Konstatē krāpšanos uzturēšanās atļauju pieprasīšanā ārvalstu «vidusskolniekiem»

Kriminālziņas
LETA 23:49, 03.03.2024 0

Pēdējā laikā konstatēta regulāra krāpšanās termiņuzturēšanās atļauju (TUA) pieprasīšanā, ārvalstniekus aicinot uz Latviju mācīties pamatskolās un vidusskolās, bet izglītošanu reāli neveicot.

 
Foto: LETA

Minētā iemelsa dēļ Iekšlietu ministrija (IeM) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) ir iesniedzis priekšlikumu grozījumiem Imigrācijas likumā, lai novērstu shēmā izmantotās likuma normas nepamatotu izmantošanu.

IeM skaidro, ka novērota pieaugoša tendence dažādiem Latvijā akreditētiem pieaugušo tālākizglītības centriem veidot mācību programmas un uzaicināt trešo valstu pilsoņus Latvijā it kā apgūt izglītības programmas. Vairumā gadījumu izglītības programmu ilgums ir viens vai divi gadi, taču vidējais mācību laiks dienā nepārsniedzot pat vienu stundu, norāda ministrijā.

Šādu izglītības iestāžu uzaicināto ārzemnieku ieceļošanas mērķis nereti ir saistīts ar došanos uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, pat nesākot mācības, atzīmē IeM pārstāvji.

Trešo valstu pilsoņi tiek uzaicināti kopā ar ģimenes locekļiem, viņu ieceļošanas nodrošināšana rada administratīvo slogu gan Latvijas pārstāvniecībām ārvalstīs, gan Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, gan Akadēmiskās izglītības centram, veicot šo personu izglītības dokumentu atzīšanu, norāda IeM un uzsver, ka izglītības ieguve netiek nodrošināta.

IeM rosina attiecīgajā normā precizēt, ka TUA var prasīt uz mācību laiku, ja uzturēšanās Latvijā ir saistīta ar izglītības iegūšanu akreditētā izglītības iestādē obligātās pamatizglītības vai vidējās izglītības posmā, izglītības ieguvi sākot pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas ABLV Bank likvidatori cenšas no policijas piedzīt vairāk nekā 3,6 miljonus eiro

Likvidējamās "ABLV Bank" likvidatori cenšas no policijas piedzīt vairāk nekā 3,6 miljonus eiro, liecina Latvijas Televīzijas raidījuma "de facto" veiktie aprēķini.

Kriminālziņas Sestdien Latvijā pieķerti 18 dzērājšoferi

Sestdien Latvijā pieķerti 18 transportlīdzekļu vadītāji, kuri pie stūres bija sēdušies alkohola reibumā, bet divi autovadītāji - narkotisko vielu reibumā, informēja Valsts policija.

Kriminālziņas Piektdien Latvijā pieķerti 12 dzērājšoferi

Piektdien Latvijā pieķerti 12 transportlīdzekļu vadītāji, kuri pie stūres bija sēdušies reibumā, informēja Valsts policijā.

Kriminālziņas Saistībā ar sirmgalvja bojāeju iesniegts pieteikums par kompensāciju 30 000 eiro

Krimināllietā, kurā apsūdzēts nama Rīgā īpašnieks saistībā ar sirmgalvja bojāeju no krītošas lāstekas, iesniegts pieteikums par radītā morālā kaitējuma kompensāciju 30 000 eiro apmērā, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.

Lasiet arī

Sabiedrība PMLP aicina Krievijas pilsoņus neatlikt dokumentu iesniegšanu uz pēdējo brīdi

Pilsonības un migrācija lietu pārvalde (PMLP) aicina Krievijas pilsoņus neatlikt dokumentu iesniegšanu uz pēdējo brīdi, lai nokārtotu uzturēšanās atļauju uz laiku līdz diviem gadiem, LETA pārvaldē.

Kriminālziņas Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai. Ko viņš izdarījis?

Krāpšanas shēmā par viltotiem ieguldījumiem kaņepju ražotnēs aizdomās turēto Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai.

Kriminālziņas Par naudas izkrāpšanu par nenotikušām nometnēm piespriež gadu cietumā

Rīgas rajona tiesa uzņēmēju Vitu Taubi ir atzinusi par vainīgu apsūdzībās par naudas izkrāpšanu par nenotikušām nometnēm un piespriedusi viņai gadu cietumā.

Kriminālziņas Banka brīdina: tuvojas periods, kad krāpnieki kļūs īpaši aktīvi

Lai gan krāpnieku aktivitāte pastāvīgi saglabājas augstā līmenī, tomēr ir periodi, kad viltvārži kļūst īpaši aktīvi, un šogad gan martā, gan aprīlī pieaugs krāpniecisku īsziņu, e-pastu un zvanu vilnis, jo gaidāma atbalsta izmaksa kredītņēmējiem, informē "SEB bankas" Drošības pārvaldes vadītājs Mārcis Pelcis.