Liepajā ir ātrākais tramvajs Latvijā, pirmais reiss - plkst. 4.27 (+VIDEO)

Interesanti fakti / Vēsturiskie
VS.LV 15:44, 12.08.2023 0

19. gadsimta beigās sabiedrisko transportu pilsētā būvēja uzņēmums no Vācijas, tad uzņēmums pārgāja franču rokās.

 

Noteikti ne visi Latvijas iedzīvotāji zina, ka pilsētā, kurā piedzimst vējš, ir "zaļākais" tramvajs Latvijā. Liepājā viņš bieži pārvietojas pa sliedēm, kas noklātas starp zāli. Tas samazina putekļus un troksni, kā arī padara tramvaja līniju vizuāli pievilcīgu.

Turklāt Liepājas tramvajs brauc ātrāk nekā tā "kolēģi" no Rīgas un Daugavpils - vidējais ātrums ir 17,25 kilometri stundā.

Tramvaja vēsture Liepājā ir ļoti interesanta un pat dramatiska.

1897. gada 9. jūlijā, Liepājas valde tās galvas Hermaņa Adolfi personā noslēdz ar Kontinentālā elektrisko uzņēmumu sabiedrības Nirenbergā abpusēji izdevīgu līgumu „Par elektriskā dzelzceļa un elektriskās stacijas būvi un izmantošanu Liepājā”. Tā tramvaja ienākšana rada elektroenerģijas ieviešanu rūpniecībā un ielu apgaismošanā. Lielais solis pretim progresam ir sperts. Līgums paredz, ka uzņēmēju sabiedrība maksā daļu no ienākumiem pilsētai, un 40 gadu laikā sliežu ceļš, spēkstacija ar tās ēkām un ierīcēm labā darba kārtībā kļūst par pašvaldības īpašumu. Jāatzīst, arī toreiz naudīgi projekti neiztika bez korupcijas skandāliem. Vēlāk atklājās, ka pilsētas galva Adolfi patvaļīgi pagarinājis pašvaldības tiesību atpirkšanas termiņu par pieciem gadiem – no 15 uz 20. Par to viņš saņēma papildinājumu līgumā – 20 000 rubļu kā atlīdzība pilsētai tiek tieši nodota Liepājas - Aizputes dzelzceļa dibinātājiem, bet viens no viņiem bija pats Adolfi.

1899. gada 14. septembrī sāk oficiāli ar ātrumu 15 km/h kursēt tramvajs līnijā Pilsētas tilts – Karosta. Šim faktam par godu pirmajās stundās Liepājas publika vizinās bez maksas. Līdz Pirmajam pasaules karam vagonus dala 1. un 2.klasē. Par braucienu 1.klasē jāmaksā 5 kapeikas, 2.klasē – 3 kapeikas, skolēniem 2 kapeikas. Un vēl – līdz pat Pirmajam Pasaules karam tramvaja darbinieki ir tikai vīrieši, strādājot 10 stundas dienā.

1928. gada Nirnbergas uzņēmums pāriet kādas franču uzņēmējsabiedrības pārziņā. Taču liepājnieki savu tramvaju grib tikai sev, un 1928.gada 1.novembrī pilsēta pieņem lēmumu ielu dzelzceļa tīklu un arī elektrisko centrāli no frančiem atpirkt par nieka 1 600 000 latiem. Lai dabūtu tādu naudu, pilsēta ieķīlā bankā Peldu iestādi, muzeju, dārzniecību, policijas ēku un pat lopkautuvi.

Maršruta līnijas kopgarums šobrīd ir 14,8 kilometri. Tas savieno Liepājas ģeogrāfiski centrālajā daļā esošo Jaunliepāju (Liepājas Metalurga rajonu) ar Dienvidrietumu mikrorajonu un Ezerkrastu, pa ceļam šķērsojot daļu pilsētas centru un pietuvojoties Jūrmalas parka rajonam Vecliepājā. Visa maršruta izbraukšana vienā virzienā aizņem vidēji 30 minūtes. Kopā Liepājas tramvaja maršrutā darbojas 36 pieturas - pa 18 katrā virzienā.

Ņemot vērā to, ka AS “Pasažieru vilciens” izziņojusi jaunieviestā ikdienas vilciena Liepāja–Rīga–Liepāja atiešanas un pienākšanas laikus, lai nodrošinātu liepājniekiem iespēju nokļūt uz agro vilciena reisu plkst. 5, no š.g. augusta tiks organizēti papildu Liepājas sabiedriskā transporta reisi, tai skaitā agrais tramvaja reiss. Nokļūšanai Liepājas dzelzceļa stacijā uz Liepāja–Rīga vilciena reisu katru dienu (arī brīvdienās) tramvaja reiss maršrutā “Mirdzas Ķempes iela – Brīvības iela” aties plkst. 4.27 no galapunkta.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Savus noslēpumus Jaunmoku pils atklās sestdien (+VIDEO)

Muiža vēstures avotos pirmoreiz pieminēta 1544. gadā.

Interesanti fakti Līdz jūlija beigām zvejot nēģus ir aizliegts (VIDEO)

Maijs ir upes nēģu (Lampetra fluviatilis) nārsta laiks. Suga ir īpaši aizsargājama un ierobežoti izmantojama, tādēļ līdz pat 31. jūlijam tos ir aizliegts zvejot ikvienā Latvijas upē, informēja VS.LV Ilze Reinika, Dabas aizsardzības pārvaldes
vecākā komunikācijas speciāliste.

Interesanti fakti Ceturtdien nav gaidāmas laikapstākļu izmaiņas

Ceturtdien Latvijā saglabāsies silts laiks un atsevišķās vietās valsts austrumu daļā gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi.

Interesanti fakti Jelgavas dome senā baznīcā atkal ierauga restorānu (VIDEO)

Virtuve ir aprīkota ar darbam nepieciešamajām iekārtām, kas ir lietotas, bet darba kārtībā.

Lasiet arī

Sports Rīgas maratonam reģistrējušies vairāk nekā 33 tūkstoši dalībnieku no 104 valstīm

Startam Rīgas maratona dažādās distancēs reģistrējušies 33 003 dalībnieki, kas ir teju lielākā Rīgas maratonā reģistrētā skrējēju kopa pasākuma vēsturē.

Pasaule Tusks: Polija tērēs 2,3 miljardus eiro austrumu robežas stiprināšanai

Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks.

Pasaule Slovākijas veselības ministre: prognozes par Fico veselību ir pozitīvas

Prognozes par atentātā sašautā Slovākijas premjerministra Roberta Fico veselību ir pozitīvas, sestdien sacīja Slovākijas veselības ministre Zuzana Dolinkova.

Veselība Nords: Gaidāmā karstuma dēļ skrējējiem jābūt piesardzīgiem

Rīgas maratons sestdien ir atklāts godam, taču svētdien gaidāmā karstuma dēļ skrējējiem jābūt piesardzīgiem, aģentūrai LETA uzsvēra maratona direktors Aigars Nords.