Gada inflācija novembrī Latvijā samazinājusies līdz 1%

Ekonomika
VS.LV 14:14, 08.12.2023 0

Patēriņa cenas šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri Latvijā nemainījās, bet gada laikā - šogad novembrī salīdzinājumā ar 2022.gada novembri - palielinājās par 1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 2,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

 

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī pieaudzis par 10,6%.

2023.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,3 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,2 procentpunkti), kā arī pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,3 procentpunkti) un dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,2 procentpunkti).

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2023.gada novembrī, salīdzinot ar 2022.gada novembri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+ viens procentpunkts), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,5 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,8 procentpunkti) un ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,7 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 3,7%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu gada laikā grupā bija maizei (+8,9%) un konditorejas izstrādājumiem (+3,1%). Dārgāka bija cūkgaļa (+10%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+4,8%), gaļas izstrādājumi (+6,3%). Cenas pieauga kafijai (+12,1%), svaigiem augļiem (+12%), svaigiem dārzeņiem (+7,8%), augļu un dārzeņu sulām (+19,3%), saldējumam (+14,9%), olīveļļai (+31%), saldumiem (+14,9%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+12,5%), žāvētiem, citādi konservētiem vai apstrādātiem dārzeņiem (+13,2%), kartupeļiem (+8,7%), šokolādei (+5,2%), olām (+5,2%). Savukārt cenas saruka pienam (-17,4%), piena produktiem (-11,3%), sviestam (-16,7%), sieram un biezpienam (-3,9%), mājputnu gaļai (-5%), kā arī augu eļļai (-10,8%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 7,5%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 8,1%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 6,5%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 9,1%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-19,3%). Cenas samazinājās cietajam kurināmajam (-26,5%), dabasgāzei (-27,7%), elektroenerģijai (-6,4%), kanalizācijas pakalpojumiem (-8,9%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+6,2%), mājokļa īres maksa (+9,1%), atkritumu savākšana (+13,6%). Dārgāki bija mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kā arī materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 8%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, zobārstniecības pakalpojumi un medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā samazinājās par 5,1%, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kritums par 12%. Dīzeļdegviela kļuva lētāka par 14,1%, benzīns - par 8%, bet auto gāze - par 15,9%. Gada laikā cenu kritums bija arī lietotām automašīnām. Savukārt cenas pieauga pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, citiem pakalpojumiem personiskajiem transportlīdzekļiem un pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 4,8%, sadārdzinoties barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai, ziediem, laikrakstiem un žurnāliem. Lētāki bija personālie datori un kompleksie atpūtas pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas gada laikā pieauga par 7%, ko visbūtiskāk ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki bija frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija apģērbiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, ēdnīcu pakalpojumiem, pirmsskolas izglītībai, apaviem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Sports Snikus kļūst par divkārtēju Parīzes paralimpisko spēļu čempionu

Latvijas parasportists Rihards Snikus ar zirgu "King of the Dance" sestdien Parīzes paralimpisko spēļu paraiejādes sacensībās brīvā stila disciplīnā "Grade I" grupā izcīnīja pirmo vietu.

Veselība Rudens izdzīvošanas padomi no Latvijas psihiatriem (+VIDEO)

Ja nav iespējams vienmēr satikties klātienē, izmantojiet mūsdienu tehnoloģijas.

Ekonomika Latvijas lauksaimnieki aktīvi izmanto mēslojumu, kas jāzina (+VIDEO)

Īpaši jūtīgās teritorijās neizkliedē nekāda veida kūtsmēslus un fermentācijas atliekas.

Kultūra Populārs latviešu ansamblis «‎The Tunes» laidis klajā košu dziesmu (+VIDEO)

Paškontroles būtība ir spēja regulēt savas emocijas, domas un uzvedību, saskaroties ar dažādiem ikdienas kārdinājumiem un impulsiem.