• Jadviga,
  • Laura
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Džoisa Didonato atvedīs savu Paradīzi uz Latviju

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 10:17, 25.05.2023


20. jūnijā uz Dzintaru skatuves kāps viena no izcilākajām dziedātājām klasiskās mūzikas vēsturē Džoisa Didonato. Jūrmala ir iekļauta amerikāņu dīvas pasaules turnejā: viņas teātra programma “Ēdene”, “Paradīze” jau spēlēta tādās kulta zālēs kā Kārnegi zāle Ņujorkā, Elizejas lauki Parīzē, Barbican Hall. Londonā, Elbphilharmonie Hamburgā, Concertgebouw Amsterdamā, Megaron Atēnās, Teatro Real Madridē. Kopā ar Džoisu uzstāsies itāļu orķestris Il Pomo d'Oro, kā arī Latvijā zvaigznei pievienosies bērnu koris. Tas mūsu kultūrā ir liels notikums, informē organizatori.


Publicitātes foto.

Džoisa Didonato: šis vārds virs mūzikas apvāršņa mirdz jau divdesmit gadus ar neticami spilgtu un pozitīvu gaismu. The New York Times Džoisa balsi dēvē par augstākā līmeņa zeltu.

Viņa saņēmusi trīs balvas klasiskās mūzikas jomā - Grammy, ECHO Klassik un Gramophone, kā arī prestižās Lorensa Olivjē teātra balvas par izcilību un desmitiem citu godalgu. Džoisa Didonato ir publikas mīlule un kritiķu tur cieņa viņu visā pasaulē. Viņas mecosoprāns ir nevainojams, aktrises talants ir pārsteidzošs.

"Džoisa Didonato ir viena no visvairāk sasniegušajām dziedātājām vēsturē," atbildīgi saka BBC Music; primadonnu lomu saraksts to pilnībā apstiprina. Diez vai uz operas skatuves būs otrs izpildītājs, kurš, tāpat kā Džoiss, vienlīdz labi pārvalda seno mūziku, bel canto repertuāru, romantiskās partijas un mūsdienu skaņdarbus. Taču Didonato spēj ko vairāk: Grammy balvai nominētajā programmā "Ēdene" viņa viena vakara laikā veic galvu reibinošu ceļojumu no Henrija Pērsela līdz Čārlzam Aivsam, no Džordža Frīdriha Hendeļa līdz Gustavam Māleram, no Riharda Vāgnera līdz Reičelai Portmenei.

Savas spožās karjeras laikā Džoisa Didonato nodziedāja 39 solo partijas. Sešos gadījumos runa ir par pasaules pirmatskaņojumiem – ar to vien pietiek, lai iekļūtu mūzikas vēsturē.

Piecpadsmit studijas ierakstus, kuros piedalās Džoisa, ir izdevuši Argo Records, Albany Records, Ondine, Naxos Records, Virgin Classics, Deutsche Grammophon, Erato Records/Warner Classics.

Kā arī pieci simfoniskās mūzikas albumi, kuros Didonato izpilda vokālās partijas. Piecpadsmit soloalbumi un tikpat daudz DVD ierakstu – tostarp Seviļas bārddzinis no Londonas Koventgārdena: toreiz 2009. gada 7. jūlijā raidījuma laikā Džoisa paslīdēja uz skatuves un salauza kāju – taču priekšnesumu nepārtrauca. Turklāt viņa visu plānoto priekšnesumu sēriju pavadīja ratiņkrēslā ar rozā pārsēju uz ģipša…

Tāda ir Džoisa drosme un iekšējā brīvība, ka 2016. gadā viņa – neapšaubāmi viena no labākajām dziedātājām pasaulē – nolēma atveidot pasaulē dziedātāju Ralfa Plegera filmā “Florences Fosteres Dženkinsas stāsts”.

Bez moralizēšanas un patosa, tikai ar mākslinieciskiem līdzekļiem - ar savas skaistās balss un lieliskās mūzikas palīdzību - Džoisa Didonato uzrunā savu klausītāju par tēmām, kas viņu satrauc. Viņas Ēdenes dārzā dziedātāja vēsta par pasaules skaistumu un trauslumu: “Lai glābtu mūsu planētu, nepietiek tikai ar ķeksīti “samazināšana” oglekļa emisijas. "Vienīgais veids glābt pasauli ir mainīt cilvēku sirdis."

"Ēdene" ienes šīs pārmaiņas, radot dzīvu maģisku āriju dārzu un iekļūstot sirdīs, izlaužoties no koncertzāles - katrā valstī, kuru Džoisa apmeklē turnejas laikā, lieliskā dziedātāja tiekas ar mūzikas skolotājiem un studentiem, viņa pati vada meistarklases, aicina starptautiskus runātājus un ņem puišus sev līdzi uz skatuves - viņa galu galā, pati uzsāka ceļu uz muzikālā Olimpa augstumiem no skolas kora. Džoisam tas ir ārkārtīgi svarīgi: iesēt skaistas nākotnes sēklas.

Latvija primadonnas aicinājumam atsaucās no visas sirds. Lielākais bērnu koris "Edem" vēsturē - 200 Rīgas 6. skolas audzēkņi, kas īpašu uzmanību pievērš mūzikai - kopā ar Džoisu Didonato "Dzintaros" izpildīs projekta noslēguma dziesmas.

Biļetes var iegādāties bilesuparadize.lv tīklā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ