Kā Latvijas uzņēmums tiek galā ar varenajām vēja turbīnām Skotijā (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 17:13, 16.10.2024 0

Šī sistēma, kas aprīkota ar iegremdējamiem enkuriem, tika speciāli izstrādāta pēdējā gada laikā.

 

Latvijas "Aerones", pasaules līderis robotu risinājumos vēja turbīnu apkopē, veicis sekmīgus tehnoloģijas testus uz atkrastes (offshore) turbīnas Skotijā. Šis sasniegums ir vairāku gadu pētniecības, izstrādes un tehnoloģisko iterāciju rezultāts, kas nostiprina "Aerones" kā vadošo uzņēmumu robotizētu jūras vēja turbīnu inspekciju, apkopes un remonta jomās. Līdz ar veiksmīgu testu aizvadīšanu, "Aerones" ir radījis tehnoloģiski un finansiāli dzīvotspējīgu risinājumu atkrastes turbīnu apkopēm, izmantojot robotus, kas sevi sekmīgi pierādījuši sauszemē.

Testu laikā "Aerones" testēja uzņēmuma izstrādātu, unikālu iegremdējamo vinču sistēmu, kas ļauj uzņēmuma robotiem veikt inspekcijas un remontus jūras vēja turbīnām. Šī sistēma, kas aprīkota ar iegremdējamiem enkuriem, tika speciāli izstrādāta pēdējā gada laikā, lai droši paceltu, pozicionētu un vadītu robotus sarežģītos jūras apstākļos.

Testi tika daļēji finansēti no Eiropas Savienības BLUE projekta, un tie norisinājās Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult objektā pie Levenas, Skotijāī. "Green Marine" atbalstīja vinču izvietošanas procesu, nodrošinot kuģus, lai novietotu enkurus ap turbīnas torni un piegādātu vinčas uz turbīnas platformu. Pēc tam, kad vinčas bija izvietotas, roboti tika pacelti, lai veiktu darbus uz turbīnu lāpstiņām. Risinājuma testēšana tika pabeigta vienas dienas laikā, sniedzot izcilus rezultātus.

Risinot izaicinājumus jūrā

Jūras vēja turbīnu apkope ir saistīta ar unikāliem izaicinājumiem, tostarp spēcīgākiem vējiem, neprognozējamām viļņu kustībām un strauji mainīgiem laika apstākļiem, kas palielina sarežģītību, salīdzinot ar darbu uz sauszemes. Iegremdējamā vinču tehnoloģija ir īpaši izstrādāta, lai pārvarētu šos šķēršļus, ļaujot robotiem droši un efektīvi darboties skarbos jūras apstākļos.

"Mēs esam ļoti priecīgi redzēt, ka mūsu tehnoloģijas iespējams izmantot jūras apstākļos," teica Dainis Krūze, "Aerones" dibinātājs un izpilddirektors (CEO). "Vēlos izteikt pateicību mūsu inženieriem un visiem, kas piedalījās šajā sasniegumā. Lielas lietas rada lieliski cilvēki, un komanda ir labākā, ar kādu man ir bijusi iespēja strādāt."

"Šis ir nozīmīgs pavērsiens ne tikai mūsu uzņēmumam, bet visai vēja enerģijas nozarei. Mūsu mērķis vienmēr ir bijis nodrošināt perfektu ātruma, kvalitātes un uzticamības kombināciju, un šodien mēs esam vēl vienu soli tuvāk tam, lai šo mērķi īstenotu," piebilda Krūze.

Nozīmīgs nozares progress

Veiksmīgie testi jūrā ir nozīmīgs solis vēja enerģijas nozarē, jo pasaules enerģijas pieprasījums arvien vairāk virzās uz atjaunojamiem enerģijas avotiem. Spēja veikt apkopes un remontu attālos un sarežģītos apstākļos ir būtiska, lai uzlabotu jūras vēja parku efektivitāti un kalpošanas laiku.

Pēc veiksmīgiem testiem ORE Catapult objektā nākamais mērķis ir sniegt pakalpojumus komerciālām jūras vēja turbīnām.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena bijusi neveiksmīga

ASV eksprezidenta un prezidenta kandidāta Donalda Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena otrdien bija neveiksmīga, jo tika nopirkta tikai neliela daļa no digitālajiem žetoniem šajā tirgū.

Ekonomika LAD: zemes saimnieki var pieteikties 2025. gada ekoshēmu atbalstam (+VIDEO)

Resors ir ieinteresēts samazināt amonjaka ieviešanu.

Ekonomika ASV piespriež «Lufthansa» rekordlielu naudassodu par ebreju diskrimināciju

ASV Transporta ministrija ir apsūdzējusi Vācijas aviokompāniju "Lufthansa" ebreju pasažieru diskriminācijā un piespriedusi tai 4 miljonu ASV dolāru naudassodu - lielāko, kādu šī ministrija jebkad piespriedusi, teikts otrdien publicētā paziņojumā.

Ekonomika Latvijas ostās deviņos mēnešos pārkrauts par 11,2% mazāk kravu

Latvijas ostās šogad deviņos mēnešos pārkrāva 26,032 miljonus tonnu kravu, kas ir par 11,2% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas apkopotā informācija.

Lasiet arī

Pasaule Zelenskis: Ukraina negrasās iegūt kodolieročus

Ukraina negrasās iegūt kodolieročus, preses konferencē Briselē ceturtdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, šādi reaģējot uz preses interpretācijām par viņa agrākajiem vārdiem par Ukrainas izvēli starp dalību NATO un kodolieroču iegūšanu.

Sabiedrība Siliņa: Migrācijas problēmu risināšanai ES nepieciešami skaidri lēmumi

Lai risinātu migrācijas problēmas Eiropas Savienībā (ES), nepieciešami skaidri lēmumi par turpmāko rīcību, jo tas ir mūsu drošības jautājums, ceturtdien piedaloties Eiropadomes sanāksmē Briselē, uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pasaule ES īpašais sūtnis: Latvija var priecāties par ES vienotību atbalstā Ukrainai

Pret Krieviju īstenotās Eiropas Savienības (ES) sankcijas ir ļoti būtiska Ukrainas atbalsta politikas sastāvdaļa, un šo politiku ES valstis īsteno ļoti apņēmīgi un vienoti, neatkarīgi no tā, cik tuvu Krievijas robežām tās atrodas, aģentūrai LETA uzsvēra Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.

Sabiedrība Pēc precedenta ar kompozīciju pie Ādažu bāzes veiks auditu

Paralēli dienesta pārbaudei par "militarizētās tēlniecības kompozīciju" pie Ādažu bāzes, aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) uzdevis izstrādāt un ieviest uzlabojumus ar būvniecību saistītu iepirkumu un to pārraudzības jomā aizsardzības nozarē, veicot arī esošo projektu auditu, aģentūrai LETA atzina ministrs.