Nākamgad atkal plāno celt sabiedriskā transporta biļešu cenas

Ekonomika
VS.LV 21:26, 27.09.2024 0

Nākamgad atkal varētu celt sabiedriskā transporta biļešu cenas un taupības nolūkos sašaurināt maršrutu tīklu, par piektdien Sabiedriskā transporta padomes sēdē spriesto vēsta Latvijas Televīzija.

 
Foto: LETA

Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Dins Merirands paudis, ka biļešu cenu celšana ir nenovēršama. "Tas ir nenovēršami, ņemot vērā, ka braukšanas maksu palielinājums, ko mēs piedzīvojām šī gada pavasarī, bija neliels un tāds, kas ir noticis pēc ilga laika, kad nekas nebija mainīts. Līdz ar to es domāju, ka nākamā pārskatīšana ir tikai loģisks solis. Ņemot vērā arī visu to, kas notiek ar izmaksām un cenām," spriedis Merirands.

Nākamā gada valsts budžeta taupīšana skars arī pasažierus, un vispirms tiks sākts ar maršrutu tīkla pārskatīšanu. "Par konkrētiem maršrutiem tiešām šobrīd ir par agru runāt, bet Pierīga ir viens no virzieniem, uz kuriem mēs skatāmies, jo tur ir vislielākais iespēju segums. "Rīgas satiksmei" jau šobrīd ir maršruti, kas ir reizi stundā. Tas nozīmē, ka arī valsts pusē mēs salāgotu tā, ka tie laiki nav ar piecu minūšu intervālu, bet reizi stundā iet reģionālais transports, un reizi stundā iet "Rīgas satiksmes" transports," stāstīja Sabiedriskā transporta padomes vadītāja Annija Novikova.

Tāpat plānots apzināt neienesīgos un mazāk pieprasītos maršrutus un samazināt tos līdz minimumam. Tāpat plāno pārskatīt tos maršrutus, kur lielos autobusos brauc daži cilvēki. Ja pašvaldības vēlas un var sponsorēt neizdevīgākus maršrutus vai reisus, tās to varēšot darīt.

Rīgas plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Ligita Olante atzina, ka ne visām pašvaldībām tas būs patīkami, "bet es domāju, ka nāksies to darīt, tomēr pašvaldība strādā iedzīvotāju labā".

Vēl taupīt varētu arī uz infrastruktūras rēķina, piemēram, vilcienus, kas dodas pēdējā reisā vakara stundā, nedzenot atpakaļ uz Rīgu, slēdzot kases un telpas mazajās stacijās.

Resursus varētu taupīt, skolēnu autobusos ļaujot uzņemt vēl citus pasažierus. "Tie pieaugušie, kas ir šobrīd vērsušies pie pašvaldībām un teikuši, ka mēs vēlamies braukt, lielākoties ir vai nu skolotāji, vai vecāka gada gājuma cilvēki, kam vajag nokļūt, piemēram, pie ārsta," klāstīja Novikova.

Nozare ir pret šādām pārmaiņām, jo tās skartu arī šoferu nodarbinātību. "Ir noslēgti līgumi par konkrētiem apjomiem, ar konkrētu cenu, biļešu ieņēmumi mums ir zināmi. Līdz ar to mums nav saprotams, kāpēc šobrīd tiek spēlētas šādas spēles. Valsts šobrīd savu saistību nepildīšanu grib uzlikt, trakākais, ka ne jau uz pārvadātājiem, bet gala rezultātā cietēji būs pasažieri," paudis Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Ivo Ošenieks.

Konkrēti lēmumi vēl netika pieņemti un gaidāmi tuvāko mēnešu laikā, atzīmē LTV.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Ekonomika Lauksaimnieki aicina atvieglot darbinieku piesaisti no trešajām valstīm

Nepieciešams pilnveidot darbaspēka piesaisti no trešajām valstīm, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sanāksmē akcentēja sanāksmes dalībnieki.

Ekonomika Vai Latvija pievienosies Ziemeļvalstīm Bitcoin meklējumos (+VIDEO)

Digitālos aktīvus tagad droši iegādājas arī pašas konservatīvākās un piesardzīgākās finanšu institūcijas.

Ekonomika 106 jauni ārvalstu projekti - sagaidāmā investīciju summa ir 8,1 miljards eiro!

Piektdien, 27.septembrī, notiks 28. Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) augsta līmeņa sanāksme. Valdība un investori diskutēs par investīciju vidi Latvijā un nepieciešamajiem pasākumiem tās attīstīšanai.

Lasiet arī

Ekonomika Inflācija nedaudz paātrināsies

Šī gada zemākais inflācijas punkts, kas tika piedzīvots maijā, nu ir aiz muguras.

Ekonomika Gada inflācija jūlijā Latvijā samazinājusies līdz 0,7%

Patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā pieauga par 0,1%, bet gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2023.gada jūliju - palielinājās par 0,7%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 1,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā 40% uzņēmēju par galveno izaicinājumu uzskata inflāciju

Domājot par šī gada aktuālajiem uzņēmējdarbības izaicinājumiem, uzņēmēji visbiežāk jeb 40% gadījumu norāda, ka nāksies pielāgoties inflācijai un paaugstinātām izmaksām, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu aptauju.

Ekonomika Inflācija atsevišķos mēnešos var sasniegt vēl augstāku līmeni

Nulles inflācijas rādītāji noturējās neilgi.