Šķeldas bilance Liepājas apkurē ir aptuveni 90% ar jauno katlumāju (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 16:28, 12.10.2024 0

Videi un klimatam draudzīgā ierīce būs ilgtspējīgs siltuma ieguves avots arī jaunajam cietumam.

 

Liepājā atklāja jaunāko un videi draudzīgo šķeldas katlumāju Alsungas ielā 40A, lai turpinātu veicināt vietējo atjaunojamo energoresursu izmantošanu centralizētajā siltumapgādē. Šāds solis nodrošinās nepārtrauktu, stabilu un drošu siltumenerģijas piegādi esošajiem un potenciāli jaunajiem patērētājiem.

Atklājot katlumāju, tika nolasīts tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres apsveikums: "Šodien mēs esam vēl vienu soli tuvāk Latvijas pārejai uz zaļāku enerģijas izmantošanu. Veicinot vietējo atjaunojamo energoresursu izmantošanu, Latvijas iedzīvotajiem tiek nodrošināta nepārtraukta siltumenerģijas piegāde, rezultātā samazinot vai noturot izmaksas pašreizējā līmenī. Augsti vērtēju, ka jaunās šķeldas katlumājas būvniecība ir ritējusi paralēli Liepājas cietuma būvniecībai, kura tiks pabeigta 2025.gada otrajā pusē. Jaunā videi un klimatam draudzīgā katlumāja būs ilgtspējīgs siltuma ieguves avots arī jaunajam Liepajas cietumam, kas ir svarīgs faktors, lai padarītu to par modernāko cietumu Baltijas valstīs. Jaunā katlumāja ir vēl viens pierādījums veiksmīgai sadarbībai un Latvijas kopējai attīstībai, tādēļ vēlos pateikties visiem iesaistītajiem šī projekta tapšanā!"

Šķeldas katlumājā siltumenerģiju ražos divi katli ar kopējo jaudu 4 MW. Turpinot uzņēmuma iesākto tradīciju, dodot vārdus šķeldas katliem, Zaļās birzes mikrorajonā par videi draudzīgu siltumapgādi rūpēsies katli Makss un Morics. Atklājot katlumāju, uzņēmuma "Liepājas enerģija" Valdes priekšsēdētājs Jānis Jansons uzsvēra: "Vēlos pateikt paldies visiem sadarbības partneriem un uzņēmuma darbiniekiem, kas kvalitatīvi un disciplinēti strādāja, lai īsā laika posmā uzbūvētu jaunu siltuma avotu Liepājā. 2023.gadā šķeldas īpatsvars kurināmā bilancē sastādīja jau 87,3% un, pateicoties jaunās katlumājas darbībai, šķeldas īpatsvars turpinās pieaugt."

Savukārt Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš norādīja: "Vakar Liepāja kā vienīgā pilsēta Baltijā saņēma Eiropas Savienības misijas zīmi kā atzinību par līdz šim paveikto, lai mūsu pilsēta kļūtu videi aizvien draudzīgāka un ilgtspējīgāka. Jaunā šķeldas katlumāja ir vēl viens būtisks solis, lai Liepāja līdz minimumam samazinātu fosilo kurināmo centralizētajā siltumapgādē un tuvotos nospraustajiem klimatneitralitātes mērķiem. Ceru, ka šis būs arī lielisks piemērs, ka videi draudzīga pieeja var būt arī ekonomiski izdevīga, ļaujot liepājniekiem par siltumu maksāt mazāk."

Jaunā katlumāja tika būvēta, lai samazinātu vai no turētu siltumenerģijas izmaksas pašreizējā līmenī un uzlabotu katlumājas darbības efektivitāti. Kopējās uzņēmuma investīcijas katlumājas būvniecībā ir 3,234 miljoni eiro.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvija mācīs ES ražot zaļo ūdeņradi (+VIDEO)

Inovatīvā sistēma darbojas istabas temperatūrā, tai piemīt enerģētiskas priekšrocības ūdeņraža izdalīšanās ciklā.

Ekonomika Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena bijusi neveiksmīga

ASV eksprezidenta un prezidenta kandidāta Donalda Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena otrdien bija neveiksmīga, jo tika nopirkta tikai neliela daļa no digitālajiem žetoniem šajā tirgū.

Ekonomika LAD: zemes saimnieki var pieteikties 2025. gada ekoshēmu atbalstam (+VIDEO)

Resors ir ieinteresēts samazināt amonjaka ieviešanu.

Ekonomika ASV piespriež «Lufthansa» rekordlielu naudassodu par ebreju diskrimināciju

ASV Transporta ministrija ir apsūdzējusi Vācijas aviokompāniju "Lufthansa" ebreju pasažieru diskriminācijā un piespriedusi tai 4 miljonu ASV dolāru naudassodu - lielāko, kādu šī ministrija jebkad piespriedusi, teikts otrdien publicētā paziņojumā.

Lasiet arī