EDSO priekšsēdētājs apšauba organizācijas nākotni...

Pasaule
VS.LV 22:16, 02.12.2022 0

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) priekšsēdētājs Zbigņevs Rau piektdien konferencē Polijā apšaubījis EDSO nākotni, ņemot vērā nesaprašanos starp Krieviju un pārējām dalībvalstīm.

 

EDSO tika dibināta 1975.gadā - Aukstā kara kulminācijā -, lai sekmētu attiecības starp Rietumu un Austrumu blokiem. Pašlaik organizācijā ir 57 dalībvalstis, tai skaitā NATO valstis un Maskavas sabiedrotie.

Organizācija ir nonākusi strupceļā saistībā ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu un vairs nespēj normāli funkcionēt.

"Šis ir bijis visgrūtākais gads organizācijas vēsturē," žurnālistiem ikgadējā EDSO ministru konferencē atzina Rau.

"Mums jāmeklē risinājums, kas ļaus organizācijai turpināt darbu," norādīja Rau.

Problēma slēpjas apstāklī, ka visi organizācijas lēmumu jāpieņem vienprātīgi, un Krievija bloķē EDSO darbu.

Maskava ir nobloķējusi EDSO pastāvīgās misijas atjaunošanu Ukrainā, kā arī liegusi pagarināt misiju, kas izmeklē konfliktus starp valdību un prokrieviskajām bandām Austrumukrainā kopš 2014.gada.

"Mūsu organizācija ir balstīta uz vienprātību. Mēs esam atraduši (..) veidus, kā organizācijai turpināt darbu, bet instrumentiem ir tikai pagaidu raksturs. Un tas noved mūs punktā, kas neatkarīgi no tā, vai mēs to gribam vai nē, noved pie diskusijas par organizācijas nākotni," sacīja Rau.

Vienprātības trūkuma dēļ šogad EDSO konferencē, kas norisinās Lodzā, ar visu valstu atbalstu nav izdevies pieņemt nevienu rezolūciju, norādīja Rau.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.