• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Muzeju biedrība nosoda mākslas cenzūru Daugavpilī

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 15:36, 29.11.2022


Latvijas Muzeju biedrība (LMB) nosoda Daugavpilī notikušo mākslas cenzūru, pašvaldības vadībai kopā ar garīdzniecību vēršoties pret izstādi Marka Rotko mākslas centrā.


Marks Rotko.

Muzeju biedrība ir izplatījusi atklātu vēstuli saistībā ar notikumiem Rotko mākslas centrā. Kā iepriekš vēstīja Latvijas Radio, pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Rotko mākslas centrs izņēmis no ekspozīcijas trīs pirms mēneša atklātas igauņu keramiķa Sandersa Raudsepa personālizstādes "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" darbus. Mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, tai skaitā izvietojot uz tā vīriešu fallus. Pēc izstādes atklāšanas mākslas centrs un Daugavpils dome saņēmuši virkni reliģisko konfesiju, dažādu kultūras biedrību un iedzīvotāju vēstuļu ar izstādes nosodījumu un aicinājumu ekspozīciju noņemt.

LMB paziņojumā "stingri nosoda" pret Rotko mākslas centru vērsto Daugavpils pašvaldības pārstāvju cenzūru un, atsaucoties uz Satversmi, aicina Daugavpils pašvaldības pārstāvjus nodrošināt trīs cenzēto mākslas darbu atgriešanos izstādē.

Biedrība lūdz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Kultūras ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību un tiesībsargu "rīkoties ar visiem institūcijām pieejamiem likumīgajiem instrumentiem", lai novērstu cenzūras turpināšanos.

"Bīstami mākslas darbu cenzūras precedenti saistāmi arī ar nacionālas laikmetīgās mākslas institūcijas - akreditēta Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) - neesamību Latvijā," uzskata vēstules autori un aicina Kultūras ministriju nekavēties ar lēmuma pieņemšanu par LLMM būvniecību.

Vēstule adresēta kultūras ministram Naurim Puntulim (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Artūram Tomam Plešam (LA), Pašvaldību savienības priekšsēdim Gintam Kaminskim, tiesībsargam Jurim Jansonam un Daugavpils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājam Andrejam Elksniņam (S).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Rīgā sāksies Lieldienu kultūras un izklaides pasākumi

Šodien Rīgā sāksies Lieldienu kultūras un izklaides pasākumi, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā.

Kultūra Palestīniešu atbalstītāji piespiež Britu muzeju agrāk beigt darbu

Palestīniešu atbalstītāju demonstrācijas dēļ Britu muzejs svētdien bijis spiests slēgt savas durvis pirms paredzētā laika.

Kultūra Latvijas rokenrola varonis Novikovs atkal ir uz skatuves (+VIDEO)

"Redzēsim, kādas būs atskaņas par manām jaunajām dziesmām, taču esmu sajutis pieprasījumu".

Lasiet arī

Kriminālziņas VDD pērn veicis pārrunas ar iedzīvotājiem, kuri draudējuši Latvijas amatpersonām

Valsts drošības dienests (VDD) aizvadītajā gadā veicis pārrunas ar iedzīvotājiem, kuri draudējuši aizsargājamām Latvijas amatpersonām, liecina dienesta darbības pārskats.

Pasaule Krievija atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu

Krievija naktī uz piektdienu atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu un Ukrainas spēkiem izdevies notriekt 84 no 99 droniem un raķetēm, paziņoja Ukrainas gaisa spēku pavēlniecība.

Ekonomika Nākotnes zaļajām ostām: ūdeņradi izmanto Baltijas jūras infrastruktūrā (+VIDEO)

Kuģi piesārņo vidi ne tikai tad, kad tie pārvadā preces vai pasažierus, bet arī stāvot ostās, jo uz kuģa uzstādītajām elektriskajām un citām sistēmām ir jādarbojas nepārtraukti.

Kriminālziņas Policija Lieldienu brīvdienās pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību

Valsts policija Lieldienu brīvdienās, no piektdienas līdz pirmdienai, 1.aprīlim, pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību un arī drošību uz autoceļiem, aģentūra LETA uzzināja policijā.