Filantropu Kristapu Morbergu pieminēs ar priekšnesumu «Māmuļā» (+VIDEO)

Interesanti fakti / Vēsturiskie
VS.LV 07:13, 07.10.2024 0

Performance būs kā dzīva, jutekliska pieredze.

 

Šī gada 18. un 19.novembrī, Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē, godinot Kristapa Morberga 180. dzimšanas dienu un atzīmējot Latvijas Valsts svētkus, notiks unikāli vēsturiska performance "Kristapa Morberga DVĒSELES ARHITEKTŪRA". Šī izrāde būs jauns un nebijis notikums Latvijas kultūras ainā, kas vienlaikus iezīmēs Morberga lomu Latvijas vēsturē un piedāvās jaunu veidu, kā piedzīvot stāstu par vienu no Latvijas izcilākajiem mecenātiem.

Kristaps Morbergs (1844-1928) bija vīrs ar unikālu dzīves gājumu - no vienkārša Zemgales lauku zēna līdz vienam no Latvijas ietekmīgākajiem arhitektiem, būvuzņēmējiem un filantropiem. Viņa ziedojumi Latvijas Universitātei mūsdienu izteiksmē pārsniedz 15 miljonus eiro, padarot viņu par visu laiku lielāko augstākās izglītības mecenātu Latvijā. Viņa mantojums turpina dzīvot arī mūsdienās, nodrošinot stipendijas Latvijas Universitātes un citu augstskolu studentiem.

Performance "Kristapa Morberga DVĒSELES ARHITEKTŪRA" ir iecerēta kā iedvesmojošs stāsts ar uzkodu vakariņām, kas sniegs skatītājiem iespēju ielūkoties viņa dzīves ceļā. Morberga nezināmās dzīves lappuses - no lauku zēna līdz cēlam kungam, kurš brauca zelta karietē pa Rīgas ielām. Kas īsti bija šis cilvēks? Kāpēc viņš ziedoja tik daudz izglītībai? Kādus noslēpumus slēpj viņa personība? Atbildes jūs atradīsiet šajā performancē/gastronomiskā izrādē, kas aizvedīs aiz Kristapa Morberga dvēseles arhitektūras priekškara.

Pasākuma organizatori sola neparastu un izsmalcinātu pieredzi, kur vēstures fakti apvienosies ar radošu skatuves mākslu. Stāsts balstīsies uz arhīvos pieejamajiem materiāliem, taču tā pasniegšanas veids būs emocionāls, piesātināts ar simboliem un laikmeta kontrastiem. Performance norisināsies Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē, kur scenogrāfija un kostīmi radīs autentisku gaisotni - tā laika bagātība tiks spilgti kontrastēta ar vienkāršību.

Kreatīvā komanda:

Režisore un producente Sindija Vilde, kuras radošā vīzija apvienos vēstures faktus ar emocionāli piesātināto izrādes formu. Izcilais aktieris Varis Klausītājs ar savu improvizācijas un zīmējumu teātra talantu paspilgtinās seno stāstu.

Godalgotais šefpavārs Raimonds Zommers, kurš īpaši šim notikumam radīs tematiskas degustācijas vakariņas, sapludinās dažādās garšas ar stāstījuma elementiem.

Jaunā scenogrāfe Dārta Grīsle veidos izrādes vizuālo noskaņu, izmantojot laikmeta motīvus, autentisku galdu klājumu un īpaši rūpīgi izstrādātu estētiku, kas mainīsies līdz ar katru stāsta epizodi.

Sindija Vilde uzsver: "Mēs vēlamies ne tikai godināt Kristapa Morberga devumu Latvijai, bet arī atgādināt par viņa iedvesmojošo dzīves ceļu un spodrināt viņa atpazīstamību. Performance būs kā dzīva, jutekliska pieredze, kas ļaus apmeklētājiem piedzīvot Morberga stāstu caur visām maņām - dzirde, redze, tauste, garša un smarža. Tas būs stāsts par ambīcijām, neatlaidību un vēlmi radīt paliekošu mantojumu. Tas būs stāsts par Diženu un krietnu latvieti".

Šī performance būs kā iedrošinājums un atklāsme, kas atgādinās par cilvēku spēju pārvarēt grūtības un radīt kaut ko paliekošu. Kristaps Morbergs joprojām iemieso mūžīgu vērtību - vēlmi dot un padarīt pasauli labāku.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Konferencē tiks kliedēts mīts par Rīgas «‎atbrīvošanu» 1944. gadā (+VIDEO)

Kultūrvēsturiskā mantojuma ekspertii diskutēs par identitātes izaicinājumiem kara un pēckara periodā.

Interesanti fakti Svētdien vietām gaidāms īslaicīgs lietus

Svētdien vietām gaidāms īslaicīgs lietus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Interesanti fakti Latvijā 62% iedzīvotāju rudenī visvairāk satrauc augstās apkures izmaksas

Tuvojoties apkures sezonai, 62% Latvijas iedzīvotāju mājokļa ikdienas uzturēšanā visvairāk uztrauc augstās apkures izmaksas, aģentūru LETA informēja būvkompānijas pārstāvji, atsaucoties uz kopā ar pētījumu kompāniju "Norstat Latvija" veikto aptauju.

Interesanti fakti Tā ir augoša tendence: globālie latvieši strādā un atpūšas Dubaijā (+VIDEO)

Naktsdzīve šeit ir daudzveidīga un enerģiska, piedāvājot elegantas atpūtas vietas.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamgad garantēto minimālo ienākumu slieksni plāno celt par 15 eiro

Nākamgad garantēto minimālo ienākumu (GMI) slieksni plānots celt par 15 eiro, paredz valdībā atbalstītie likumprojekti, par kuriem vēl kopā ar nākamā gada budžeta pakotni būs jālemj Saeimai.

Sabiedrība Ko paredz valdības piedāvātās izmaiņas labklājības jomā?

Ministru kabinets otrdien, 8.oktobrī, valdības sēdē apstiprinājis vairākas būtiskas izmaiņas nodokļu un finanšu politikā, kuras tiks iesniegtas Saeimā lemšanai kopā ar 2025.gada budžeta projektu.

Ekonomika Finanšu iestādes informēs VID par skaidras naudas darījumiem virs 750 eiro

Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpmāk no kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem saņems informāciju par skaidras naudas darījumiem bankomātos vērtībā virs 750 eiro vienā darījumā, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Ekonomika Nākamgad paaugstinās akcīzes nodokļus

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".