Marka Rotko mākslas centrā notiks diskusija par radošās domas brīvību

Kultūra
VS.LV 05:43, 19.02.2023 0

Daugavpilī Marka Rotko mākslas centrā šodien notiks diskusija par radošās domas brīvības iespējām un robežām, informēja centra pārstāve Inita Paegle.

 

Kultūras ministrija sadarbībā ar Daugavpils pilsētas pašvaldību un Daugavpils Marka Rotko mākslas centru organizē diskusiju "Domas brīvībai (ne) būt?", pieaicinot dažādu nozaru ekspertus un sabiedrības grupu pārstāvjus, lai konstruktīvās sarunās meklētu atbildes uz diskutablo jautājumu par radošās domas brīvības iespējām un robežām 21.gadsimta Latvijas kultūrtelpā un veicinātu izpratni par laikmetīgās mākslas daudzveidīgo izpausmes formu un demokrātisko vērtību līdzāspastāvēšanu.

Diskusijā piedalīsies Daugavpils domes un iedzīvotāju pārstāvji, zinātnieki, mākslinieki, juristi un katoļu baznīcas, kā arī Mākslas akadēmijas un Kultūras ministrijas pārstāvji. Diskusijai varēs sekot tiešsaistē Rotko centra "Facebook" lapā.

Diskusijas par to, vai Latvijā pastāv mākslas cenzūra, sabiedriskajā telpā notiek jau vairākus gadus, pauž Paegle. Poļu mākslinieka Artūra Žmijevska izstādes "Neredzamās zonas" reklāmas plakāts Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā (2017), LMA asociētā profesora Kristiana Brektes murālis "Veltījums Džemmai Skulmei" Rīgā, Akas ielā (2021), Sandera Raudsepa (Igaunija) mākslas darbi izstādē "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" Rotko centrā (2022) raisīja gan sabiedrības sašutumu un polemiku par mākslinieciskās brīvības izteiksmes formātiem.

Kā ziņots, pērnā gada izskaņā pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs izņēma no ekspozīcijas trīs pirms mēneša atklātas igauņu keramiķa Raudsepa personālizstādes "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" darbus - "Tauta ir aunu bars", "Juzy" un "Dicksus". Mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretēja krustu, tai skaitā izvietojot uz tā vīriešu fallus. Pēc izstādes atklāšanas mākslas centrs un Daugavpils dome bija saņēmuši virkni reliģisko konfesiju, dažādu kultūras biedrību un iedzīvotāju vēstuļu ar izstādes nosodījumu un aicinājumu ekspozīciju noņemt.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Ivars Seleckis 90 gadu jubileju sagaida ar jaunas filmas pirmizrādi (+VIDEO)

Klasiķis ienāca kā viens no leģendārā Rīgas poētiskā stila pamatlicējiem 20. gadsimta 60. gadu sākumā.

Kultūra JRT būs skatāms Hermaņa iestudējums «Melnais piens»

No 27.septembra Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) būs skatāms Alvja Hermaņa iestudējums "Melnais piens".

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Lasiet arī

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).