Vairāk nekā 13 000 t atkritumu gadā Rīgā tiek atkārtoti izmantotas (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 10:26, 25.01.2024 0

Tagad mākslīgais intelekts šķiros konteineros izmesto.

 

Rīgas atkritumu šķirošanas centrā ieviesis progresīvu un modernu mākslīgā intelekta risinājumu, kas diennakts režīmā fiksē un analizē vairumu uz šķirošanas līnijas nonākušo dalīti vākto atkritumu. Balstoties uz iegūtajiem sistēmas datiem, darba organizācija un resursu plānošana kļuvusi vēl efektīvāka, informē uzņēmuma Otrreizējo materiālu apsaimniekošanas departamenta vadītājs Māris Vējiņš.

Industriālo atkritumu apsaimniekotājs veic to atkritumu atkārtotu pāršķirošanu, kurus gan uzņēmumi, gan iedzīvotāji izmetuši vieglā iepakojuma - metāla, plastmasas, papīra un kartona - konteineros vai arī ievietojuši pašpresējošos konteineros. Uzņēmums ik gadu pāršķiro vidēji 20 000 tonnu otrreizēju izejvielu, no kurām aptuveni divas trešdaļas ir derīgas tālākai pārstrādei.

Somijas uzņēmums aprīkojis atkritumu šķirošanas centru, Vietalvas ielā 5, ar mākslīgā intelekta risinājumiem, kas analizē uz konveijera lentes nonākušos atkritumus pēc to izskata, formas, materiāla vizuāli nosakāmajām īpašībām un etiķetēm un kas atbilstoši noteiktiem algoritmiem spēj precīzi noteikt materiāla veidu un svaru.

Sistēmai strādājot ilgāku laika periodu, tās precizitāte arvien vairāk uzlabojas, jo materiālu un iepakojuma veidu datu bāze nepārtraukti tiek papildināta. Ja sākotnēji iepakojums tika fiksēts pilnā izmērā, tad šobrīd vienības tiek uzskaitītas arī tad, ja redzama tikai neliela daļa no iepakojuma vai etiķetes.

"Sistēma spēj uztvert vizuālos datus un tos interpretēt, līdzīgi kā to dara cilvēks. Izmantojot datorredzes priekšrocības, mums ir iespēja optimizēt šķirošanas procesus, kā arī uzlabot darba efektivitāti un precizitāti, jo šī programma sniedz ieteikumus, lai cilvēkresursi tiktu izmantoti lietderīgāk. Proti, morfoloģijas dati sniedz precīzu ieskatu tajā, kāda veida un cik daudz atkritumu katrā dienā bija šķirošanas līnijā, tāpēc spējam noteikt optimālo nepieciešamo darbinieku skaitu un izvietojumu pie šīm līnijām," stāsta Vējiņš.

Sistēma atšķir dažādus plastmasas izstrādājumus, piemēram, atkritumus, kas ražoti no polietilēntereftalāta (PET), polivinilhlorīda (PVC), LDPE un HDPE materiāla, polistirola u.c. Tāpat tā atpazīst dažādus papīra iepakojumus, piemēram, biroja papīru vai papīru, uz kā tiek drukāti laikraksti, kā arī stikla, metāla un koka iepakojuma veidus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Lasiet arī

Sabiedrība LVM: pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi

Pēdējo piecu gadu laikā pieauguši mežos atstāto atkritumu apjomi, lielākos apjomus sasniedzot pavasara un rudens mēnešos, liecina LVM publiskotā informācija.

Sabiedrība Iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla

Ražotāju atbildības sistēmas uzņēmums "Zaļā josta" sadarbībā ar "Stikla servisu" rīko ikgadējo akciju, kurā līdz aprīļa beigām iedzīvotāji bez maksas var atbrīvoties no spoguļu stikla, informē rīkotāji.

Pasaule EP deputāti prasa stingrākus noteikumus, lai samazinātu atkritumu daudzumu

Eiropas Parlaments (EP) trešdien, 13.martā, pieņēma priekšlikumus, lai visā Eiropas Savienībā (ES) novērstu un samazinātu pārtikas un tekstilizstrādājumu atkritumu rašanos, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Sabiedrība Rīdziniekiem jāzina: kas ir bioloģiskie atkritumi un kā tos pareizi apsaimniekot

Iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā aicināti vērsties pie sava nama pārvaldnieka.