Dobeles novada Pikšās atklās lielāko Kārlim Ulmanim veltīto ekspozīciju

Kultūra
LETA 01:58, 30.01.2023 0

Dobeles novada Bērzes pagasta "Pikšās" atklās lielāko Kārlim Ulmanim veltīto ekspozīciju, informēja muzeja pārstāve Marta Leimane.



No šodienas Ulmaņa dzimtajās mājās, tagad muzejā, apmeklētājiem būs pieejama pretrunīgi vērtētajam politiķim veltīta pastāvīgā ekspozīcija. Tā tapusi sadarbībā ar dizaina biroju "H2E" un vēsturnieku Kasparu Zelli.

Agronoma un politiķa Ulmaņa biogrāfija ir cieši saistīta ar nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas valsts vēsturē. Viņš bija starp tiem, kas piedalījās Latvijas Republikas dibināšanā 1918.gadā. Ulmanis bija pirmais Latvijas Republikas Ministru prezidents un šo amatu ieņēma vairākkārt. Viņš ir arī bijis ministrs dažādās valdībās un līdz ar 1934.gada 15.maija apvērsumu kļuvis par autoritārās Latvijas diktatoru. Pēc Latvijas okupācijas 1940.gadā Ulmani arestēja un deportēja uz PSRS, kur ieslodzījumā viņš mira.

Muzeja "Pikšas" ekspozīcijas saturam unikalitāti piešķir tas, ka šādā apjomā un līmenī pirmo reizi vienkopus tiek atspoguļota Ulmaņa biogrāfija. Veidojot ekspozīciju, prioritāte bija radīt stāstu, kas kliedētu tendenciozus spriedumus un Kārļa Ulmaņa tēla glorifikāciju. Svarīgi ir nevis radīt jaunu mītu, bet veidot atvērtu diskusiju, pamatojoties uz pētījumiem. Šī ekspozīcija sabiedrībai ir vajadzīga ilgtermiņā. Runa nav tikai par Ulmani un viņa laiku, bet par vēstures notikumu izpratni, kas veido mūsu katra valstiskuma apziņu, piederības izjūtu Latvijai, uzsver muzeja vadītāja Ilga Ķipsne.

Muzejs "Pikšas" durvis apmeklētājiem vēra 1993.gadā. Tā veidotājs un vadītājs bija Kārļa Ulmaņa brāļa mazdēls Gunārs Ulmanis (1935-2017). Viņa veidoto ekspozīciju "Pikšās" varēs apskatīt līdz maijam. 2018.gada 16.novembrī Kultūras ministrija K. Ulmaņa dzimto māju vietu "Pikšas" iekļāva Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Kārlim Ulmanim veltītā pastāvīgā ekspozīcija tapa ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Zemgales Plānošanas reģiona un valsts budžeta finansējumu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.