Ziemā Latvijas skudras izrāpās pie cilvēkiem (+VIDEO)

Interesanti fakti
VS.LV 09:02, 03.12.2023 0

Interesantajā izstādē var uzzināt daudz jauna par čaklajiem kukaiņiem.

 

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā ir apskatāma interaktīva izstāde "SKUDRA", kurā ikviens var tuvāk iepazīt šo mazo, rosīgo kukainīti un tā dzīvi Latvijā un citviet pasaulē. Izstāde mudina pievērst uzmanību skudru attiecībām gan savā starpā, gan ar citiem dzīvniekiem un mums, cilvēkiem.

Jau bērnībā iemācāmies pazīt skudru kā simbolu darba tikumam, un kopš seniem laikiem cilvēki tās aprakstījuši tautasdziesmās un sakāmvārdos. Izstāde ļauj paraudzīties uz skudru daudzveidību, dzīvesveidu un nozīmīgo lomu dabas procesos.

Izstāde ir interaktīvs stāsts par skudrām un to mijiedarbību ar dažādiem dzīvajiem organismiem. Tā iepazīstina ar jaunāko pētījumu rezultātiem par skudru radniecību ar citiem plēvspārņiem un aicina tuvplānā aplūkot skudras ārējās uzbūves īpatnības - kā skudras galva, taustekļi vai dzelonis izskatās ievērojamā palielinājumā. Izstādē pirmoreiz publiski apskatāmas Latvijas Nacionālā dabas muzeja jaunajā makrofoto studijā tapušās skudru portretu fotogrāfijas.

Vairāki desmiti fotogrāfiju no gandrīz visiem Latvijas novadiem šovasar tika iesūtīti Dabas muzeja izsludinātajā iniciatīvā "Meklējam Latvijā lielākos skudru pūžņus", un izstādē ir apskatāmas piecas šajā iniciatīvā saņemtās fotogrāfijas ar Latvijā atrastajiem lielākajiem dižpūžņiem. Izstāde ļauj izzināt, kas notiek skudru mājvietu iekšienē un kāda ir skudru saimes struktūra. Aplūkojami gan dabā sastopamie skudru ienaidnieki, gan dzīvnieki, kuriem ar skudrām ir ciešas attiecības. Cilvēku un skudru saistību ataino dažādi piemēri no medicīnas, grāmatniecības, kinomākslas, mūzikas un pat kāda Dienvidamerikas cilšu iniciācijas rituāla.

Izstādes ietvaros 14.decembrī notiks seminārs "Kukaiņi un to nozīme dabas procesos", kurā entomologi iepazīstinās ar skudrām un citiem kukaiņiem, dažādiem to dzīves un nozīmības aspektiem. Dabaszinātņu priekšmetu pedagogi un citi interesenti šim semināram var pieteikties līdz 11.decembrim.

Izstāde atvērta no 2023.gada 1.decembra līdz 2024.gada 19.maijam.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Masks prezentē robotaksi un sola to ieviest līdz 2027.gadam

Tehnoloģiju magnāts miljardieris Īlons Masks ceturtdien prezentēji pašbraucošu robotaksi, prognozējot, ka tas būs pieejams lietotājiem līdz 2027.gadam.

Interesanti fakti 18 gadus vecs nepālietis kļūst par jaunāko, kas iekarojis visas 8000 m virsotnes

Vien 18 gadus vecais nepālietis Nima Rindži Šerpa trešdien kļuva par jaunāko alpīnistu, kurš sasniedzis visas 14 pasaules 8000 metru un augstākas smailes.

Interesanti fakti Rīgas Porcelāna muzejā ikviens var apgūt seno amatu prasmi (+VIDEO)

Dekols ir dekorēšanas materiāls - uzlīme jeb līmpapīrs, kas apdrukāts ar keramikas krāsu.

Interesanti fakti ASV tiesa liek «Google» atvērt «Play Store» citiem veikaliem

ASV tiesa uzdevusi tehnoloģiju kompānijai "Google" atvērt savu "Android" lietotņu veikalu "Play Store" citiem veikaliem.

Lasiet arī

Pasaule Netanjahu: «Hamās» vadoņa nāve ir Gazas kara «beigu sākums»

Palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" faktiskā vadoņa Jahjas Sinvara nogalināšana ir "beigu sākums" Gazas joslā notiekošajam karam, ceturtdien paziņoja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un sausa

Piektdien būs lielākoties saulains laiks un lietus nav gaidāms, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pasaule Izraēla aicina evakuēties no Libānas austrumiem un dienvidiem

Izraēlas armija ceturtdien aicinājuši evakuēties Libānas iedzīvotājus no kaujinieku grupējuma "Hizbollah" kontrolētās teritorijas valsts austrumu un dienvidu reģionos, brīdinot, ka Izraēlas spēki atkal vērsīsies pret šīm teritorijām.

Pasaule Lielbritānija tur aizdomās Krieviju par spridzekļa ievietošanu lidmašīnā

Lielbritānijas pretterorisma policija izmeklē, vai spridzekli pakā, kas aizdegās noliktavā pēc izkraušanas no lidmašīnas, nav ievietojuši Krievijas aģenti.