Noraida priekšlikumu ieviest «kara nodokli» tiem, kas veic tirdzniecību ar KF

Ekonomika
VS.LV 23:52, 07.12.2023 0

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošā Nacionālās apvienības deputāta Aleksandra Kiršteina priekšlikumu ieviest "kara nodokli" uzņēmumiem, kas veic tirdzniecību ar Krieviju.

 

Kiršteins debatēs klāstīja, ka Ukraina pašlaik sastopas ar problēmām starptautiskā līmenī saņemt nepieciešamo militāro atbalstu, savukārt Krievija nostiprina savu militāro potenciālu. Politiķis akcentēja - ja nespējam šo morālo jautājumu atrisināt un ieviest šādu nodokli, tad ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) vairs nevajadzētu starptautiskās sanāksmēs apgalvot, ka esam Ukrainas pusē.

Deputāts Artūrs Butāns (NA) norādīja, ka tie, kuri turpina tirdzniecība attiecības ar Krievijas asiņaino režīmu, ir izdevīgākā situācijā nekā tie, kuri morālu iemeslu dēļ ir izvēlējušies tā nedarīt. Politiķis arī norādīja, ka ar līdzekļiem no šāda nodokļa būtu iespējams sniegt atbalstu demogrāfijas vajadzībām.

Kiršteina priekšlikums grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā būtu paredzējis ieviest nodokļa piemaksu jeb "kara nodokli" uzņēmumiem, kas eksportē preci uz Krieviju, kas importē preci no Krievijas, un uzņēmumiem par Latvijas teritorijā realizēto preci no ražotāja, kas iekļauts Krievijas izraisītā kara "sponsoru" sarakstā.

"Kara nodokļa" piemaksas apmērs uzņēmumam tiktu aprēķināts, piemērojot 10% likmi visu Ministru kabinetā noteikto preču kopējam apgrozījumam, ko realizē vai eksportē uzņēmums.

Kiršteina ieskatā, Krievijas izvērstajam karam Ukrainā turpinoties, smagas sekas izjūt Latvijas un visas Eiropas Savienības tautsaimniecība, kā arī to izjūt katrs personīgi, jo ir vērojams degvielas, enerģijas izmaksu un pārtikas cenu būtisks pieaugums.

"Pārsteidzoši liela daļa ietekmīgāko Rietumu un arī Ķīnas uzņēmumu joprojām aktīvi darbojas un pelna agresorvalsts tirgū, vienlaicīgi gūstot ienākumus arī citās valstīs. Šāda situācija tādām kompānijām nodrošina būtiskas priekšrocības un lielākas peļņas iespējas," uzskata opozīcijas deputāts.

Pēc politiķa vārdiem, esot daudz uzņēmumu, kuri gūst "astronomisku, neplānotu un necerētu" peļņu ne tikai kara rezultātā, bet arī Krievijā. Tas savukārt nozīmējot, ka šie uzņēmumi palīdz pildīt Krievijas valsts budžetu ar saviem nodokļiem. Lai nepieļautu ne mazāko iecietību pret tiem, kas tādā vai citādā veidā faktiski finansē karu, ir nepieciešams īpašs regulējums ar finansiālu ietekmi uz šāda veida uzņēmējdarbību, uzsver Kiršteins.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Kriminālziņas Krievija izsludinājusi meklēšanā Jāni Vitenbergu

Krievijas Iekšlietu ministrija izsludinājusi meklēšanā Saeimas deputātu Jāni Vitenbergu (NA), Igaunijas bijušo Policijas un robežsardzes departamenta ģenerāldirektoru Elmāru Vaheru un kādreizējo ārlietu ministru Urmasu Reinsalu, kā arī vairākas citas esošās un bijušās amatpersonas no Baltijas valstīm un Polijas.

Sabiedrība IeM: Ukrainas bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila

Šogad četros mēnešos Latvijā pār ārējo robežu ir ieceļojuši 6457 Ukrainas pilsoņi, un bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila, taču ievērojami mazāka nekā 2023.gadā, kad šajā pašā laika periodā ieceļoja 40 496 Ukrainas pilsoņi, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā informācija.

Pasaule ISW: Krievi ielauzušies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas

Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Pasaule Daukšts: Krievija ir gatava pārkārtot ekonomiku uz kara sliedēm

Krievijas diktatora Vladimira Putina lēmums izvirzīt aizsardzības ministra amatam Andreju Belousovu parāda, ka Krievija ir gatava straujākiem tempiem pārkārtot valsts ekonomiku uz kara sliedēm, uz militārās ekonomikas pusi, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs un vēsturnieks Kārlis Daukšts.