Īles baznīcā top jauna akustiskā koncertzāle

Kultūra
VS.LV 23:54, 13.12.2022 0

Zemgalē top jauna kultūrvieta - saglabājot Īles luterāņu baznīcas funkciju, no jauna rodas akustiskā koncertzāle "Īle", informēja Īles luterāņu baznīcas fonda pārstāve Agnese Dzenīte.

 

Īles baznīcas atjaunošanu veic Īles luterāņu baznīcas fonds. Atjaunošanas galvenais virzītājspēks ir jauniešu kora "Balsis" mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis kopā ar saviem koristiem. Viņš norāda, ka īsā laikā ir izdevies piesaistīt daudzas degošas un palīdzēt gribošas sirdis, prātus un rokas bet tagad galvenais esot neapstāties.

Baznīcā ir veikti akustikas mērījumi un akustika atzīta par gandrīz ideālu, pastāstīja Teterovskis. Uzņēmumu, ziedotāju un brīvprātīgo rokām Īles baznīcas atjaunotnē ir salabota jumta konstrukcija, sienām atjaunots vēsturiskais apmetums, izbūvēta jauna apsildāmā grīda, atjaunotas vēsturiskās durvis un ielikti jauni logi. Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma mācībspēku un skolēnu rokām izveidots jauns, tradīcijās balstīts interjers - jauni soli, kalti kroņlukturi, altāris, radīta jauna Jēzus skulptūra. Ziemeļeiropas baznīcās altārgleznas vietā mēdz likt skulptūru, un tāda tagad ir arī Īles baznīcā.

Kā informēja Dzenīte, novembra beigās ir pabeigta Dobeles novada Īles luterāņu baznīcas atjaunošanas pirmā kārta, kurai līdz šim ir piesaistīti vairāk nekā 80 000 eiro, un uzņēmumi kopā ieguldījuši savus materiālus un pakalpojumus vairāk nekā 120 000 eiro vērtībā. "Īles baznīcas fonds izsaka vislielāko pateicību visiem, kas palīdzējuši līdz šim! Ceram, ka tiktāl paveiktais iedvesmos arī pārējos sniegt savu artavu tik skaista mērķa sasniegšanai," pauda Dzenīte.

Ar SIA "Knauf" atbalstu un nodrošinājumu ir izveidota Īles luterāņu baznīcas priekšmetiski telpiskā vide, kas būs emocionāli pacilājošs fons draudzes sakrālajiem pasākumiem un vienlaikus būs arī funkcionāli un estētiski piemērota vieta muzikālām norisēm - tās ietilpība būs līdz 200 vietām.

Atjaunošanas darbi turpinās arī šobrīd, un arī nākamgad turpināsies darbs pie baznīcas torņa atjaunošanas un ārtelpas labiekārtošanas. Dakstiņu jumta uzlikšanai nepieciešami 12 000 eiro. Visi materiāli jau ir sagādāti, šobrīd baznīcu pasargā esošais šīfera jumts. Siltumsūkņa iegādei, uzstādīšanai un pieslēgšanai nepieciešami 14 000 eiro, un sakristejas remontam, kam jau ir izstrādāts projekts, - 16 000 eiro.

Interneta mājaslapā "www.ile.lv" apkopoti pieejamie arhīvu materiāli par Īles pagasta, muižas un baznīcas vēsturi, redzama baznīcas atjaunošanas gaita un atbalstītāji, ir iespēja iepazīties ar akustiskās koncertzāles "Īle" darbības plāniem un atrast nepieciešamo kontaktinformāciju.

Ir pieejamas vairākas ziedošanas iespējas - ziedotājs var ziedot līdzekļus Īles luterāņu baznīcas fondam baznīcas atjaunošanai ar tiešu bankas pārskaitījumu vai arī mājaslapā, izmantojot "Ziedot" sadaļu. Fondam ir sabiedriskā labuma statuss, kas nodrošina nodokļu atvieglojumus ziedotājiem.

Īles luterāņu baznīca uzcelta 1682.gadā. 1905.gada nemieru laikā tā tika daļēji nopostīta, bet Latvijas brīvvalsts laikā atkal atjaunota. Baznīca bijusi Īles un Lielauces evaņģēliski luterisko draudžu kopīgs dievnams. Kopš 1945.gada baznīca slēgta. Baznīcā sludinājis Augusts Bīlenšteins.

Baznīca ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Koncertzāles interjeram par pamatu ir izvēlēts atskats uz 18.gadsimta otrās puses agrīno klasicismu, kurā jaušamas arī zināmas baroka un rokoko tradīcijas.

Īles draudzes īpašumā dievnams nonāca 20.gadsimta 90.gados. Līdz mūsdienām saglabājušies vien baznīcas sienas un iekšpusē atsevišķi gleznojumi uz tām. 2016.gada 10.jūnijā "Baznīcu naktī 2016" diriģents Teterovskis un jauniešu koris "Balsis" Īles baznīcā rīkoja koncertu "Atklāj Īles baznīcu no jauna", atverot to apmeklētājiem pirmo reizi 50 gadu laikā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Kultūra Piedzīvojumu filma «Banāns upē» dodas Latvijas tūrē

Stāsta centrā ir jauns vīrietis, kurš mēģina sadraudzēties ar savas draudzenes trīspadsmit gadus veco dēlu.

Kultūra «Autobuss debesīs» ieraksta jaunu singlu un gatavojas 25 gadu jubilejam (+VIDEO)

"Tagad, gatavojoties tūrei un jaunajam albumam, sapratām, ka dziesma ir īsta pērlīte".

Lasiet arī

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.