Dietologs un uzturs speciāliste Dveins Melors gan nav sajūsmā par Peru makas pulveri un brīdinājis, ka šī ēdiena priekšrocībām nav zinātniska pamata.
Uztura speciālists Dveins Melors un augu pētnieks Džošua Gibss no Vorvikas universitātes (Apvienotā Karaliste) runāja par riskiem, kas saistīti ar Peru makas lietošanu. Ekspertu viedokļus publicēti “Daily Mail”.
Peru makas pulveris kļuva populārs pēc tam, kad seriāla “Draugi” zvaigzne aktrise Dženifera Anistona un modele Miranda Kerra atklājušas, ka saviem dzērieniem pievieno makas pulveri. Pulveris sociālajos medijos tiek slavēta kā superēdiens un tam tiek piedēvētas ārstnieciskas īpašības. Tiek apgalvots, ka maka spēj dziedēt elpceļu un locītavu slimības, uzlabot seksuālo funkciju un auglību. Interneta veikalos makas pulveris tiek pārdots kā līdzeklis augšstilbu un sēžamvietu palielināšanai.
Pēc uztura speciālistes Dveina Melora domām, šādai ažiotāžai nav pamata. Faktiski makas priekšrocības nav pierādītas, un šī pulvera lietošanas ietekme ir slikti izprotama.
“Ir daudzi apgalvojumi, ka maka ir superēdiens. Tomēr gandrīz visi pierādījumi tam ir iegūti no pētījumiem ar dzīvniekiem, galvenokārt, žurkām un pelēm. Ar cilvēkiem ir veikts ļoti maz pētījumu. Nav gandrīz nekādas informācijas par devām un blakusparādībām,” brīdinājis eksperts.
Viņam piekrīt arī Vorvikas universitātes (Lielbritānija) augu produktu pētnieks Džošua Gibss. Viņš norādīja, ka makai ir psiholoģiska iedarbība, tāpēc pēc tās lietošanas iespējamas tādas blakusparādības kā garastāvokļa izmaiņas, trauksme, halucinācijas un dažkārt pat atkarība.