Tukums šodien atzīmēs izcilā gleznotāja Harija Blunava 100 gadu jubileju

Kultūra
VS.LV 07:01, 09.03.2024 0

"Akvareļglezniecība ir mana lielā mīlestība", - tā teica mākslinieks.

 

9.martā 12.00 Tukuma Mākslas muzejā notiks akvareļu izstādes "Harijam Blunavam 100" atklāšana.

Izstādē ietverta Tukuma mākslinieku grupas dalībnieka Harija Blunava (1924-2006) akvareļu izlase no Tukuma muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Talsu novada muzeja, 1991.gada barikāžu muzeja, Lapmežciema pagasta muzeja, Ģ. Eliasa Jelgavas mākslas un vēstures muzeja, Ogres Vēstures un Mākslas muzeja un Jāņa Blunava privātās kolekcijas.

Pats mākslinieks savulaik atzinis: "Akvareļglezniecība ir mana lielā mīlestība, tās pulsējumam esmu ļāvies visu savu mākslinieka dzīvi. Tiešums, gaisīgums, krāsu izteiksmīgums un neierobežotas iespējas akvareļlapās skan kā aicinājums. Aicinājums tvert mirkli."

Harijs Blunavs dzimis Rīgā, Grīziņkalnā. Pēc pamatskolas beigšanas iestājies Valsts Daiļamatniecības skolas Keramikas nodaļā. Absolvējis skolu, Harijs sāka strādāt Jessena porcelāna fabrikā, taču Otrā pasaules kara sākumā tika mobilizēts dzelzceļa remontdarbos, bet pēc tam tika iesaukts vācu armijas darba rotā. Frontei tuvojoties, rūpnīcu evakuēja uz Vāciju, 1945. gada maijā Harijs Blunavs pie Rostokas nonāca padomju armijas gūstā. Mājupceļš veda caur vairākām gūstekņu filtrācijas nometnēm, un tikai 1947. gadā Harijs Blunavs varēja atsākt gleznošanu Kārļa Baltgaiļa tēlotājmākslas studijā.

1949. gadā Harijs iestājās Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolā un 1951. gadā to absolvēja ar teicamnieka diplomu. Sešus gadus mākslinieks studēja Latvijas Valsts Mākslas akadēmijā pie Oto Skulmes un Ugas Skulmes, Kārļa Jansona, Ārija Skrides un vēl citiem mākslas meistariem, bet tūlīt pēc akadēmijas beigšanas uzsāka savas pedagoga gaitas. Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā mākslinieks nostrādājis 33 gadus, iemācot gleznot un zīmēt daudziem no Latvijas māksliniekiem, bet 1970. gadā uzsāka pedagoga darbu arī tēlotājmākslas studijā “Kolorīts”, kuru vadīja līdz pat sava mūža beigām. Kopš 1957. gada Harijs Blunavs aktīvi piedalījās izstāžu veidošanā un Mākslinieku savienības organizatoriskajā darbā. Viņa nopelns ir arī Latvijas mākslinieku un zvejnieku ciešā sadarbība.

2005. gadā par mūža ieguldījumu glezniecībā Harijam Blunavam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Mākslinieka nopelni novērtēti ar Rīgas Domes Kultūras Gada balvu, bet Kurzemes piekrastes ļaudis par mūža ieguldījumu kultūras saišu stiprināšanā Harijam Blunavam piešķīrusi Lapmežciema pagasta Goda balvu.


"Zemgales zaļais krasts", 2001.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.