Latvijā ir zemāka gada inflācija nekā ES un eirozonā vidēji

Ekonomika
LETA 20:40, 17.04.2024 0

Latvijā martā bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina trešdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

 

Gada inflācija Latvijā martā bijusi 1%. Zemāka inflācija nekā mūsu valstī pagājušajā mēnesī reģistrēta Lietuvā (0,4%), Somijā (0,6%) un Dānijā (0,8%). Savukārt augstākā gada inflācija bijusi Rumānijā (6,7%), Horvātijā (4,9%), kā arī Igaunijā un Austrijā (abās valstīs 4,1%).

Patēriņa cenas martā gada griezumā pieaugušas visās ES dalībvalstīs.

ES vidēji gada inflācija martā bijusi 2,6%, bet eirozonā tā veidojusi 2,4%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi – februāri – patēriņa cenas martā ES palielinājās par 0,7%, bet eirozonā – par 0,8%.

Latvijā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas martā, tāpat kā Itālijā, pieaugušas par 1,2%. Mēneša inflācija bijusi visās ES dalībvalstīs, izņemot Lietuvā un Somijā, kur tās sarukušas par 0,1%, un Dānijā, kur patēriņa cenas saglabājušās nemainīgas. Augstākā mēneša inflācija fiksēta Portugālē (+2,3%), Grieķijā (+1,8%) un Spānijā (+1,4%). Tikmēr Igaunijā patēriņa cenas pieaugušas par 0,4%.

"Eurostat" inflāciju aprēķina atbilstoši ES saskaņotajam patēriņa preču indeksam (HICP).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Kāda ir vidējā kredīta summa jaunajam mājoklim?

Kopumā 2024.gada kreditēšanas indekss ir audzis par 5 procentpunktiem, kas ir mazāka izaugsme nekā pērn, taču vērojama pozitīva tendence - bankas spēj kreditēt un vēlas to darīt.

Ekonomika Stacija Grobiņos nodrošinās energosistēmas atdalīšanu no Krievijas (+VIDEO)

Katras sinhronā kompensatora jauda būs 100 megavoltampēri.

Ekonomika Visbiežāk mājokļu īpašniekiem zaudējumus rada santehnikas un cauruļvadu plīsums

Visbiežāk mājokļu īpašniekiem zaudējumus rada santehnikas un cauruļvadu plīsums, liecina "Swedbank" apdrošināšanas dati par izmaksātajām atlīdzībām šī gada pirmajā ceturksnī.

Ekonomika Ar valsts kapitāla palīdzību Liepājā sākas zemas īres namu celtniecība (+VIDEO)

Valstspilsētai noteiktā kvota būvniecības programmā ir 120 dzīvokļi.

Lasiet arī

Ekonomika Gada inflācija martā Latvijā pakāpusies līdz 0,9%

Patēriņa cenas šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā pieauga par 1,2%, bet gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar 2023.gada martu - palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Latvijas Banka samazinājusi inflācijas prognozi šim gadam

Latvijas Banka samazinājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam līdz 1,5% pretstatā decembrī prognozētajiem 2%, trešdien Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Ekonomika Gada inflācija februārī Latvijā bija 0,4%

Patēriņa cenas šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri Latvijā pieauga par 0,1%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2023.gada februāri - palielinājās par 0,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Gada inflācija janvārī Latvijā bija 0,9%

Patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri - palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.