• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rotko centrā atklās vasaru - kādus leģendārus mākslas darbus sagaidīt?

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 11:33, 28.05.2023


Piektdien, 2.jūnijā, plkst.16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāta vasaras sezona ar leģendāras Latvijas mākslinieku grupas izstādi un mākslas projektiem no Lielbritānijas, Polijas un Ukrainas, uzzināja pašvaldībā.


Stefans Gerovskis ''Koncerts'' (1947)

Poļu modernisma klasiķis Stefans Gerovskis (1925-2022) kopš 20.gadsimta 50.gadiem darbojies abstraktās glezniecības jomā, pētot gaismas duālo dabu. Mākslinieka daiļrades nozīmību apliecina arī pārstāvniecība pasaules nozīmīgākajās galerijās. Izstāde "Stefans Gerovskis: no šejienes līdz mūžībai" modina skatītājā garīgas un emocionālas atmiņas ar košiem lielformāta audekliem.

Britu mākslinieces Džeinas Bastinas radošā prakse aptver glezniecību, keramiku, instalāciju, tekstu, kino un performanci. Skatītājiem tiek piedāvāta tepat Daugavpilī tapušu darbu kopa "Vārdu krāsa". Tas ir mākslinieces mēģinājums veidot sarunu ar neredzamām Rotko gleznām viņa dzimtajā pilsētā un tajās apslēptajiem attēliem, kā arī dalīties atziņās par vietas, krāsas, skaņas un attēla ietekmi uz savu jaunrades praksi, pauda pašvaldībā.

Daugavpils ir arī krievu avangardista Solomona Geršova (1906-1989) dzimtā pilsēta. Geršovs ir mākslinieks ar patiesi traģisku likteni - divreiz izsūtīts un izjutis visu padomju represīvās sistēmas nežēlību. Arī Vorkutas nometnē viņš slepus turpināja radošo darbu. Vairumā gadījumu darbi tapa ar grafīta zīmuli. Tieši šī perioda darbi no Vācijā dzīvojošās mākslas kolekcionāres Taņas Rubinšteinas-Horovicas kolekcijas ir skatāmi Rotko centra vasaras sezonas izstādē "Māksla gulagā".

Starpnozaru izstāde "Kā es nonācu bumbu patvertnē" vizualizē septiņu Ukrainas mākslinieku pieredzes, kas gūtas, tiem nonākot aci pret aci ar karu. Izstādē skatāmās mākslinieku refleksijas ir rosinājušas viņu privātās kara laika pieredzes, kas gūtas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, ilgas pēc mierpilnas dzīves, katra personīgais ceļš uz izdzīvošanu un cerības uz labāku nākotni. Izstādē piedalās Kinder Album, Mihailo Barabašs, Jaroslavs Kostenko, Serhijs Petļuks, Olena Subača, mākslas grupa "Sviter" un Maksims Finogejevs. Izstādi atbalsta Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Reikjavīkas Ziemeļvalstu māja.

Dzīvi totalitāras varas saltajos apskāvienos joprojām spilgti atceras mākslinieces Sandras Krastiņas paaudze, pauda pašvaldībā. Atmodas periodā seši mākslas akadēmijas studenti pieteica sevi kā radošu apvienību (1980) un turpmākos desmit gadus veidoja kopējas izstādes, līdz leģendārā izstāde-akcija "Maigās svārstības" (1990) dāvāja grupai zīmolu un nosaukumu. Šovasar leģendārā mākslinieku grupa teju pilnā sastāvā pulcējas Rotko centrā, lai izstādē "Svārstības" vēlreiz reflektētu par laika garu, aktuāliem sociālpolitiskiem satricinājumiem un to nospiedumiem mākslinieciskajā jaunradē. Izstādē piedalās Ieva Iltnere, Sandra Krastiņa, Jānis Mitrēvics, Ģirts Muižnieks un Edgars Vērpe.

Vasaras izstāžu sezona apmeklētajiem būs pieejama līdz 27.augustam.

Sezonas atklāšanas pasākuma laikā piektdien, 2.jūnijā, no plkst.16 jaunās izstādes varēs skatīt bez maksas.

Izstādes tiek producētas ar REACT-EU finansējumu pandēmijas krīzes seku mazināšanai.

Vasaras sezonā Rotko centrā joprojām skatāma britu mākslinieka Džona Hoilenda izstāde "Uztveres durvis: Džona Hoilenda glezniecība". Jūnija beigās vasaras sezonu papildinās starptautiskā keramikas simpozija "Ceramic Laboratory" laikmetīgās keramikas izstāde. Savukārt pastāvīgajā ekspozīcijā kopš 27.aprīļa pieejami Marka Rotko oriģināldarbi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Raidījums: Apdraudēta ārvalstu kino uzņemšana Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) vēlme mainīt nosacījumus ārvalstu kino uzņemšanas atbalsta sistēmai Latvijā apdraud jau uzsāktus projektus un var novest līdz sistēmas sabrukumam, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kultūra Radīta mobilā lietotne latgaliešu valodas apguvei

Lai palīdzētu apgūt latgaliešu valodu, radīta mobilā lietotne "Vasals!", informē latgaliešu kultūras kustība "Volūda".

Kultūra 82 gadus vecais Imants Kalniņš priecājās par jaunu mūzikas albumu (+VIDEO)

""Rosina uz pārdomām par vērtībām un dzīvē satikto cilvēku nozīmi".

Kultūra Pāvilostas muzeju aktīvi apmeklē Latvijas un ārvalstu tūristi (+VIDEO)

Viena no mazākajām Latvijas pilsētām dalās ar savu pagātni.

Lasiet arī

Sabiedrība Smiltenes novada iedzīvotāji var ietaupīt uz tipveida projektiem (+VIDEO)

Tie ir izstrādāti tā, lai būtu ērti pielāgojami jebkurai atrašanās vietai.

Interesanti fakti Lesbiešu pārim neizdodas panākt laulības ierakstīšanu Fizisko personu reģistrā

Pirmās instances tiesa ir noraidījusi kāda lesbiešu pāra prasību atcelt Latvijā pieņemto lēmumu, ar kuru pārim atteikts Latvijas Fizisko personu reģistrā fiksēt ziņas par Dānijā noslēgtu laulību, liecina publiski pieejamais spriedums.

Sabiedrība Kā izvēlēties piemērotu jaunu mājokli, konsultē eksperte (+VIDEO)

Ir svarīgi rūpīgi izvērtēt finansiālās iespējas un izdevumus.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.