Šomēnes trīs vietās notiks Sikspārņu nakts

Kultūra
LETA 23:54, 11.07.2023 0

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) rīko Sikspārņu nakti 15.jūlijā Ķemeru Nacionālajā parkā, 28.jūlijā Lielstraupē un 29.jūlijā Dundagā, informēja DAP vecākā komunikācijas speciāliste Ilze Reinika.

 

Sikspārnis ir nakts dzīvnieks un vienīgais Latvijas lidojošais zīdītājs. To tuvāk varēs iepazīt Sikspārņu nakts radošajās darbnīcās, izziņas aktivitātēs, stāstos un vērošanas pastaigās tumsā.

Sestdien, 15.jūlijā, Ķemeru Nacionālajā parkā no plkst.19.30 darbosies darbnīcas, kur varēs caur izglītojošām aktivitātēm uzzināt vairāk par sikspārņiem. No plkst.20.30 interesentiem būs iespēja noklausīties Latvijā vadošā sikspārņu pētnieka Viesturu Vintuļa stāstījumu par sikspārņu izplatību Latvijā un citur pasaulē, to daudzveidību, dzīvesveidu un paradumiem, kā arī uzdot sev interesējošos jautājumus.

Sikspārņu nakts centrālais notikums, kas ierasti sākas pēc saulrieta, ir sikspārņu vērošanas pastaiga. Tajā ar ultraskaņas detektora palīdzību, kas pārveido sikspārņa saucienus cilvēkam sadzirdamā frekvencē, ikviens varēs mēģināt saklausīt vairāku sikspārņu sugu pārstāvjus, kā arī mijkrēslī vērot sikspārņu lidināšanos.

Piektdien, 28.jūlijā, pirmo reizi Sikspārņu nakts notiks arī Lielstraupes pilī. Tur no plkst.19.30 notiks radošās darbnīcas un izziņas aktivitātes, kurām sekos eksperta Gunāra Pētersona stāstījums par sikspārņiem un sikspārņu vērošanas ekskursija.

Sestdien, 29.jūlijā, Sikspārņu nakts notiks Dundagā jeb Ziemeļkurzemes sikspārņu galvaspilsētā, jo šeit esošie vecā parka dobumainie lapukoki, dažādas sikspārņiem piemērotas ēkas, kā arī dīķis pulcējis pusi no kopumā 16 Latvijas sikspārņu sugām. Arī šeit no plkst.19.30 visi aicināti līdzdarboties darbnīcās, bet stundu vēlāk sekos sikspārņu vērošanas pastaiga.

Dalība pasākumos ir bez maksas, bet tiem iepriekš jāpiesakās..

Latvijā mīt 16 sikspārņu sugas. Tās visas ir cilvēkam nekaitīgas, pārtiek no kukaiņiem un pārsvarā darbojas naktīs. Nakts laikā sikspārņi uzņem barības vielas, kas veido trešdaļu no pašu svara - pat 600 odu laikposmā starp saulrietu un saullēktu. Visas sikspārņu sugas Latvijā ir īpaši aizsargājamas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.