• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Skandāls: «Dailes teātris bija galvenais VDK un komunistu teātris» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 19:50, 26.10.2023


"Līdz tam, iztiksim bez šīs kultūras, jo tā smird", - pauž latviete.


Sabiedrības uzmanību piesaista mūsdienu Dailes teātra iestudējumi.

Dailes teātra aktivitātes sponsoru naudas piesaistē izraisīja niknu populārā interneta portāla “Vatastānas hronika” pārmetumus.

"Izskatās, ka Dailes teātra priekšnieki Andrejs Žagars un Viesturs Kairišs dzīvo pēc principa „nauda nesmird”. Bet mēs jums kungi atgādinām – „šī nauda smird un pat ļoti”. Teiksim godīgi, par Andreju Žagaru nebija pārsteigums, jo šis „kultūras cilvēks” vienmēr ir bijis uz TU ar krieviju, bet nu lielais patriots Viesturs Kairišs ir totāli sevi pazudinājis ar šo gājienu. Aicinājums visiem, kad nākamreiz atkal Kairišs uzstāsies ar savām patosa pilnajām runām, tad lūdzu viņam atgādiniet par netīro kremļa naudu..."

"Padomju laikos Dailes teātris bija galvenais VDK un komunistu teātris. Dailes teātrim bija ļoti cieša saikne ar tur pat netālu esošo „stūra māju”. Diemžēl, bet izskatās, ka pagātnes „sarkanie” rēgi no Dailes teātra nekur nav pazuduši. Jau kopš Dailes teātra dibināšanas tam ir bijusi diezgan „sarkana” ievirze, jo tās dibinātājs Smiļģis mīlēja „komunistus” un deva teātra platformu visādiem komunistu ideju paudējiem (Rainis, Aspazija, Andrejs Upītis u.c.). Pēc PSRS okupācijas Smiļģa vadītais Dailes teātris kļuva par galveno un noteicošo komunistu ideju paudēju teātra nozarē. Kā kādā intervijā izteicās teātra kritiķe/pētniece Silvija Radzobe, tad Smiļģis „klanījās padomju varai pārkāpjot jebkādas gaumes robežas”.

Skumji, ka tā saucamie vecie Dailes teātra darbinieki nestāsta par ļoti interesantiem „projektiem” ar kaimiņiem no „stūra mājas”. Ļoti žēl, ka daudziem „sabiedrībā mīlētiem” aktieriem pat 30 gadus pēc PSRS sabrukšanas nav dūšas pašiem runāt un godīgi visu izstāstīt. Dailes teātri padomju laikos izmantoja PSKP CK kongresu rīkošanai, tad teātrī tika ierīkoti dažādi slepeni kabineti un bija ierīkots pat „tiešais savienojums” ar „stūra māju”. It kā laiks rit, bet visādi Smiļģi, Žagari, Kairiši turpina būt Latvijas teātra avangardā un kalpot krieviem. Vēl viena piebilde, Dailes teātris nav Žagara vai Kairiša privātais teātris. Teātris tiek uzturēts par valsts naudu, līdz ar to sabiedrība ar pilnu atbildību var par prasīt no Dailes teātra priekšniekiem atbildību par viņu darbību".

Populārā portāla izteikumi izraisīja sociālā tīkla X (iepriekš Twitter) auditorijas reakciju.

Brigita Smildziņa: "Ja neaiziesi uz teātri, neko nebūsi zaudējis. Tīrāka sirdsapziņa, nenosmērēta kremļa asisnaudā. Pārmaiņas Latvijā sagaidīsim tikai pēc krievijas sakāves. Līdz tam, iztiksim bez šīs kultūras, jo tā smird".

Elmārs Leimanis: "Tieši,tā! Bez "dižās" kultūras".

Whoifnotyou: "Diemžēl tas nekad nebeigsies. Ja valstij pašai patīk ņemt naudu. Un nav nozīmes no kā".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Sabiedrība «Viss sākas ar sapni»: Latvijas Universitāte nākamnedēļ atzīmēs 105.jubileju

Latvijas Universitāte (LU) nākamnedēļ, no 23.septembra līdz 28.septembrim, ar izglītojošiem, svinīgiem un izklaidējošiem pasākumiem atzīmēs 105.jubileju, informē universitāte.