Kur ir foreles? Zemkopības ministrija plāno akvakultūras attīstību

Ekonomika
VS.LV 06:24, 07.08.2024 0

Rīgas jūras līcī drīzumā varētu tikt izveidotas stādaudzētavas mīdiju un austeru audzēšanai, kā teikts zemkopības ministra Armanda Krauzes (Zaļo un zemnieku savienība) parakstītajā dokumentā. Tas "varētu pozitīvi ietekmēt dabu, jo augšanas procesā tie piesaista barības vielas un filtrē ūdeni." Savukārt zivju audzēšana pašā līcī nav ieteicama augstā eitrofikācijas līmeņa dēļ, kas izraisa ūdens aizaugšanu ar aļģēm, ziņo BB.lv.

 

Pašlaik Latvijā, kuras Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekraste stiepjas gandrīz 500 kilometru garumā, nav nevienas zivju audzētavas. Padomju laikos tās tika izveidotas divos novados — pie Kolkas un Rojas, kā arī pie Carnikavas. Tomēr mēģinājumi ražot foreles rūpnieciskā mērogā bija neveiksmīgi, jo viļņu un vēju ietekmē strauji mainījās ūdens temperatūra, kas radīja zivīm stresu un infekcijas slimības. Pirms desmit gadiem Ministru kabinets nolēma atjaunot mākslīgās zvejas ideju, izdodot rīkojumu Nr. 53 “Par akvakultūras darbības ierīču uzstādīšanai un ekspluatācijai nepieciešamo jūras teritoriju noteikšanu”.

Latvija ir atvēlējusi astoņas jūras telpas sekcijas akvakultūras vajadzībām. “Konkurss tika izsludināts, bet beidzās bez rezultātiem, jo neieradās neviens pretendents,” teikts ministrijas paziņojumā.

Tomēr pērn Zemkopības ministrija saņēma iesniegumu par divām ūdenstelpas platībām varavīksnes foreļu (Oncorhynchus mykiss) audzēšanai. “Paredzētā darbība ietvers ierīču (enkurtīklu slazdu) izbūvi un ekspluatāciju. Zivju murdi atradīsies aptuveni 20 metru dziļumā, pusmetru virs ūdens,” skaidro ministrija.

A. Krauzes vadītā nodaļa piesaistīja ekspertus no Vides aizsardzības departamenta, Latvijas Hidroekoloģijas institūta, Valsts vides dienesta un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR. "Projekta ideja kopumā tika novērtēta pozitīvi," teikts dokumentā. Tomēr jānodrošina, lai saimniecībās audzēto zivju atkritumi — slāpeklis un fosfors — tiktu efektīvi izvadīti no ūdens. Lai saražotu plānotos 10 000 tonnu foreļu gadā, jūrā būs jāievada aptuveni 100 000 tonnu barības. Tas varētu radīt tik daudz kaitīgu vielu, ka "tas, iespējams, varētu apdraudēt Latvijas starptautisko saistību izpildi vides aizsardzības jomā".

Salīdzinājumam — visi Latvijas zvejnieki kopā šodien nozvejo ap 30 000 tonnu reņģu gadā. Ja ārzemju foreles ar saviem atkritumiem piesārņos Latvijas ūdeņus, kas tad mums atliek? Tāpēc Zemkopības ministrija ārvalstu uzņēmējiem iesaka: barojošas čaumalas ir labākas. Jautājums tikai, vai viņi spēs mainīt savu biznesa plānu. Tikmēr Latvijā var iegādāties ES akvakultūras produktus, piemēram, Sibīrijas stores kaviāru no... Itālijas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Ekonomika Asociācija: rosinātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību

Valdības piedāvātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību un audzēs valsts parādu, pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" pārstāvji.

Ekonomika Jaunciema saules elektrostacija ir lielākā Rīgā (+VIDEO)

Šādas teritorijas, kas iepriekš ir bijušas industriālās zonas, ir ar lielu potenciālu attīstībai.

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.