VIDEO. SpaceX veiksmīgi savienojas ar Starptautisko Kosmosa staciju

Pasaule
17:47, 31.05.2020 0

Pēc sekmīga starta un 19 stundu lidojuma ASV uzņēmuma “SpaceX” pilotējamais kosmosa kuģis ar astronautiem Bobu Bēnkenu un Daglasu Hērliju savienojās ar Starptautisko Kosmosa staciju.

 

“Sveicieni komandām, kas mūs dabūja orbītā. Ar nepacietību gaidām tikšanos ar Krisu Kesidiju un viņa krievu kolēģiem Starptautiskajā Kosmosa stacijā,” pauda Hērlijs.

Kosmosa kuģim lidojums prasīja aptuveni 19 stundas, kuru laikā amerikāņu astronautiem varēja pagulēt un pārbaudīt sistēmas pirms kapsulas savienošanās ar Starptautisko Kosmosa staciju, kas riņķo orbītā 400 kilometrus virs Zemes. Abi tur pavadīs vienu līdz četrus mēnešus.

Šīs ir Īlona Maska dibinātā uzņēmuma “SpaceX” testa misija. NASA izvērtēs lidojuma datus, lai apstiprinātu līgumu ar “SpaceX” par amerikāņu astronautu un kravu regulāru transportēšanu uz Starptautisko Kosmosa staciju.

“Viņiem būs arī jāatgriežas, un atgriešanās savā ziņā ir bīstamāka nekā pacelšanās. Tādēļ mēs pagaidām vēl nevēlamies pasludināt uzvaru,” piesardzīgs bija Masks.

Pēc savienošanās ar Starptautisko Kosmosa staciju vēl tiek veiktas dažādas pārbaudes, lai pēc tam atvērtu lūku un astronauti pievienotos vienam amerikāņu kolēģim un diviem krievu kosmonautiem, kuri jau atrodas Starptautiskajā Kosmosa stacijā.

Šī ir pirmā reize, kad astronautus kosmosā nogādā privāta kompānija. NASA tas ļaus koncentrēties uz sarežģītākām misijām kā astronautu nogādāšanai uz Mēness un Marsa. Ar privātā sektora piesaistīšana ASV arī vēlas nodrošināt ietekmi privātajā Zemes zemās orbītas tirgū, kas atvērts tūristiem un uzņēmējiem.

Šis arī ir pirmais ASV pilotējamais lidojums kosmosā kopš 2011.gada, kad tika izbeigta atspoļkuģu izmantošana. Kopš tā laika ASV nācies paļauties uz Krievijas pakalpojumiem un kosmosa kuģiem “Sojuz”.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Izraēlas valdība nolemj pārtraukt «Al Jazeera» darbību valstī

Izraēlas valdība svētdien nolēma pārtraukt televīzijas kompānijas "Al Jazeera" darbību valstī, platformā "X" pavēstīja premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Pasaule Sji sāk vizīti Eiropā

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins svētdien ieradās Parīzē, sākot sešu dienu vizīti Eiropā.

Pasaule Pasaules dabas fonds: Jau viena trešdaļa Baltijas jūras ir mirusi

Baltijas jūra ir sliktā ekoloģiskā stāvoklī un nepieciešama nekavējoša rīcība vides uzlabošanai, pēc aprīļa izskaņā Rīgā notikušās Baltijas jūras vides aizsardzības komisijas (HELCOM) ministru sanāksmes šādu paziņojumu izplatījis Pasaules dabas fonds (WWF).

Pasaule Par Londonas mēru atkārtoti ievēlēts Sadiks Hans

Londonas mēra amatā atkārtoti ievēlēts līdzšinējais pilsētas galva Sadiks Hans no parlamenta opozīcijā esošās Leiboristu partijas, liecina pēc visu balsu saskaitīšanas publiskotie vēlēšanu rezultāti.

Lasiet arī

Kultūra Pārdaugavas nākotnes forumā definēs kultūras dzīves attīstību

Pārdaugavas nākotnes forumā plāno definēt Rīgas kreisā krasta kultūras dzīves attīstību, informē "Pārdaugavas kultūras apvienība".

Interesanti fakti Iedzīvotāji Latvijā optimistiskāki par dzīves līmeņa uzlabošanos nekā ES vidēji

Latvijā 34% iedzīvotāju cer, ka nākamo piecu gadu laikā to dzīves līmenis paaugstināsies, kamēr Eiropas Savienībā (ES) uz dzīves līmeņa pieaugumu cer vidēji 15%, liecina jaunākā "Eirobarometra" aptauja.

Pasaule ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

Sabiedrība Ukrainas pilsoņiem piešķirtas četras stipendijas

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) aprīlī piešķīris četras stipendijas radošo stipendiju programmā Ukrainas pilsoņiem 7200 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Ilona Skuja.