Izcilajam un tautā mīlētajam Uldim Dumpim - 80! Viņu godinās teātrī

Kultūra
LETA 08:29, 03.10.2023 0

Latvijas Nacionālajā teātrī šodien plkst.19 pulcēsies teātra kolektīvs un viesi, lai godinātu aktieri Uldi Dumpi 80.gadu jubilejā.

 
Foto: LETA

Aktieris ir piekritis šajā dienā būt uz Nacionālā teātra skatuves, lai satiktu ne tikai kolēģus no sava un citiem teātriem, bet arī skatītājus. Par teatrālu un kinematogrāfisku sveicienu parūpēsies Edmunds Freibergs un Ināra Slucka.

Kā norādīts teātra tīmekļvietnē, Dumpis dzimis 1943.gada 3.oktobrī Bauskā. Bērnību pavadījis dzimtas mājās "Dumpjos" Īslīces pagastā, vēlāk ar māti pārcēlušies uz Rundāles pagastu un Bausku.

Skolas gaitas mākslinieks iesācis Īslīces pamatskolā, mācījies Pilsrundāles septiņgadīgajā skolā, 1961.gadā beidzis Bauskas vidusskolu. Mācījies arī mūzikas skolā klavieres, trompeti un spēlējis basketbolu sporta skolā.

1965.gadā Dumpis absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes Aktieru nodaļu un sācis strādāt Nacionālajā teātrī. Atveidojis nozīmīgas lomas teātrī, radio un televīzijas teātrī.

Par viņu sarakstītas grāmatas - 2003.gadā klajā nāca Diānas Spertāles grāmata "Uldis Dumpis. Spoguļattēls", savukārt 2015.gadā dienasgaismu ieraudzīja Līgas Blauas grāmata "Uldis Dumpis. Zemgalietis".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Kultūra Šodien sākas krāšņais mākslas forums «Baltā nakts» (+VIDEO)

Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē.

Kultūra Koris «Kamēr…» aicina uz unikālu koncertu (+VIDEO)

Konkursa norises vietas ģeogrāfiskās koordinātas ir iekodētas koncerta nosaukumā.

Kultūra 44 gadus vecā Rebela Vilsone plāno salaulāties ar savu līgavu Ramonu Agrumu

Slavenību pāris saderinājās 2023. gada sākumā. Amerikāniete Rebela Vilsone un latviete Ramona Agruma audzina mazu meitiņu, kura pasaulē nākusi ar surogātmātes palīdzību.

Lasiet arī

Kultūra Nacionālajā teātrī galveno lomu atveidos seriāla zvaigzne Madara Zvīdre (+VIDEO)

Skatītāji dažādās formās pauduši vēlmi, lai uz teātra skatuves atgrieztos lielā klasika.

Kultūra Seņkovs: Gribu dzīvot valstī, kur bagātāks nevar likt mašīnu pie teātra ieejas

Kā ziņots, ar izrādi "Spēlēju, dancoju" pagājušajā ceturtdienā tika atklāta Latvijas Nacionālā teātra jaunā sezona. Svinīgajā pieņemšanā izrādes režisors Elmārs Seņkovs, kurš sezonas sākumā kritiski izteicās par teātra direktora maiņu un Kultūras ministrijas rīcību, kā arī atteicās no teātra mākslinieciskā vadītāja vietas, savā uzrunā bija ļoti emocionāls, vēsta žurnāls "Privātā Dzīve".

Kultūra Nacionālajam teātrim pievienosies aktieris, Seņkova domubiedrs Matīss Budovskis

Jaunais Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols pastāstījis, ka 7.augustā viņam notiks tikšanās ar aktieri Matīsu Budovski, kurš pievienosies teātra ansamblim. Viņam ieplānotas lomas dažādās izrādēs jau jaunajā sezonā, kuras saturisko pusi pilnībā ir veidojis teātra mākslinieciskā vadītāja amatu pametušais režisors Elmārs Seņkovs.