Irāna izdod orderi Trampa aizturēšanai

Pasaule
LETA 21:54, 29.06.2020 0

Irāna izdevusi orderus ASV prezidenta Donalda Trampa un vēl vairāk nekā 30 cilvēku aizturēšanai un lūgusi Interpola palīdzību, pirmdien paziņojis Irānas prokurors.

 
Foto:

Lai gan Trampam aizturēšana nedraud, orderu izdošana izgaismo spriedzi, kas valda ASV un Irānas starpā kopš Vašingtonas izstāšanās no Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās.

Teherānas prokurors Ali Alkuasimehrs pavēstīja, ka Trampam un vēl vairāk nekā 30 citām personām izvirzītas apsūdzības slepkavībā un terorismā par līdzdalību 3.janvārī notikušajā uzbrukumā Bagdādē, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Prokurors neidentificēja nevienu citu aizdomās turamo, izņemot Trampu, bet uzsvēra, ka Irāna centīsies panākt Trampa aizturēšanu, pat pēc viņa prezidentūras termiņa beigām.

Interpols vēl nav sniedzis komentārus šajā jautājumā.

Alkuasimehrs sacīja, ka Irāna pieprasījusi Interpolam izsludināt augstākās pakāpes prasību par Trampa un citu aizturēšanu. Šāda prasība nevar piespiest valsti veikt aizturēšanu vai izdot aizdomās turamo, bet var nostādīt valdības līderus uzmanības centrā un ierobežot aizdomās turamo iespējas ceļot.

Pēc lūguma saņemšanas Interpols izvērtē, vai dalīties informācijā ar dalībvalstīm. Interpolam nav pienākums publiskot visas prasības, lai gan dažas tiek publiskotas Interpola mājaslapā.

Mazticams, ka Interpols akceptēs Irānas lūgumu, jo Interpola vadlīnijas par aizturēšanas prasību izsludināšanu aizliedz politiskas dabas aktivitātes vai iejaukšanos. Uz to šodien konferencē Saūda Arābijā norādīja arī īpašais ASV pārstāvis Irānas jautājumos Braiens Huks.

"Tas ir propagandas triks, ko neviens neuztver nopietni un kas liek irāņiem izskatīties muļķīgi," sacīja Huks.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Izraēlas valdība nolemj pārtraukt «Al Jazeera» darbību valstī

Izraēlas valdība svētdien nolēma pārtraukt televīzijas kompānijas "Al Jazeera" darbību valstī, platformā "X" pavēstīja premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Pasaule Sji sāk vizīti Eiropā

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins svētdien ieradās Parīzē, sākot sešu dienu vizīti Eiropā.

Pasaule Pasaules dabas fonds: Jau viena trešdaļa Baltijas jūras ir mirusi

Baltijas jūra ir sliktā ekoloģiskā stāvoklī un nepieciešama nekavējoša rīcība vides uzlabošanai, pēc aprīļa izskaņā Rīgā notikušās Baltijas jūras vides aizsardzības komisijas (HELCOM) ministru sanāksmes šādu paziņojumu izplatījis Pasaules dabas fonds (WWF).

Pasaule Par Londonas mēru atkārtoti ievēlēts Sadiks Hans

Londonas mēra amatā atkārtoti ievēlēts līdzšinējais pilsētas galva Sadiks Hans no parlamenta opozīcijā esošās Leiboristu partijas, liecina pēc visu balsu saskaitīšanas publiskotie vēlēšanu rezultāti.

Lasiet arī

Pasaule Mediji: Blinkens brīdinās Ķīnu par sankcijām

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nākamnedēļ vizītes laikā Ķīnā plāno brīdināt, ka Vašingtona noteiks sankcijas, ja Pekina nepārtrauks piegādāt Krievijai militārās un divējāda lietojuma tehnoloģijas, ziņo laikraksts "Financial Times" (FT) un aģentūra "Bloomberg".

Pasaule ASV Pārstāvju palāta atbalsta likumprojektus par palīdzību Ukrainai

ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai, kas apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai.

Pasaule Baidens sasauks G7 līderu tikšanos par Irānas uzbrukumu Izraēlai

ASV prezidents Džo Baidens solījis šodien sasaukt G7 valstu līderu tikšanos, lai saskaņotu vienotu diplomātisku atbildi uz Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai.

Pasaule ASV piešķir 138 miljonus dolāru Ukrainas pretgaisa aizsardzības atbalstam

ASV Valsts departaments devis ārkārtas atļauju piešķirt Kijivai 138 miljonus dolāru, lai tiktu nodrošinātas rezerves daļas zenītraķešu kompleksiem "Hawk" un to remonts.