• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LKA docente izdod monogrāfiju par Latvijas teātra attīstības vēsturi

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 17:20, 16.09.2023


Apgādā "Zinātne" izdota Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) docentes, skatuves kustības pedagoģes Ritas Lūriņas monogrāfija "Latviešu modernisma teātris un žests", kurā aplūkoti latviešu dramatiskā teātra aktiera mākslas izglītības un jaunrades procesi laikā no 19.gadsimta vidus līdz 20.gadsimta 30.gadu beigām, informēja LKA pārstāve Aija Lūse.



Pētījums piedāvā citādāku skatupunktu - profesionālā teātra māksla skatīta aktieru izglītības rakursā, izgaismojot gan Eiropas estētisko virzienu ietekmi, gan arī profesionālo skolu paraugu un modernisma estētikas radikālo ietekmi.

Pirmo reizi latviešu teātra pētniecībā atklāta gan 19.gadsimta muzikālā teātra lielā nozīme aktieru profesionālajā pilnveidē un tēlojuma daudzpusībā, gan vēlākais iespaids, ko skatuves dejas un kustības apguve sniegusi profesionālajā praksē.

Nozīmīgs ir detalizētais izsekojums noteiktā laika posma latviešu teātra veidotāju - režisoru, aktieru, skatuves mākslas pedagogu un teorētiķu devumam skatuves mākslas attīstībā, atspoguļotas radošo personību estētiski metodoloģiskās diskusijas. Pētījuma aplūkota arī īpašās latviešu teātra terminoloģijas un profesionālās metodes teorijas veidošanas un formēšanās prakse, kā arī nemitīgās divdesmit gadu garumā ilgušie centieni izveidot valsts subsidētu teātra skolu.

Izteiktās atziņas ir pamatotas ar izpētes darbu, īpaši - daudzu nepublicētu arhīvu studijām. Lūriņas pētījums ļauj ieraudzīt latviešu teātra attīstību jaunās kopsakarībās un pierāda, ka savā attīstības posmā līdz 1940.gadam Latvijā praktiski bija izveidota sava Eiropas modernisma estētikā balstīta teorētiski metodoloģiskā bāze skatuves mākslas izglītībā. Pētījums atklāj kultūrkontekstu, kas ļauj ieraudzīt Latvijas mākslas attīstības procesus un specifiski profesionālās nianses kopējā Eiropas vēstures norisē.

Lūriņa ir LKA docente, absolvējusi Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti. 2021.gadā ar pētījumu "Žests latviešu dramatiskajā teātrī un aktiera izglītībā (19.gadsimta beigas - 20.gadsimta 30. gadi)" aizstāvējusi zinātņu doktora grādu. Autore ir bijusi Anša Rūtentāla Kustību teātra audzēkne.

Patlaban Lūriņa vada nodarbības arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Rīgas Doma kora skolā. Lūriņa ir LKA profesionālās pilnveides programmas "Režija un aktiera meistarība skatuves mākslas kolektīvu vadītājiem" direktore, Latvijas Nacionālā kultūras centra teātra nozares eksperte un profesionālās biznesa augstskolas "Turība" docētāja.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Rīdziniekus priecēs koncertprogrammas Vērmanes dārzā un Dzegužkalnā (+VIDEO)

Latvijas Radio bigbends, grupa "Menuets", Rīgas Doma kora skola un citas zvaigznes.

Kultūra Pasaulslavenais Joss Stellings nākammēnes Rīgā prezentēs jaunu filmu (+VIDEO)

Tas ir jauna vīrieša un nobriedušas sievietes, bijušās balerīnas ar neizdevušos dzīvi, sarežģīto savstarpējo attiecību stāsts.

Kultūra Augusta sākumā notiks Vecrīgas zaļumballe

Šogad 2.augustā no plkst.19 līdz 23 Māzās Jaunielas laukumā notiks Vecrīgas zaļumballe.

Kultūra Dailes teātrī top mistisks «Vārnas» iestudējums (+VIDEO)

"Liekas, ka šīs izrādes esmu gaidījis visu savu mūžu".