Blinkens: mērķi sasniegti, ASV izvedīs karaspēku no Afganistānas

Pasaule
LETA 18:31, 14.04.2021 0

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens trešdien paziņojis, ka pienācis laiks izvest karaspēku no Afganistānas un ka Vašingtona strādās kopā ar NATO sabiedrotajiem pie koordinēta karavīru izvešanas procesa.

 
Foto:

"Kopā mēs esam sasnieguši mērķus, ko bijām uzstādījuši, un tagad ir laks vest mūsu spēkus mājās," Briselē pirms sarunām ar NATO partneriem norādīja Blinkens.

ASV prezidents Džo Baidens trešdien oficiāli paziņos, ka Vašingtona pēdējo ASV kontingenta daļu - 2500 vīru - izvedīs no Afganistānas līdz 11.septembrim - 2001.gada teroraktu 20.gadadienai.

NATO partneri sanāksmē Briselē, kā tiek prognozēts, vienosies pabeigt alianses Afganistānas misiju, kurā piedalās 9600 vīru, vienlaikus ar alianses lielākās valsts karavīru grupas izvešanu.

"Mūsu aliansei šis ir ļoti svarīgs brīdis," uzsvēra Blinkens. "Kopā mēs iegājām Afganistānā, lai uzveiktu tos, kas mums uzbruka, un lai gādātu, ka Afganistāna no jauna nekļūst par patvēruma vietu teroristiem, kas var mums uzbrukt."

Sabiedrotie "tuvāko nedēļu un mēnešu laikā stādās ļoti cieši kopā pie drošas, pārdomātas un koordinētas mūsu spēku izvešanas no Afganistānas", norādīja Blinkens.

Neraugoties uz karavīru izvešanu, "mūsu saistības Afganistānas, tās nākotnes priekšā paliek spēkā".

ASV karaspēka izvešanas termiņš tiek atvirzīts tikai par pieciem mēnešiem no sākotnēji izraudzītā laika, Vašingtonā vairojoties pārliecībai, ka Afganistānā maz kas vēl ir sasniedzams.

Vienlaikus Turcija izziņojusi starptautiskas Afganistānas miera konferences rīkošanu centienos panākt vienošanos, kas Afganistānā pēc teju 40 kara gadiem palīdzēs veidot stabilitāti.

Tiesa gan, talibi, kas pēdējā laikā kļuvuši vēl drošāki, paziņojuši, ka boikotēs šo konferenci.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Financial Times: Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus Eiropā

Eiropas valstu izlūkdienesti brīdinājuši savu valstu valdības, ka Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus visā Eiropā, vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz avotiem trīs Eiropas valstu izlūkdienestos.

Pasaule Krievija izsludina meklēšanā Zelenski

Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien vēsta Krievijas mediji.

Pasaule Starptautiskā krimināltiesa nosoda draudus tās amatpersonām

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) piektdien stingri reaģējusi uz draudiem un iebiedēšanas mēģinājumiem, ar kuriem saskārušies tās darbinieki, bet plašāku informāciju nesniedza.

Pasaule Kijiva: Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem

Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem, intervijā žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.

Lasiet arī

Pasaule Mediji: Blinkens brīdinās Ķīnu par sankcijām

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nākamnedēļ vizītes laikā Ķīnā plāno brīdināt, ka Vašingtona noteiks sankcijas, ja Pekina nepārtrauks piegādāt Krievijai militārās un divējāda lietojuma tehnoloģijas, ziņo laikraksts "Financial Times" (FT) un aģentūra "Bloomberg".

Pasaule ASV Pārstāvju palāta atbalsta likumprojektus par palīdzību Ukrainai

ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai, kas apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai.

Pasaule Baidens sasauks G7 līderu tikšanos par Irānas uzbrukumu Izraēlai

ASV prezidents Džo Baidens solījis šodien sasaukt G7 valstu līderu tikšanos, lai saskaņotu vienotu diplomātisku atbildi uz Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai.

Pasaule ASV piešķir 138 miljonus dolāru Ukrainas pretgaisa aizsardzības atbalstam

ASV Valsts departaments devis ārkārtas atļauju piešķirt Kijivai 138 miljonus dolāru, lai tiktu nodrošinātas rezerves daļas zenītraķešu kompleksiem "Hawk" un to remonts.