Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 07:47, 23.04.2024 0

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.

 

Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB), vispusīgi izvērtējot Vides resursu centra ietekmes uz vidi ziņojumu, atzinis, ka plānotās atkritumu reģenerācijas stacijas Ropažu novadā dēļ vides aizsardzības līmenis nesamazināsies.

Birojs atzinis, ka projekta īstenotāji ir izsvēruši galvenos risinājumus paredzētās darbības realizācijai, tāpat izvērtēti jautājumi par sagaidāmo emisiju gaisā un atkritumu aprites ietekmi. Secināts, ka ražošanas process uz vidi kaitējumu neradīs, taču vēl jāsaņem apstiprinājums Ropažu domē, jāveic izmaiņas lokālplānojumā un jāsaņem atbilstoša darbības atļauja.

Projekts Latvijā iezīmē jauna rūpnīcas koncepta - publiska ēka pilsētvidē - vīziju. Papildus tās galvenajiem mērķiem - ražot enerģiju, nodrošināt noglabāto atkritumu apjoma samazināšanos un veicināt Latvijas energoneatkarību - rūpnīca kalpos kā tūrisma infrastruktūras un aktīvās atpūtas objekts. Tā būs droša vide gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem, gan augiem.

Atkritumu reģenerācijas stacijas projekta izstrādē piesaistīti labākie speciālisti - vides eksperti un starptautiski partneri, piemēram, Somijas inženiertehnisko risinājumu uzņēmums, kas īstenojis vairākus desmitus līdzīgu projektu visā Eiropā. Lai arī Latvijā šāds projekts vēl nav īstenots, taču Eiropas valstīs tādu ir vairāk nekā pieci simti. Stacijas projektā ir pārņemta labākā starptautiskā pieredze, un tas tiks īstenots, ievērojot īpaši augstas vides aizsardzības prasības.

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās noteiktās prasības, kas paredz darbības nekaitīgumu veselībai un videi. Turklāt attiecībā uz emisiju monitoringu tiks ievērotas pat stingrākas prasības, nekā noteikts normatīvajos aktos.

Ar mērķi uzlabot izpratni ir veikti daudzi pasākumi. Lai gūtu pilnīgāku iespaidu par plānotās stacijas iekļaušanos vidē, tika izveidots ēkas makets, kuru no 20.janvāra līdz 20.februārim varēja aplūkot tirdzniecības centrā "Sāga". Ekspertīzes apmaiņas nolūkā pērn novembrī tika izveidota Sadarbības padome. Septiņās atvērtās diskusijās ar zināšanām dalījās un diskutēja dažādu jomu eksperti - kopumā 78 dalībnieki no vairāk nekā 37 organizācijām. To vidū bija pārstāvji no nevalstiskajām organizācijām, valsts un pašvaldību iestādēm, atkritumu un siltumapgādes asociācijām, atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumiem, iedzīvotāju biedrībām. Papildus tam tiks organizēts arī apskates brauciens uz līdzīgu objektu Eiropā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Ekonomika Zems izglītības līmenis rada četras reizes augstāku risku kļūt par bezdarbnieku

Pērn bezdarba līmenis personām 15-74 gadu vecumā ar pamata vai zemāku izglītības līmeni bija gandrīz četras reizes augstāks nekā personām, kas ieguvušas augstāko izglītību - attiecīgi 13,3% un 3,3%, secināts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) izdotajā informatīvajā apskatā "Darbaspēka apsekojuma galvenie rādītāji 2023.gadā".

Lasiet arī

Sabiedrība Iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla

Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums "Zaļā josta" sadarbībā ar "Stikla servisu" rīko ikgadējo akciju, kurā līdz aprīļa beigām iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla, informē rīkotāji.

Pasaule EP deputāti prasa stingrākus noteikumus, lai samazinātu atkritumu daudzumu

Eiropas Parlaments (EP) trešdien, 13.martā, pieņēma priekšlikumus, lai visā Eiropas Savienībā (ES) novērstu un samazinātu pārtikas un tekstilizstrādājumu atkritumu rašanos, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Sabiedrība Rīdziniekiem jāzina: kas ir bioloģiskie atkritumi un kā tos pareizi apsaimniekot

Iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā aicināti vērsties pie sava nama pārvaldnieka.

Ekonomika Aptauja: Latvijas uzņēmēji ir apņēmušies atkritumu apsaimniekošanā (+VIDEO)

Ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, pauž eksperts.