būtisku personīgo ieguvumu no "Rail Baltica".

Baltijas valstu iedzīvotāju viedoklis par "Rail Baltica" kā videi draudzīgu projektu saglabājas stabils, uzsver uzņēmumā. Kopš 2020.gada tas ir pieaudzis par 7%.

Jau ziņots, ka "Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, bet iesaistītās puses vairākkārt paudušas, ka tās ir būtiski pieaugušas. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Dzelzceļa līniju "Rail Baltica" plānots atklāt secīgi pa posmiem laikā no 2028.gada līdz 2030.gadam.

Aptauja veikta sadarbībā mārketinga pētījumu kompāniju "Berg Research". Datu vākšana īstenota caur SIA "SolidData" interneta lietotāju paneli aptaujājot vairāk nekā 3000 respondentu vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Arī Ungārija vēlas izstāties no ES patvēruma noteikumiem

Ungārija vēlas atteikties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma politikas noteikumiem, trešdien pavēstīja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka.

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Lasiet arī

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).