Latvijas uzņēmēji koncentrējas uz gudras biomasas ražošanu (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 07:09, 30.06.2024 0

ES investīcijas palīdzēs paplašināt ienesīgo nozari.

 

22 Latvijas uzņēmumi un organizācijas parakstīja sadarbības memorandu, lai atbalstītu un stimulētu jaunu vērtības ķēžu izstrādi no bioloģiskiem materiāliem, kas iegūti no vietējām izejvielām, aicinot fokusēties uz gala produkta radīšanu Latvijā. Tas nodrošinās, ka ar biorafinēšanas projektiem saistītie ekonomiskie ieguvumi, darba vietu radīšana un ilgtspējas prakse paliks Latvijā un veicinās arī reģionālo attīstību.

Biorafinēšana kā metode biomasas pārstrādē ir būtiska sadaļa no mūsdienu bioekonomikas un ES līmenī tiek definēta, kā prioritārs virziens, domājot par kopīgo mērķi samazināt emisiju apjomu par 55% līdz 2030.gadam.

Divi Latvijas uzņēmumi jau līdz šim ir piesaistījuši Eiropas (Circular Bio-Based Europe) finansējumu pilotrūpnīcām, bet vairākiem citiem ir nopietni projekti, kuriem nepieciešami aizdevumi vai cita veida atbalsts.

"Biorafinēšana kā metode enerģijas un citu vērtīgu materiālu ieguvē ir viens no virzieniem, kuru atbalsta ES kopējā politika. Tā sevī ietver mērķi pakāpeniski atteikties no fosilajiem resursiem. Tas ir veids, kā nodrošināt pilnvērtīgu aprites ekonomiku, izmantojot lokāli pieejamos biomasas resursus. Šī pieeja aptver tādas nozares kā pārtikas rūpniecību, dažādu bioķīmisko produktu ražošanu, būvniecību, tekstilizstrādājumu ražošanu un citas jomas," uzsver LIAA Inovāciju un tehnoloģiju pārstāvniecības Briselē vadītāja Egita Aizsilniece-Ibema, piebilstot, ka biorafinēšana ir zināšanu ietilpīga pieeja, kura potenciāli kāpinās Latvijas ieguldījumus pētniecībā un attīstībā un pievienos Latvijā izaudzētajam papildus vērtību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika NVA: uzņēmēji varēs vieglāk pieņemt darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām (+VIDEO)

Konsultācijas laikā informē par invaliditātes grupām, veidiem un nodarbināšanas specifiku.

Ekonomika Latvijā ir vienkāršota kadastrālo mērījumu kārtība: ko darīt saimniekiem (VIDEO)

Jaunais regulējums ir attiecināms arī uz uzbūvētu palīgēku.

Ekonomika ES fondu projektu ieviešana nu jau kavējas katastrofāli

Valsts kavējas ar Eiropas Savienības (ES) fondu projektu ieviešanu un nu jau var teikt, ka katastrofāli kavējas, intervijā aģentūrai LETA atzina informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumu izstrādātāja "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris.

Ekonomika Valmierā piektdien sāks zemas īres maksas namu būvniecību

"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum"), Valmieras novada pašvaldība un SIA "Valmieras namsaimnieks" piektdien, 5.jūlijā, Valmierā svinīgi sāks divu daudzdzīvokļu zemas īres maksas namu būvdarbus.

Lasiet arī

Pasaule NATO nespēj vienoties par plānu ilgtermiņa atbalstam Ukrainai - DPA

NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam nav izdevies pierunāt sabiedrotos apsolīt finansiāli atbalstīt Ukrainu daudzus gadus uz priekšu, liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākusī informācija.

Pasaule Talibi paziņo, ka apspriež ar ASV ieslodzīto apmaiņu

Afganistānas talibu režīms un Vašingtona apspriež divu Afganistānā ieslodzīto amerikāņu iespējamo apmaiņu pret afgāņiem, kas atrodas ieslodzījumā ASV, trešdien paziņojis talibu režīma preses pārstāvis Zabihulla Mudžahids.

Sabiedrība Vidējā braukšanas ātruma radaru skaitu Latvijā plānots palielināt trīs reizes

Vidējā braukšanas ātruma radaru skaitu Latvijā plānots palielināt vismaz trīs reizes, trešdien preses konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Sports Latvijas basketbolisti piekāpās Filipīnām

Latvijas vīriešu basketbola izlase trešdien Rīgā par spīti zaudējumam Filipīnām Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra mačā nodrošināja vietu pusfinālā.