Partija rosina atņemt parlamenta «mūža caurlaidi» notiesātiem deputātiem

Kriminālziņas
VS.LV 11:44, 18.05.2024 0

Partija "Progresīvie" rosina atņemt parlamenta "mūža caurlaidi" notiesātiem bijušajiem Saeimas deputātiem.

 
Foto: LETA

Saeimas kārtības rullis paredz bijušajiem Saeimas deputātiem, kā arī Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātiem, kuri balsoja par 1990.gada 4.maija Neatkarības atjaunošanas deklarāciju, ir tiesības apmeklēt Saeimas ēkas. Savukārt šo tiesību nav deputātiem, kuri izslēgti no Saeimas sastāva.

"Progresīvie" vēstulē Saeimas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijai pauž viedokli, ka regulējums par "mūža caurlaides" nodrošināšanu parlamenta ēkās nav piemērojams arī tiem deputātiem, kas pēc Saeimas deputāta pilnvaru laika beigām atzīti par vainīgiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā.

Partija atzīmē, ka deputāti var tikt notiesāti par pretvalstiskiem nodarījumiem, piemēram, koruptīviem, valsts noslēpuma pārkāpumiem. "Progresīvie" uzskata, ka īpaši šādos gadījumos caurlaides esamība Saeimas ēkās rada šaubas par valsts drošības vai tiesiskuma apdraudējumu.

"Tā saucamā "mūža caurlaide" ir goda statusu apliecinoša, un šādu statusu var atņemt, ja par personas lojalitāti valstij pastāv objektīvas šaubas vai persona izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, tātad veikusi prettiesisku rīcību, par ko paredzēta smagākā atbildības forma - kriminālatbildība," pauž "Progresīvie".

Vienlaikus partija akcentē, ka deputāts, kuram nebūtu pieejama "mūža caurlaide", nepieciešamības gadījumā varētu apmeklēt Saeimu, piesakoties caurlaidei vispārējā kārtībā. Tātad liegums apmeklēt Saeimas ēkas nav absolūts un neietekmētu personas tiesības piedalīties parlamenta darbā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Tieslietu ministrija izstrādājusi seksuālās uzmākšanās definīciju

Saeimas Juridiskās komisija trešdien atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) piedāvāto seksuālās uzmākšanās definīciju, kuru lietos, nosakot administratīvo atbildību.

Kriminālziņas Pie veikala «Lats» Grobiņā līdz nāvei piekauts vīrietis

Pēc negadījuma pie veikala "Lats" Grobiņā miris vīrietis, informē Valsts policija.

Kriminālziņas Krāslavas novadā nelegālais imigrants mēģinājis atņemt robežsargam ieroci

Krāslavas novadā viens no nelegālajiem imigrantiem mēģinājis atņemt robežsargam ieroci.

Kriminālziņas Aizturēti vēl astoņi ar telefonkrāpšanām saistīti naudas kurjeri

Rīgā, Ogrē, Daugavpilī un Liepājā aizturēti vēl astoņi ar telefonkrāpšanām saistīti naudas kurjeri, informē Valsts policija.

Lasiet arī

Sabiedrība Kariņa vietā Saeimā darbu sāks Valkas novada domnieks Zariņš

Mandātu nolikušā Krišjāņa Kariņa (JV) vietā Saeimā nāks Valkas novada domes priekšsēdētājas Gitas Avotes vietnieks Viesturs Zariņš.

Sabiedrība «Rail Baltica» Saeimas izmeklēšanas komisija iztaujās VK un Ģenerālprokuratūru

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par "Rail Baltica" projekta īstenošanu pirmajā sēdē deputāti vienojušies nākamreiz iztaujāt Valsts kontroles (VK) un Ģenerālprokuratūras pārstāvjus.

Sabiedrība Vili Krištopanu Saeimā aizstās viņa palīdze Ilze Stobova

Daugavpils pašvaldības izpilddirektorei Sabīnei Šņepstei (LPV) atsakoties no potenciālā Saeimas deputāta mandāta, nākamā sarakstā ir Ilze Stobova, kura to pieņems.

Sabiedrība Saeima aicina atbalstīt Ukrainas pieteikumu pievienoties NATO

Uzsverot nepieciešamību Vašingtonas samitā skaidri apliecināt stingru vienotību un apņēmību, kā arī visu sabiedroto gatavību uzņemties taisnīgu daļu atbildības par visu sabiedroto drošību, Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā aicina NATO dalībvalstu parlamentus atbalstīt Ukrainas oficiālo pieteikumu par iestāšanos NATO.