Pētījums: jaunie Latvijas darbinieki strādā no mājām (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 12:32, 28.09.2024 0

Digitālajā laikmetā psiholoģiskā vide ir izaicinoša, un kļūst arvien sarežģītāk novērtēt pašsajūtu.

 

Valsts iedzīvotāju pētījumā tika konstatēts, ka 2023.gadā katrs trešais darbinieks Latvijā strādāja attālinātajā režīmā. Klātienē biežāk strādā 45 līdz 54 gadus veci darbinieki, savukārt elastīgā režīmā biežāk darbojas 18 līdz 24 gadus veci darbinieki, strādājošie ar augstāko izglītību, augstākā līmeņa vadītāji un speciālisti, kā arī darbinieki ar augstākiem personīgajiem ienākumiem, kas skaidrojams arī ar veicamo darbu specifiku.

Tāpat pieaug prasība pēc profesionālās attīstības un karjeras izaugsmes iespējām, kā arī lielāka uzmanība tiek pievērsta uzņēmuma sociālajai atbildībai un ilgtspējībai. Īpaši izteikti tas vērojams jaunākās darba tirgū esošās paaudzes vidū.

86% no tā dēvētās Gen Z jeb cilvēkiem, kas dzimuši pēc 1997.gada, atzīst, ka mērķa izjūta darbā ir svarīga viņu vispārējai apmierinātībai, un lai tas nebūtu tikai peļņas avots, bet nodarbe ar pievienotu vērtību. Šai paaudzei raksturīgi atteikties no darba uzdevumiem vai pat uzņēmumiem, kas nesaskan ar viņu vērtībām.

Labi darbinieki ir ļoti liela vērtība, tādēļ esam izstrādājuši iekšējo Labbūtības programmu, sekojot līdzi labas prakses paraugiem visā pasaulē. Pasākumu kopumu darbinieku psiholoģiskās labsajūtas nodrošināšanai iespējams iedalīt trīs daļās: vide, izglītošanās un atpūta.

Psiholoģisko komfortu darbā savukārt raksturo atbalstoša vide un iespēja izteikt idejas bez bailēm no negatīvām sekām, drošības sajūta. Taču digitālajā laikmetā psiholoģiskā vide ir izaicinoša, un kļūst arvien sarežģītāk novērtēt darbinieku pašsajūtu un emocionālo stāvokli. Tradicionālās komunikācijas metodes, piemēram, sarunas pie kafijas automāta vai neformālas pārrunas biroja vidē, tiek aizstātas ar virtuālām sapulcēm un ziņojumapmaiņas platformām, kas bieži vien ir visai bezpersoniskas. Vienlaikus darba un privātās dzīves līdzsvars ir galvenais kritērijs, izvēloties darbu, piemēram, Gen Z paaudzei - atsevišķu uzņēmumu mēģinājumi atgriezties pie lielāka klātienes darba īpatsvara vai pat pilnīgas pārejas atpakaļ uz to, ir devuši neviendabīgus rezultātus. Pie ieguvumiem minama uzlabota iesaiste, ciešāka sadarbība, taču daļai darbinieku tas ir radījis stresu un samazinātu produktivitāti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rinkēvičs ANO uzsver Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta attīstības jomā

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ANO uzsvēris Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta un komunikāciju tehnoloģiju attīstības jomā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika FinCEN paziņo par sankciju pret ABLV Bank atcelšanu

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") ceturtdien paziņojis par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu, portāla VS.LV informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Ekonomika Lauksaimnieki aicina atvieglot darbinieku piesaisti no trešajām valstīm

Nepieciešams pilnveidot darbaspēka piesaisti no trešajām valstīm, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sanāksmē akcentēja sanāksmes dalībnieki.

Lasiet arī